Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Για την εγκληματικότητα και την ασφάλεια στην 'Ηπειρο

Κοινή συνεδρίαση και απόφαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και των Ομοσπονδιών Αποδήμων Πωγωνίου, Κόνιτσας και Μουργκάνας


                                                    Αθήνα 3-1-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Το προεδρείο της ΠΣΕ στη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013, από κοινού με τους προέδρους των Ομοσπονδιών Κόνιτσας, Πωγωνίου και Μουργκάνας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, διερεύνησε για ακόμη μια φορά σε βάθος το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας στις παραμεθόριες κυρίως περιοχές αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Διαπιστώθηκε από όλους η επικίνδυνη όξυνση του προβλήματος στη μεθόριο και σε ολόκληρη την ΄Ηπειρο, όπου τα έρημα χωριά γίνονται έρμαια συμμοριών, ενώ τα σύνορα είναι διάτρητα και η περιφρούρηση ανύπαρκτη. Καυτηριάστηκε η ολιγωρία του υπουργείου και της πολιτείας, που παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις και διαμαρτυρίες, αναλώνεται σε υποσχέσεις που ουδέποτε πραγματοποιεί. Όπως υπογράμμισε εισηγητικά ο πρόεδρος της ΠΣΕ, σε όλη την Ήπειρο – ειδικότερα όμως στις τέσσερεις επαρχίες της παραμεθορίου- η παραβατικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο διότι, εκτός των άλλων, οι συνοριοφύλακες μετακινήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους στον Έβρο, είτε μεταφέρθηκαν σε αστικά κέντρα απασχολούμενοι με διαδηλώσεις ή άλλα ελλάσονα προβλήματα.
Κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν προσπάθειες συγκράτησης αλλά και πύκνωσης του πληθυσμού και ανάσχεσης του ξενιτεμού με τη μεταφορά και εγκατάσταση νέων από όλη την Ήπειρο και τη χώρα για φοίτηση σε ανακαινισμένα σχολεία, όπου μετά τη φοίτησή τους θα υπάρχει η δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης και εργασίας. Το ίδιο επίσης μπορεί να ισχύσει και για τους συνοριοφύλακες.
Για την επίλυση του προβλήματος επισημάνθηκε η ανάγκη να κατηγοριοποιηθεί η εγκληματικότητα από την απλή άσκηση βίας έως το εμπόριο ναρκωτικών και τη διακίνηση όπλων ή και ανθρώπων ακόμα, ώστε να αντιμετωπιστεί  ανάλογα. Επειδή εξάλλου η Ήπειρος είναι πέρασμα, λόγω και της συνθήκης ΣΕΓΚΕΝ, Βαλκανικών και εισαγόμενων συμμοριών που λυμαίνονται τον τόπο,  απαιτείται διασυνοριακή και διακρατική συνεργασία και διεθνοποίηση του προβλήματος.
Προτάθηκαν επομένως λύσεις άμεσης αντιμετώπισης, αφού υιοθετήθηκε αρχικά το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Πωγωνίου για άμεση επιστροφή των φυλάκων και του στρατού, βελτίωση της υποδομής και επανίδρυση αστυνομικών τμημάτων:
 -Να υπάρξει επαρκής φύλαξη των Συνόρων, με διασφάλιση  επάρκειας των αναγκαίων  μέσων (οχήματα, όπλα, σκυλιά, κάμερες,). Να απορριφθούν  εκβιασμοί για δημιουργία κέντρων-στρατοπέδων συγκέντρωσης λαθρομεταναστών (που κατ’ ευφημισμό  ονομάζονται «φιλοξενίας»), γιατί με μέτρα φύλαξης και με καταστολή μόνο προσωρινά λύνονται τα όποια προβλήματα, υπογραμμίστηκε με έμφαση..
 Στο βασικό ερώτημα (και τώρα τι κάνουμε;) συμφώνησαν όλοι πως το πρόβλημα της φύλαξης των συνόρων της Ηπείρου – όπως και όλης της χώρας – και της όξυνσης της εγκληματικότητας είναι πολιτικό, γι’ αυτό η λύση του πρέπει να δοθεί από την πολιτεία.  Πρέπει εντωμεταξύ η ΠΣΕ να οργανώσει στην Αθήνα συνέντευξη τύπου και συγκεντρώσεις ώστε το πρόβλημα να γίνει κύριο μέλημα της αποδημίας, και με τα σωματεία μέλη της, τους Ηπειρώτες της διασποράς και όλους τους Δήμους Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές και φορείς  να πιέσει την πολιτεία για λύσεις. Γι’ αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα, μετά από πρόταση του προέδρου της Π.Σ.Ε η σύσταση ενδεκαμελούς επιτροπής η οποία να απαρτίζεται από τρία μέλη του προεδρείου της Π.Σ.Ε. και οκτώ από τις τέσσερεις Ομοσπονδίες της παραμεθορίου της Ηπείρου, για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις περαιτέρω ενέργειες επίλυσης του προβλήματος.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΠΣΕ υπογράμμισε την κοινή διαπίστωση όλων, ότι το θέμα θα πάρει πολύ  χρόνο και θα έχει δυσκολίες, ενώ  χωρίς την κατάργηση του διάτρητου κειμένου (όπως ομολογούν πια αξιωματούχοι της Ε.Ε.) του  Δουβλίνου 2 το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης  δεν λύνεται. Διαβεβαίωσε δε ότι σύντομα θα ασχοληθεί και το Δ.Σ. της ΠΣΕ. Και έστω να σώσουμε και μια ζωή από τα ναρκωτικά κέρδος θα είναι, είπε, διερμηνεύοντας τη σκέψη όλων, οπότε  η συνεδρίαση κατέληξε με την αισιόδοξη διαπίστωση ότι ήδη έχει δοθεί ισχυρό ερέθισμα για να σωθούν τα έρημα χωριά μας και γεννήθηκαν ελπίδες ότι τελικά θα τελεσφορήσουν οι προτάσεις και οι αγώνες, αρκεί να γίνουμε τώρα όλοι φύλακες με πράξεις και προτάσεις.
                                  
Το Γραφείο  Τύπου  της  Π.Σ.Ε.