Σύμφωνα με την έρευνα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και
Προστασίας Καταναλωτή το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού θα είναι φέτος
αυξημένο κατά 7,79%.
Η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην
αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι
παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%).
Ακόμη οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης
μία αύξηση της τάξης του 17%.
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.
Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται
ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και
107,40 ευρώ.
Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών
τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως
6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα.
Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης
τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της
Περιφέρειας Αττικής.