Τέλος
στην αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μετά το 2013 προβλέπει το κείμενο
του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο ακόμη «οδεύει» προς οριστικοποίηση, με
στόχο οι επίσημες ανακοινώσεις από την Κομισιόν να γίνουν –ει δυνατόν– την
ερχόμενη εβδομάδα. Στο κείμενο που έχει στην κατοχή του το «Κεφάλαιο» υπάρχουν
αρκετές «προσθήκες» των τελευταίων ημερών.
Μεταξύ
αυτών, προβλέπεται σχέδιο κατάργησης της υποχρεωτικής χρονικής ισχύος των
επαγγελματικών μισθώσεων (σ.σ.: η ελληνική πλευρά επιχειρεί τρίμηνη αναβολή των
αποφάσεων). Υπάρχει, επίσης, δέσμευση για νέο κύμα απελευθερώσεων μεταφορών
(αεροπορικών και θαλάσσιων) μέσα στο φθινόπωρο, αλλά και παρεμβάσεων στα
«κλειστά» επαγγέλματα τον Δεκέμβριο.Επίσης, ορίζεται ρητά ότι παγώνουν από 1η Οκτωβρίου οι πληρωμές σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Ταμεία, νοσοκομεία και σε άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου που δεν «νοικοκυρεύτηκαν». Δηλαδή σε φορείς που (έχουν προϋπολογισμό άνω του 1 εκατ. ευρώ και) δεν δηλώνουν σωστά και εγκαίρως τις δοσοληψίες και τα χρέη τους.
Καταγράφεται και αναβολή, από τον Αύγουστο για τον Οκτώβριο, για τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό. Δηλαδή στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα περιγράφει τα μέτρα που θα ισχύσουν έως και το 2017 με δεσμευτικά όρια δαπανών και τις αυτόματες «περικοπές», αν υπάρχουν αποκλίσεις.
Από το 2014 αρχίζουν οι πλειστηριασμοί
Τέλος στην προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μετά το 2013 δίνει το Μνημόνιο. Στο κείμενο η Ελλάδα δεσμεύεται ότι «δεν θα υπάρχει ανάγκη να επεκταθούν» χρονικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ζητήσει (όπως αναφέρεται σε υποσημείωση του προσωρινού κειμένου του Μνημονίου) να μην υπάρξει στο τελικό κείμενο η αναφορά περί μη επέκτασης και η τρόικα να αρκεστεί στην προφορική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα δώσει νέα παράταση...
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι στο τέλος Αυγούστου ξεκινά το νέο πρόγραμμα διευκόλυνσης νοικοκυριών. Ορίζεται, επίσης, ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 θα θεσπιστούν νέες παρεμβάσεις, που θα διευκρινίζουν όρους όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνετοί δανειολήπτες», για να... καθοδηγήσουν το δικαστικό σώμα και τις τράπεζες και «με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών».
«Περαιτέρω μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και για να ανακοπεί η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται.
Προς ιδιωτικοποίηση και το Ίδρυμα για την Ανάπτυξη
Λεπτομέρειες για το ίδρυμα που παρουσίασε ο κ. Β. Σόιμπλε στην Αθήνα περιέχει το κείμενο του Μνημονίου. Αναφέρει, μάλιστα, ότι πρέπει, 3 χρόνια μετά την ίδρυσή του, να ιδιωτικοποιηθεί.
Δηλαδή το Δημόσιο που θα μετέχει με 350 εκατ. ευρώ να έχει μειοψηφία.
Ορίζεται ότι το Ίδρυμα θα έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων, την παροχή ιδίων κεφαλαίων, επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής.
Όρος τίθεται για χρηματοδοτήσεις να υπάρχει και συνεισφορά εμπορικής τράπεζας, καθώς και το ότι θα δανείζει σε όρους αγοράς. Δεν θα δέχεται καταθέσεις. Δεν θα δέχεται εισφορές κεφαλαίου ή άλλες μορφές χρηματοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν ή ελέγχονται από τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ΤΧΣ.