Σε περίπτωση κακοκαιρίας η γιορτή θα γίνει την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, στην Ε΄
Κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα
Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται στο βάθος του
χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε από την Ήπειρο, αρχές του 14ου αιώνα και
αργότερα συστηματοποιήθηκε και έλαβε μορφή μαζικής παραγωγής, στο Άγιο Όρος από
Ηπειρώτες μοναχούς, που διαβιούσαν εκεί. Σήμερα παράδοση στην παραγωγή
τσίπουρου, το απόσταγμα των σταφυλιών δηλαδή, έχουν, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η
Θεσσαλία και η Κρήτη, κατά δε το στάδιο της διαδικασίας στην Ήπειρο και την
Θεσσαλία, γίνονται παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις, απότοκος του λαϊκού
πολιτισμού των περιοχών αυτών.
Η δε διαδικασία της παραγωγής, για όσους
εξακολουθούν σήμερα να ακολουθούν την παραδοσιακή πατροπαράδοτη μέθοδο, είναι
ολόκληρο τελετουργικό και διέρχεται διάφορες φάσεις, με παράλληλη διεξαγωγή λαϊκών
πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Αυτή την διαδικασία, αυτή την περίοδο, που σε όλη
την Ελλάδα, από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη ''βράζει'' ο τόπος,
αναβιώνει παραδοσιακά για άλλη μια χρονιά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Μάκρης -
Ραφήνα και Μαραθώνα ''Η Αγία Ειρήνη'', την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, στις
12.00' η ώρα το μεσημέρι, στο κτήμα των Ηπειρωτικού Συλλόγου, οδός Αν. Τσίρκα,
στην Νέα Μάκρη.
Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία, να διασκεδάσουν και να χορέψουν, παράλληλα με την προαιρετική συμμετοχή τους στην διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, με ηπειρώτικη παραδοσιακή ζυγιά που την αποτελούν καταξιωμένοι Ηπειρώτες μουσικοί.
Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία, να διασκεδάσουν και να χορέψουν, παράλληλα με την προαιρετική συμμετοχή τους στην διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, με ηπειρώτικη παραδοσιακή ζυγιά που την αποτελούν καταξιωμένοι Ηπειρώτες μουσικοί.
Και επειδή το
τσιπουράκι δεν πίνεται ξηροσφύρι, θα παρασχεθούν, όπως κάθε χρονιά,
παραδοσιακά ηπειρώτικα φαγητά και εδέσματα, τα περισσότερα από τα οποία θα
ετοιμάσουν εκεί, παράλληλα με τις άλλες δράσεις, οι Ηπειρώτισσες, αλλά και οι
φίλες του Συλλόγου.