Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Μνημείο εκτροπής από τη Δημοκρατία το Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας

 


«Μνημείο εκτροπής από τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας  ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παναγιώτης Κουρουμπλής,  μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχετικού σ/ν.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «καμία κυβέρνηση 200 χρόνια τώρα δεν έχει φέρει τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή. Νομοσχέδιο που φυτεύει καύσιμη ύλη στα πανεπιστήμια, που είναι  ο φορέας της αμφισβήτησης και της διεκδίκησης,  όπως  τις  εκφράζει η νεολαία και στην οποία τώρα η κυβέρνηση βάζει δίπλα τον αυταρχισμό και  την επιβολή της αστυνομικής παρουσίας. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί μια επικίνδυνη καύσιμη ύλη, στον χώρο των πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο πλήττει βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία, που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά γιατί ενταφιάζει  το άσυλο, που διαχρονικά είναι μία απαραβίαστη κατάκτηση, απαραβίαστη  ακόμα και από τους ναζί, την εποχή της Κατοχής. Όταν τότε οι Γερμανοί  πήγαν στο Πολυτεχνείο, ο αείμνηστος Πρύτανης Νικόλαος Κιτσίκης τους απαγόρευσε την είσοδο», είπε.

«Πλήττετε το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, όταν εμπλέκετε το Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη στα Πανεπιστήμια. Και το πράττετε, με το πρόσχημα του νόμου και της τάξης, για να πνίξετε αργότερα τις κοινωνικές διεκδικήσεις που θα προκαλέσει λίαν συντόμως,  η καταστροφική πολιτική σας στην πανδημία, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε μέρα», είπε ο κ. Κουρουμπλής.


Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποχρεώσει τις πρυτανικές αρχές να καλούν τον εισαγγελέα, κάθε φορά που συντελούνται έκνομες ενέργειες σε πανεπιστημιακούς χώρους, και να υφίστανται οι πρυτάνεις  ποινικές και αστικές κυρώσεις για τις ζημιές που προκαλούνται, όταν δεν ασκούν αυτή την υποχρέωση.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει την πολιτική αλλεργία που έχει η ΝΔ απέναντι στα δημόσια Πανεπιστήμια, αντίστοιχη με την αλλεργία για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα οποίο σήμερα δείχνει πόσο σωστή ήταν η επιλογή να το συστήσουν και να το στηρίξουν οι πολιτικοί  που το έκαναν τη δεκαετία του 1980. «Ούτε η κυβέρνηση της βίας και νοθείας της ΕΡΕ, το 1963 δεν τόλμησε να φέρει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, με την εξέγερση του 114. Κι ένα χρόνο μετά η δημοκρατική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου καθιέρωσε την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, που λειτούργησε ως το κοινωνικό ασανσέρ, με το οποίο τα φτωχά παιδιά των αγροτών και των εργατών μπορούσαν να σπουδάσουν και να γίνουν κάτι περισσότερο», είπε.

Κλείνοντας ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντί να προικοδοτεί και να  πριμοδοτεί την ιδιωτική παιδεία και τα ιδιωτικά κολλέγια  που δεν έχουν το επίπεδο που θα όφειλαν να έχουν,  θα έπρεπε να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο τα κολλέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ θα έπρεπε πρώτα να αναβαθμίσουν το επίπεδο σπουδών τους και μετά να αποκτήσουν οι πτυχιούχοι τους ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων. «Με το νομοσχέδιο αυτό κλείνετε την πόρτα των πανεπιστημίων σε 25.000 παιδιά, κυρία υπουργέ», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.