Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Αικατερίνη Καρατζά ή Ρόζα Μπότσαρη (Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων, 1818/1820 - Αθήνα, Ιανουάριος 1875)

 


Γεννήθηκε το 1818[1] στο Κακόλακκο Πωγωνίου[2] και ήταν κόρη του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της ελληνικής επανάστασης, Μάρκου Μπότσαρη[3].

Με το ξέσπασμα της επανάστασης, ευρισκόμενη στα Ιωάννινα, αιχμαλωτίστηκε μαζί με άλλες γυναίκες και μεταφέρθηκε από τις αρχές σε μακρινό έδαφος της ευρωπαϊκής επικράτειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας[3], στη Δράμα οπου ήταν στο Σεράι του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη, κατά την παραμονή της στην αιχμαλωσία τέθηκε υπό την προστασία Οθωμανών γυναικών των ανώτερων κοινωνικών τάξεων. Μάλιστα, μια από αυτές φέρεται να προσπάθησε να την υιοθετήσει, τελικά όμως έπειτα από ανταλλαγή αιχμαλώτων, η Αικατερίνη επέστρεψε στην οικογένειά της και έπειτα μετέβη στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος[4].

Εκεί, τέθηκε υπό την προστασία της βασίλισσας Αμαλίας, η οποία της έδωσε τον τίτλο της πρώτης «κυρίας επί των τιμών» της βασιλικής αυλής. Με αυτή την ιδιότητα, συμμετείχε ως ακόλουθος της Αμαλίας στις επίσημες επισκέψεις της τελευταίας στις βασιλικές αυλές των διαφόρων κρατών της Ευρώπης[1][5]. Το 1844, τιμήθηκε από τον βασιλιά της ΒαυαρίαςΛουδοβίκο Α΄ με χρυσό σταυρό ενώ κατά την παραμονή της εκεί απέσπασε τον θαυμασμό της κοινής γνώμης για την ομορφιά της αλλά και για το γεγονός πως ήταν κόρη του φημισμένου αγωνιστή Μάρκου Μπότσαρη[6]. Παράλληλα, φιλοτεχνήθηκε από τον Γερμανό ζωγράφο, Γιόζεφ Καρλ Στίλερ, πορτραίτο της, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο ανάκτορο Νύμφενμπουργκ του Μονάχου, στην επονομαζόμενη Πινακοθήκη των Καλλονών[7]. Η Αικατερίνη, παντρεύτηκε τον στρατιωτικό Γεώργιο Καρατζά, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά, δύο από τα οποία πέθαναν σε νεαρή ηλικία[1].

Απεβίωσε στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1875. Η επίσημη ενδυμασία που χρησιμοποιούσε την εποχή που ζούσε στην βασιλική αυλή της Αμαλίας, φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος.[8]


ΠΗΓΗ: https://el.m.wikipedia.org/