Με τη θετική γνώμη
της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Παραγωγής και
Εμπορίου της Βουλής οι συμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής για τη διεξαγωγή ερευνών και την εκμετάλλευση
υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο. ΔΗΜΑΡ και
ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μεταξύ
άλλων τόνισε ότι ασκεί ύψιστο κοινωνικό καθήκον καθώς, όπως είπε, με τις
συμβάσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων το υπουργείο δίνει
ελπίδα και προοπτική στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, που εκτιμάται ότι τα
επόμενα χρόνια θα εισπράξει 15 με 18 δισ. ευρώ από τα έσοδα που θα υπάρξουν.
«Κανένας κύριος δεν επιτρέπεται πια να ακουμπήσει τα δημόσια έσοδα από τα κοιτάσματα ελληνικών υδρογονανθράκων διότι, με νόμο που ψήφισε η Βουλή, όλα αυτά τα δημόσια έσοδα θα πάνε στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Και όποιος μετέπειτα υπουργός τολμάει, ας τον αλλάξει αυτό το νόμο» είπε ο κ. Μανιάτης.
Ο υπουργός έκανε ακόμη λόγο και για ύψιστο αναπτυξιακό καθήκον που ασκεί η
κυβέρνηση, γιατί όπως εξήγησε, ανοίγει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων για την
αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και όχι μόνο των υδρογονανθράκων, γιατί
διαμορφώνεται μια νέα αγορά, ένας νέος τομέας της οικονομίας που καθιστά την
Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.«Κανένας κύριος δεν επιτρέπεται πια να ακουμπήσει τα δημόσια έσοδα από τα κοιτάσματα ελληνικών υδρογονανθράκων διότι, με νόμο που ψήφισε η Βουλή, όλα αυτά τα δημόσια έσοδα θα πάνε στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Και όποιος μετέπειτα υπουργός τολμάει, ας τον αλλάξει αυτό το νόμο» είπε ο κ. Μανιάτης.
Κατά των συμβάσεων τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εισηγητή του, Απόστολο Αλεξόπουλο, διότι συνιστούν εκποίηση του υπεδαφικού πλούτου με διαδικασίες fast track.
Ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε τις συμβάσεις προϊόντα εξωθεσμικών επιτροπών και ξεκαθάρισε ότι θα τις καταψηφίσει διότι δεν κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και εκχωρούν, με σαφή ετεροβαρή μονομέρεια, τα μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ιδιώτες μισθωτές.
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της τέταρτης σύμβασης που εγκρίθηκε και αφορά στην τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.
«Πρέπει εμείς οι ίδιοι να επιδιώκουμε να έχει το εθνικό κοινοβούλιο την ευθύνη κύρωσης τέτοιων συμβάσεων» σχολίασε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας που δήλωσε «υπέρ» και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται ακόμη περισσότερο το δημόσιο συμφέρον.
Ενστάσεις για τις διαδικασίες επιτήρησης και ελέγχου των αναδόχων διατύπωσε η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή υποστηρίζοντας επίσης ότι όλες οι συμβάσεις είναι υπέρ των εργολάβων και δήλωσε ότι το κόμμα της επιφυλάσσεται για τη στάση του.
Αποικιοκρατικές χαρακτήρισε της συμβάσεις ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.
Επιφυλάξεις για τις δυνατότητες του δημοσίου στην επίβλεψη της όλης διαδικασίας, διατύπωσε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη που κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να βελτιώσει το πλαίσιο περιβαλλοντικών ελέγχων.
Κατά των συμβάσεων τάχθηκε και το ΚΚΕ κάνοντας λόγο για συμβάσεις παραχώρησης του εγχώριου πλούτου ο οποίος δεν θα αξιοποιηθεί για τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ το περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος
ΠΗΓΗ: http://www.briefingnews.gr