Εθνικός
ο ρόλος και η προσφορά της βιομηχανίας στην ακριτική Ήπειρο...
Κ.
ΚΑΨΑΛΗΣ (Δήμαρχος Πωγωνίου): Απ’ αυτή ζουν δεκάδες ντόπιες οικογένειες…
Κ.
ΝΤΙΝΑΛΕΞΗΣ (Πρόεδρος - Διευθ. Σύμβουλος): Eίναι αυτοδύναμη και ενισχύει την
παραμεθόριο…
Σημαντικό εθνικό ρόλο παίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις του
Κράτους που λειτουργούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας μας, όπως είναι αυτές
της Ηπείρου στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Κι
αυτό γιατί εξυπηρετούν τους εναπομείναντες κατοίκους, οι οποίοι κυριολεκτικά
«φυλούν Θερμοπύλες» σε δύσκολους καιρούς, ενώ από την άλλη προσφέρουν μια
τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία, η οποία δεν έχει και πολλά στηρίγματα
στις μέρες μας.Δυστυχώς, όμως, η Πολιτεία δείχνει να μην το αντιλαμβάνεται αυτό και στο πλαίσιο της πολιτικής συμμαζέματος του δημοσίου τομέα την οποία υλοποιεί, βάζει άκριτα «λουκέτο» σε δομές του, χωρίς να συνεκτιμά την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση και το ρόλο που κάποιες απ’ αυτές επιτελούν.
«Αποψιλώθηκε» η μεθόριος
Ήδη οι ακριτικές περιοχές της Ηπείρου, όπως Κόνιτσα, Πωγώνι και Φιλιάτες, «αποψιλώθηκαν» από δημόσιες υπηρεσίες, με λουκέτα σε εφορίες και υποκαταστήματα τραπεζών, καθώς και σε στρατιωτικά και συνοριακά φυλάκια. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, κινδυνεύει να κλείσει ή να οδηγηθεί σε ιδιώτες και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου στο Κεφαλόβρυσο, που είναι ουσιαστικά η μοναδική δημόσια επιχείρηση που έχει απομείνει κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η οποία μάλιστα λειτουργεί υποδειγματικά!
Το ενδεχόμενο αυτό που επανέρχεται μετά από αρκετό καιρό, προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων όπως του Δήμου Πωγωνίου αλλά και πολιτών, που δεν θέλουν να στερηθούν μια επιχείρηση με διαχρονική και πολύπλευρη προσφορά για τον τόπο τους, από την οποία εξάλλου ζουν δεκάδες ντόπιες οικογένειες. Ετοιμάζονται, λοιπόν, αν προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη Μεταλλουργική, να προχωρήσουν σε έντονες διαμαρτυρίες προς τους τοπικούς φορείς και να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για να μείνει η επιχείρηση ως έχει.
Προς αναδιάρθρωση
Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, ως θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα από την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση των τριών «επί σειρά ετών ζημιογόνων αμυντικών βιομηχανιών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε νέα επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας. Το μέλλον της λοιπόν διακυβεύεται από τα κυβερνητικά σχέδια που έχουν ως στόχο την ιδιωτικοποίηση των τριών εταιρειών εντός του 2014, ή τη διευκόλυνση πώλησης επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους, προκειμένου να «καταστούν βιώσιμες»!
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
«Σε περίπτωση που κλείσει ή πουληθεί η Μεταλλουργική, αυτό θα είναι ένα καίριο πλήγμα στην καρδιά του Πωγωνίου», ανέφερε χθες μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, υπενθυμίζοντας ότι από αυτήν ζουν εξήντα και πλέον οικογένειες της περιοχής.
Η Μεταλλουργική έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική μας οικονομία και θα πρέπει να παραμείνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την αμυντική βιομηχανία, ανέφερε ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας πως ο Δήμος Πωγωνίου σε περίπτωση που μπει λουκέτο στη Βιομηχανία θα συμμετάσχει στον αγώνα των εργαζομένων, γιατί θα είναι άδικο γι’ αυτούς να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος
«Η Βιομηχανία πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί, διότι και αυτοδύναμη είναι και εκ της θέσεώς της ενισχύει την παραμεθόριο, αφού ο χαρακτήρας της είναι αμυντικός. Παίζει λοιπόν εκτός των άλλων και εθνικό ρόλο», υπογράμμισε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μεταλλουργικής Κώστας Ντιναλέξης, ο οποίος και με την προτροπή κατοίκων της περιοχής, αναχώρησε χθες εσπευσμένα για την Αθήνα προκειμένου να έχει επαφές με στελέχη των ΕΑΣ και του Υπουργείου Εθν. Άμυνας για το συγκεκριμένο θέμα
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η Μεταλλουργική είναι δύσκολο να ιδιωτικοποιηθεί λόγω της ιδιαίτερης φύσης του αντικειμένου της και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί «φόρμουλα» ώστε να παραμείνει σε λειτουργία.
30 χρόνια προσφοράς
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου που εδρεύει στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο, ελάχιστα χιλιόμετρα απ’ τα σύνορα με την Αλβανία, λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια. Παλιότερα είχε φτάσει να έχει 170 με 180 υπαλλήλους, ενώ σήμερα, μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση έξι υπαλλήλων, απασχολεί συνολικά 63 εργαζομένους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κάτοικοι της περιοχής, ζουν σ’ αυτήν και στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Μια υγιής εταιρεία
Στο μεταξύ, η Μεταλλουργική είναι σήμερα η πιο υγιής εταιρεία από τις άλλες περίπου θυγατρικές των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων! Με χρηστή διοίκηση από το Δ.Σ. της υπό τον Κώστα Ντιναλέξη, το τελευταίο δεκαπεντάμηνο η επιχείρηση νοικοκυρεύτηκε και κατόρθωσε να σταθεί γερά στα πόδια της.
Αυτή τη στιγμή εξοφλεί χωρίς προβλήματα τις υποχρεώσεις της (μισθούς εργαζομένων, Εφορία, ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ κ.λ.π.), ενώ και η παραγωγή της βρίσκεται σε καλά επίπεδα, ειδικά χάρη στη συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για την κοπή δισκίων του ευρώ.
ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr