Ο
Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σημερινές του δηλώσεις συνόψισε τις
εντυπώσεις και τα αποτελέσματα της συμμετοχής της Ηπείρου στην 22η Διεθνή
Έκθεση GULFOOD.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ήταν μια τεράστια έκθεση στην οποία
υπάρχει ενδιαφέρον και παρουσία από όλες σχεδόν τις μεγάλες χώρες του κόσμου.
"Ζητούμενο
ήταν η ποιότητα των προϊόντων και με χαρά είδαμε να προωθούνται ελληνικά
προϊόντα, κάτι που επιβεβαίωσε τη χρησιμότητα της εκεί παρουσίας μας".
Ο
Περιφερειάρχης δεν έκρυψε ωστόσο τον προβληματισμό του για τη διακίνηση στο
Ντουμπάι με την ονομασία "φέτα" λευκών τυριών από χώρες τόσο εκτός
Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Καναδά, Αυστραλία, Αίγυπτο, Νέα Ζηλανδία), όσο και από
μέλη αυτής (όπως Βουλγαρία- τη μόνη με πρόβειο γάλα-, Γαλλία, Ουγγαρία κλπ),
" Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα τυροκομικά προϊόντα, καθώς στην Ήπειρο
προσπαθούμε να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα", τόνισε για να προσθέσει
ότι θα καταθέσει πρόταση προς την Ένωση Περιφερειών και στα συναρμόδια
Υπουργεία για τη συγκρότηση ενός οργάνου, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους
της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των τυροκόμων, των κτηνοτροφικών οργανώσεων
και -αν μπορούν- των Ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης,
το οποίο θα παρεμβαίνει όπου διαπιστώνεται η παράτυπη χρήση της ονομασίας
"φέτα".
"Θέλουμε
δουλειά, που πρέπει να γίνει προς δύο κατευθύνσεις. Η μία προς την ποιότητα που
πρέπει να εξασφαλιστεί με συνεργασία και η δεύτερη προς την Επιτροπή η οποία θα
προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να μη χρησιμοποιούν παραπλανητικά την
Ελλάδα και τα ποιοτικά μας προϊόντα που δεν εντάσσονται στις διεθνείς
συμφωνίες", κατέληξε.