Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πρόταση της βουλευτού για την θέσπιση Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου Υδάτων για τον Αμβρακικό, μια πρόταση που έρχεται κατόπιν της άβολης διαπίστωσης ότι ο ρόλος του πολύ σημαντικού αυτού οικοσυστήματος υποβαθμίζεται συστηματικά, ενώ η στόχευση, αντιθέτως, οφείλει να είναι το να συνυπάρξει η οικολογική προσέγγιση με την ανθρωπογενή δραστηριότητα, ώστε αυτή να αναδειχθεί, ακόμη περισσότερο, και ως παραγωγική διαδικασία.
Η κίνηση αυτή της βουλευτού γίνεται συνδυαστικά με την πρωτοβουλία που έχει πάρει για την διεξαγωγή διημερίδας μέσα στο φθινόπωρο, παρουσία της Επιτρόπου Αλιείας κας Δαμανάκη και Ευρωβουλευτών, ώστε για πρώτη φορά να γίνει μια ολοκληρωμένη ανάδειξη των προβλημάτων, σε επιστημονικό, διοικητικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις ως προς τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την σωτηρία του σημαντικού αυτού Κόλπου.
Σημαντικό μέρος της ενημέρωσης στην διημερίδα θα αποτελέσει και η επισήμανση προγραμμάτων επιδοτήσεων που θα αφορούν σε δράσεις αλιέων, αλλά και των Τοπικών Κοινωνιών στο σύνολό τους, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική και οικονομική διάσταση της προστασίας του οικοσυστήματος.
Αναμένεται η οριστική ημερομηνία της εκδήλωσης να οριστεί τις επόμενες μέρες, μετά από την, εκ νέου, σειρά επαφών που πραγματοποιήθηκε με την Επίτροπο.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό, η βουλευτής τον ενημέρωσε για την διεξαγωγή της Διημερίδας και τόνισε πως ο Αμβρακικός έχει φτάσει σε οριακό σημείο και ότι είναι απαραίτητες άμεσες ενέργειες για την διάσωσή του, τόσο σε οικολογικό, όσο και παραγωγικό επίπεδο, ειδικά από τη στιγμή που το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ, παρότι έθετε τις σωστές προτεραιότητες και δράσεις στην σύλληψή του, κατά την εφαρμογή του δεν δούλεψε για τον Αμβρακικό στην κατεύθυνση που όφειλε.
Ο Υπουργός έδωσε το πράσινο φως για το εγχείρημα, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του, επικροτώντας την πρωτοβουλία.
Ακολούθησε επαφή με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και η δέσμευση πως το Ειδικό Διαχειριστικό θα είναι έτοιμο άμεσα -και πριν την διεξαγωγή της διημερίδας. Επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι οι προτάσεις για το Ειδικό Διαχειριστικό Αμβρακικού οφείλουν να είναι επιτέλους στη κατεύθυνση της εξειδίκευσης των αναγκαίων έργων και ενεργειών για την προστασία, διατήρηση και αναβάθμιση της προστατευόμενης περιοχής (και όχι άλλων κοντινών ή μη περιοχών!), της παρακολούθησης του οικοσυστήματος και της φέρουσας ικανότητάς του, της ανάπτυξης δράσεων αγροτουρισμού στην περίμετρό του, καθώς και του ορισμού αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για τον τρόπο που θα υλοποιηθούν τα έργα που απαιτούνται.
Στη συνάντηση επίσης τέθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα της προστασίας των Λιμνών Λυσιμαχεία και Τριχωνίδα (βάσει και των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που έχουν προηγηθεί από την βουλευτή), με όλο το φάσμα των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που μπορούν να τις αναδείξουν κοινωνικοοικονομικά, αντί να τις επιβαρύνουν οικολογικά.
Τονίστηκε από την πλευρά της κας Φούντα πως πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση για το Φράγμα των Αχυρών, για τα προβλήματα υδροδότησης που αφορούν στους ΤΟΕΒ αλλά και σε ορεινά χωριά του Νομού ( πχ. Αρχοντοχώρι, Μαχαιρά και αλλού). Ορίστηκε, έτσι, συνάντηση για τα μέσα Σεπτεμβρίου με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας κο Σωκράτη Αλεξιάδη, που θα πραγματοποιηθεί έπειτα από μελέτη των αντίστοιχων φακέλων και του υλικού που θα αποστείλει η βουλευτής.
Ιδιαιτέρως σημαντικό ήταν και το γεγονός πως στην αίτηση της βουλευτού ώστε να επισπευσθούν οι υπογραφές για το έργο της Υδροδότησης του Δήμου Αγρινίου από τη λίμνη Καστρακίου (προϋπολογισμού 3.690.000 ευρώ που εντάχθηκε στις 30-12-2011), καθώς και για τα συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης των λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών της Τριχωνίδας (προϋπολογισμού, 11.460.000 ευρώ που εντάχθηκε στις 29-9-2011), αμφότερα έργα ώριμα που αναμένουν την χρηματοδότησή τους για να ξεκινήσουν άμεσα, ο Υπουργός απάντησε πως μέχρι την επόμενη μέρα (αύριο, Παρασκευή) θα έχει δώσει απάντηση για την άμεση δημοπράτησή τους.
Τέλος, η κα Φούντα ζήτησε ρητά την δέσμευση του κ. Μανιάτη για τήρηση της νομιμότητας, αλλά και των όσων το ΣτΕ έχει αποφασίσει, όσον αφορά στο θέμα του Αχελώου και παράλληλα να μη γίνει καμιά χρηματοδότηση έργων για την εκτροπή, όσο η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Η συζήτηση έκλεισε με σύντομη ενημέρωση για την πορεία των ερευνών για την εξόρυξη Υδρογονανθράκων, και ειδικά σε σχέση με το εγχείρημα στον Πατραϊκό δόθηκαν διευκρινήσεις για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την πρέπουσα προσοχή που πρέπει να δοθεί σε αυτόν τον Τομέα, μιας και οικοσυστήματα ιδιαίτερης παραγωγικής και αναπτυξιακής για τον Νομό σημασίας, όπως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, εξαρτώνται άμεσα από την πλήρη διασφάλιση των όρων του εγχειρήματος.
Επίσημη συνάντηση αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, για διεξοδική συζήτηση γύρω από την Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Πολιτική που προτίθεται να χαράξει το Υπουργείο, αλλά και την παρουσίαση των αντίστοιχων θέσεων και προτάσεων από την πλευρά του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς , ορίστηκε για τα τέλη Σεπτέμβρη.
ΠΗΓΗ: www.pamepreveza.gr