Σε
πέντε δόσεις η εξόφληση του φόρου.
Σεπτέμβρη το πολύ αρχές Οκτώβρη έρχονται τα
«ραβασάκια» ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις. Τι αλλάζει για τα κενά μη
ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι επιδιώξεις της
κυβέρνησης
Οι
δόσεις κλείδωσαν. Το ποσό είναι δεδομένο. Αυτό που θα παλέψει μέχρι την
τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών είναι μήπως στο παρά ένα σώσει ότι
μπορεί από την παρτίδα του ΕΝΦΙΑ , δίνοντας ένα ψήγμα αναδιανομής των
φορολογικών βαρών μεταθέτοντας επιβαρύνσεις στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης
περιουσίας προς όφελος των ασθενέστερων.Οι διατάξεις νόμου όμως οι οποίες περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το Μνημόνιο δείχνουν το δρόμο και οι ελπίδες ουσιαστικών αλλαγών στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ είναι περιορισμένες.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
1. Δόσεις. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016. Στις 26 Αυγούστου λήγει και η τελευταία παράταση για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) και με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων την 1η Ιανουαρίου 2015 θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά. Ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις – εκλογές και ΕΝΦΙΑ είναι καταστροφικός συνδυασμός- τα ραβασάκια θα έρθουν κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο, το πολύ αρχές Οκτώβρη.
2. Τα λεφτά. Όσα εισέπραξε πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών, τόσα πρέπει να εισπράξει και φέτος. Και του χρόνου. Στο Μνημόνιο γράφτηκαν 2,650 δισ. ευρώ και τόσα θα πρέπει να εισπραχθούν ακόμα και αν αλλάξουν κάποια στιγμή οι αντικειμενικές αξίες. Στο Μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εως τον Σεπτέμβριο του 2016, οι αρχές θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν τρέξει και διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ορίζεται ότι «εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας , εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 216 θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,650 δις ευρώ.
3. Οι εκπτώσεις. Μέχρι σήμερα, εκπτώσεις έχουν κερδίσει και φέτος, οι ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Προβλέφθηκε η διατήρηση και για το 2015 της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.
4. Οι επιβαρύνσεις. Από την άλλη πλευρά όμως καταργείται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τον ΕΟΤ και έτσι φορολογείται για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει φέτος και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.
Οι διατάξεις νόμου οι οποίες συνόδευσαν το Μνημόνιο στη Βουλή, ορίζουν ότι «καταργείται η προβλεφθείσα από το έτος 2015 απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων των ατομικών επιχειρήσεων, η οποία – έτσι κι αλλιώς – δεν είχε ισχύσει το 2014.
Το θέμα της απαλλαγής θα εξετασθεί στα πλαίσια της συνολικής επανεξέτασης του φόρου, ώστε να διασφαλισθεί και η μηχανογραφική υποστήριξη της τυχόν απαλλαγής και η αποφυγή των καταστρατηγήσεων του φορολογικού νόμου».
ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr