Η πρώτη
οργανωμένη προσπάθεια για την σύσταση διεπαγγελματικού φορέα που θα κατοχυρώσει
την ταυτότητα της φέτας, έγινε στις 18 Νοεμβρίου στη Λάρισα σε εκδήλωση που
διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον
Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
Επαγγελματίες
κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι πήραν την πρωτοβουλία να συστήσουν Διεπαγγελματική
Οργάνωση Φέτας - στα πρότυπα της ιταλικής παρμεζάνας και του γαλλικού ροκφόρ -
η οποία θα αναλάβει την διαχείριση του εθνικού μας προϊόντος, από την αυστηρή
εφαρμογή των κανόνων παραγωγής του μέχρι την προστασία του ονόματος και την
προβολή του στη διεθνή αγορά.
Χαιρετίζω
με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός, σημειώνοντας πως, με την ιδιότητα του
βουλευτή και ως μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, έχω επανειλημμένα
τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη φέτα και της
σύστασης αντίστοιχου διεπαγγελματικού φορέα, όπως με την ομιλία μου στην
Ολομέλεια της Βουλής στις 30-11-2015 (παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για τη
φέτα, σε συζήτηση Σ/Ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) με την άσκηση
κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 04-03-2016 (κατάθεση ερώτησης για τη λήψη μέτρων
προστασίας της φέτας στη διεθνή αγορά και την χάραξη εθνικής στρατηγικής για το
προϊόν) και με την τοποθέτησή μου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις
30-06-2016 (σε ενημέρωση της επιτροπής από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
σχετικά με την προστασία και κατοχύρωση των Γεωγραφικών Ενδείξεων στις
συμφωνίες της χώρας μας με τρίτες χώρες).