Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Ένα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο για όλα τα ΑΕΙ»

Τη σύσταση και λειτουργία ενός ομοσπονδιακού πανεπιστημίου στην Αθήνα, στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρουσιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί, επίσης, ένα ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας.
Συνολικά 97 τμήματα συγχωνεύονται ή απορροφώνται, μένουν πανεπιστήμια σε 51 πόλεις από 63.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα ΔΣ, ενώ οι νυν αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Σε αυτό το Ομόσπονδο Ίδρυμα, που θα ονομασθεί «Αδαμάντιος Κοραής», εντάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πάντειο και Χαροκόπειο.
Το κοινό Δ.Σ. θα κάνει τον «στρατηγικό» σχεδιασμό του Ομόσπονδου Πανεπιστημίου.
Όσον αφορά στα ΤΕΙ, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός ομόσπονδου Τεχνολογικού Ιδρύματος στην Αθήνα που θα προκύψει από την συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και των Ανώτατων Σχολών Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12.
 Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Εντοπίστηκε νεκρός ο ορειβάτης που αγνοούνταν στο Πάπιγκο

Εντοπίστηκε πριν από λίγο από ιδιωτικό ελικόπτερο και τους Ελβετούς διασώστες της Air Zermatt η σωρός του ορειβάτη που αγνοούνταν από τη Δευτέρα στο Πάπιγκο.
Το πτώμα του άτυχου ορειβάτη βρέθηκε βαθιά στη χαράδρα στην οποία έπεσε.
Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια περισυλλογής της σωρού από το ελικόπτερο και τους Ελβετούς διασώστες, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

ΕΟΖ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;

Μύθοι και αλήθειες για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες.
Σε στάση αναμονής Φορείς και κοινωνία του Πωγωνίου καταγράφουν όλες τις απόψεις, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί με την ολοκλήρωση του δημόσιου διαλόγου.

Το ζήτημα της δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ήπειρο απασχολεί τελευταία έντονα την τοπική κοινωνία, αφού ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΠΕΔ, έχει πρωτοστατήσει για λειτουργία μιας τέτοιας ζώνης στην περιοχή, κρατώντας βεβαίως μια διερευνητική στάση πάνω στο θέμα, αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν και πολλές φωνές που είναι κάθετα αντίθετες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στέλεχος της Δημ. Αρχής Πωγωνίου που ρωτήθηκε σχετικά από τον «Π.Λ.» απάντησε ότι: «Προσεκτικά καταγράφουμε όλες τις απόψεις που διατυπώνονται από ειδικούς οικονομολόγους και μελετητές, μέχρι και τους απλούς πολίτες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με την ολοκλήρωση του δημόσιου διαλόγου».
Την ώρα όμως που η ανεργία στην περιοχή μας έχει φθάσει στο «μη παρέκει», μια κριτική στάση πάνω σ’ ένα εγχείρημα που θα εξασφάλιζε θέσεις εργασίας, είναι όχι απλά θεμιτή, αλλά επιβεβλημένη.
Σε στάση αναμονής…
Την περίοδο αυτή ο Δήμος Πωγωνίου, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία βρίσκονται σε μια στάση αναμονής, καταγράφοντας απόψεις από ειδικούς και μη. Βέβαια το όλο θέμα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αφού μόλις πριν έναν μήνα σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή ο Επίτροπος Όλι Ρεν φάνηκε θετικός, ζητώντας βέβαια  την τήρηση των «κανόνων ανταγωνισμού» που θέτει η Ε.Ε., για στήριξη νέων επενδύσεων.
Και φυσικά αυτό θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο, έτσι ώστε μια τέτοια ειδική ζώνη να ξεκινήσει από στέρεες βάσεις, με προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας και φυσικά χωρίς να καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα. 

Και ‘ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΤΟΥΤΟ’.....ο Δημήτρης Υφαντής είναι εδώ!


Ο Δημήτρης Υφαντής στη μουσική σκηνή του πολυχώρου Αγορά συνεχίζει το μουσικό ταξίδι του και υπόσχεται να μας κάνει συνοδοιπόρους σε μοναδικές στιγμές.
Ένα μουσικό ταξίδι που κάθε άλλο, παρά η ευθεία το χαρακτηρίζει, καθώς ο Δημήτρης 'εντέχνως' μας οδηγεί με χιούμορ, κέφι και χορό υπό τους παραπονιάρικους ήχους του κλαρίνου. Ένα ταξίδι που αποκαλύπτει σε όλους μας την ομορφιά της Ελλάδας και μας λυτρώνει από την καθημερινότητα.
Ο μοναδικά ιδιαίτερος Δημήτρης Υφαντής και η εξαιρετική παρέα του μας περιμένουν και το Φεβρουάριο στη μουσική σκηνή του πολυχώρου Αγορά κάθε Παρασκευή στις 23:00.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ 'ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΤΟΥΤΟ'
Μουσική Σκηνή Πολυχώρος Αγορά
Ώρα έναρξης: 23:00

Είσοδος: 10 euro με ποτό!!!!

Έρχονται αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συγκλίνουν με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.
Επιτροπή,  η οποία συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί με το μνημόνιο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους, με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να προσαρμοστούν ανάλογα και οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Περιμένει καλά νέα από τις Βρυξέλλες, μόλις 30% η πρόοδος στο έργο

Η ειδική περίπτωση της Ιόνιας Οδού

Το έργο της Ιόνιας Οδού είναι το σημαντικότερο έργο που έχει εκτελεστεί ποτέ στην Ήπειρο αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στη Δυτική Ελλάδα. Με την  κατασκευή του η μετακίνηση από τα Ιωάννινα στην Αθήνα, θα μειωθεί δραστικά ενώ το ταξίδι θα είναι άνετο και ασφαλές.
Τα παγωμένα έργα μετρούν περίπου 2 χρόνια στασιμότητας και όλοι τώρα περιμένουν το «λάκτισμα» για την επανέναρξη των εργασιών που θα σημάνει το τέλος του συναγερμού και την ενεργοποίηση των εργοταξίων.
Στο φυσικό αντικείμενο του έργου οι επιδόσεις είναι μέτριες με ένα ποσοστό 30,54%, ποσοστό που δείχνει πως ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να δούμε ολοκληρωμένο τον οδικό άξονα από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα υπόλοιπα 3 έργα (Ολυμπία, Ε65, Αιγαίου).
Αυτό γιατί μεγάλο ποσοστό του έργου γίνεται σε νέα χάραξη και όχι διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού και γιατί «έτοιμος δρόμος», δηλαδή τμήματα που έχουν ήδη κατασκευαστεί είναι μόλις 55χλμ σε σύνολο 196χλμ.
Επίσης υπάρχει η εκκρεμότητα με την κατασκευή ή όχι σήραγγας στην Κλόκοβα, το βουνό που βρίσκεται αμέσως μετά το Αντίρριο. Ανάλογα με τις αποφάσεις θα έχουμε και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα.

Προς ρύθμιση τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Ρύθμιση για διευκολύνσεις των αγροτών για τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών προς την ΑΤΕ ΑΕ που τελεί υπό ειδική εκκαθάριση, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ασφάλεια των τροφίμων που σήμερα δόθηκε σε διαβούλευση.
Ειδικότερα, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού αν είναι ανώτερο, κατά το χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ το παρόν. Στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια.
Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ από τον αγρότη. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό για τον οποιονδήποτε λόγο, τότε μετατρέπεται σε μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5-10 ετών με επιτόκιο 5%. Μάλιστα η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει εκμίσθωση του ακινήτου και στη συνέχεια εκχώρηση του μισθώματος στην ίδια έως ότου εξοφληθεί το νέο δάνειο.
Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας.
Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προς την παλιά ΑΤΕ είναι ένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών ανέρχονται (έως Ιούλιο του 2012) στα 1 δις. ευρώ περίπου και των συνεταιρισμών στο 1,2 δις ευρώ. Ο αριθμός, δε, των εν λόγω δανείων υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 100.000.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων ''Ο Πύρρος'' κόβει την Πίτα του και διασκεδάζει ηπειρώτικα την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 13:00 στο Μεζεδοπωλείο ''Το Κλειδί'', Αγίου Φανουρίου 38, Ίλιον

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων ''Ο Πύρρος'' κόβει την Πίτα του και διασκεδάζει ηπειρώτικα την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 13:00 στο Μεζεδοπωλείο ''Το Κλειδί'', Αγίου Φανουρίου 38, Ίλιον.

Επαναλειτουργεί από την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, το ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Ιωαννίνων

Το ΚΤΕΟ της Π.Ε. Ιωαννίνων απέκτησε πιστοποιητικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρότυπου ISO 9001:2008, και από την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία.

Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ !

Αγαπητοί συμπατριώτες !
Μερικοί «επενδυτές»,  δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι  από τα   μέχρι σήμερα  αποτελέσματα της εφαρμογής  των μνημονίων !
Ο σφαγιασμός των μισθών και των ημερομισθίων, η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας , τους είναι λίγα !
Η απληστία είναι η «Δευτέρα φύση» τους ! Έχουν τους δικούς τους κώδικες ηθικής, έχουν τις δικές τους αντιλήψεις  για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια !
Την  ιστορία  ενός έθνους,  την ιστορία ενός  λαού, την ιστορία του εργατικού κινήματος,  την ιστορία μιας περιοχής , την σβήνουν από τους πίνακές τους και θέλουν  να αρχίσουν όλα  από το μηδέν ! Πιο συγκεκριμένα από τότε που ξεκίνησε η επένδυσή τους !  Και επένδυση σημαίνει χώρο, αποκλειστικό χώρο, δωρεάν χώρο, «ζωτικό χώρο» !
  Το φαινόμενο αυτό δεν είναι βέβαια πρωτόγνωρο ! Με την ίδια φιλοσοφία οι ιδεολογικοί τους «πρόγονοι» κατέκτησαν κομμάτι -κομμάτι όλη την Αφρική, κι ένα μεγάλο μέρος της Ασίας ! Τις  παραπάνω ηπείρους  τις βλέπανε μόνο σαν παρθένα έκταση, σαν καθυστερημένες και υποβαθμισμένες περιοχές, σαν τετραγωνικά χιλιόμετρα, σαν ζώνες επιρροής, και ανάλογα με το προφίλ των επενδυτών σαν Ειδικές Ζώνες !  Οι άνθρωποι , οι ιθαγενείς , τα εκατομμύρια των  αυτοχθόνων, στην αρχή,  δεν έφεραν σχεδόν καμία αντίσταση ! Οι επενδυτές , μέσω των τοπικών φυλάρχων, εξηγούσαν αρκετά πειστικά , πόσα οφέλη θα έχει μια επένδυση ,  για την ανάπτυξη της περιοχής τους , «στην δημιουργία σύγχρονων υποδομών ». Όταν οι ιθαγενείς ξύπνησαν ήταν αργά , οι επενδυτές είχαν εγκαταστήσει δικό τους στρατό, δική τους αστυνομία . Ο διαμελισμός των περιοχών τους ήταν μια εφιαλτική πραγματικότητα, ήταν η ίδια η Αποικιοκρατία !