Αποκαλυπτικός ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας
Κρούει καμπανάκι για το … πεπαλαιωμένο
Τον κώδωνα του κινδύνου για το … πεπαλαιωμένο ΕΣΥ, τον κακό καταμερισμό των ιατρικών ειδικοτήτων στις περιοχές της χώρας και την έλλειψη ιατρικού χάρτη, που θα καταδεικνύει πόσους και ποιας ειδικότητας γιατρούς χρειάζεται η κάθε περιοχή, έκρουσε ο νεοεκλεγείς επόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διακεκριμένος Ηπειρώτης γιατρός, επ. καθηγητής κ. Στέφανος Φούσας.
Ιδιωτικά ιατρεία
Σύμφωνα με τον κ. Φούσα θα έπρεπε οι νοσοκομειακοί γιατροί να μπορούν να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο, όπως συμβαίνει με τους στρατιωτικούς και τους πανεπιστημιακούς. «Έτσι δεν θα είχαν ανάγκη από ''φακελάκια''», τονίζει ο κ. Φούσας.
Κίνητρα εξόδου
«Θα έπρεπε να υπάρχουν κίνητρα εξόδου των μεγάλων σε ηλικία γιατρών που, αν μη τι άλλο, δεν μπορούν πια να εφημερεύσουν, ώστε να μπουν στο ΕΣΥ νέοι γιατροί, αλλά αφού πρώτα έχουμε κάνει απολογισμό στα νοσοκομεία και έχουμε δημιουργήσει κλινικές αριστείας...», προτείνει ο έμπειρος καρδιολόγος σε συνέντευξή του στον «Ελ. Τύπο» και στη δημοσιογράφο Μαρία Τσιλιμιγκάκη.
Ο κ. Φούσας που κατέχει τη θέση του συντονιστή διευθυντή αλλά και του προϊσταμένου της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, τονίζει ότι υπάρχουν άριστοι Έλληνες γιατροί και μάλιστα οι Έλληνες καρδιολόγοι θεωρούνται από τους κορυφαίους παγκοσμίως (τέταρτοι σε όλο τον κόσμο!).
Να συνεργάζονται…
Παρ' όλα αυτά, μας λέει ο κ. Φούσας, «ένας άριστος γιατρός του ΕΣΥ δεν μπορεί να διοριστεί στο Πανεπιστήμιο, ούτε να διεξαγάγει καν μια διατριβή, αν δεν συνεργαστεί με κάποιον καθηγητή. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία των πανεπιστημιακών με τους νοσοκομειακούς γιατρούς», τονίζει.
Εξάλλου προσθέτει ότι θα έπρεπε στο ΕΣΥ να γίνεται αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες, σε όλες τις κλινικές, ανά μήνα κατ’ έτος για κάθε γιατρό. Και μετά να δίνονται ποινές ή bonus ώστε να υπάρχουν κίνητρα για τους καλύτερους.
Επίσης, είναι υπέρ της συνεχούς εκπαίδευσης και της ενεργοποίησης των δυνατοτήτων των ιατρικών επιστημονικών εταιριών, που μπορούν να βοηθήσουν προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτα απ' όλα, να είναι υπεύθυνες για τις εξετάσεις λήψης της ειδικότητας και, δεύτερον, να καταγράφουν τις ανάγκες της χώρας σε κάθε ειδικότητα.
Ενημέρωση
Με τον τρόπο αυτό, ο κάθε νέος πτυχιούχος Ιατρικής που επιθυμεί να ξεκινήσει την ειδικότητά του, θα ενημερώνεται για τις ανάγκες της χώρας και θα αποφασίζει. Ομοίως, ο κάθε νέος ειδικευμένος γιατρός θα μπορεί να ενημερώνεται για τις ανάγκες κάθε περιοχής της χώρας στη δική του ειδικότητα και δεν θα έχει για πρώτη λύση τη μετανάστευση, αλλά την απλή μετακόμιση από ένα μεγάλο αστικό κέντρο σε μια επαρχιακή πόλη με ανάγκη γι' αυτά που έχει να προσφέρει. Μάλιστα, αρκετοί από τους νέους γιατρούς που έφυγαν κάπως απρογραμμάτιστα για το εξωτερικό, ανακάλυψαν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα σε κάποιες χώρες και επιστρέφουν ή σκέφτονται σοβαρά να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Μια τέτοια οργάνωση των επιστημονικών εταιριών ως εκ τούτου θα τους παρείχε ένα εργαλείο σταδιοδρομίας στη χώρα τους.
ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr