Τεκμήριο εισοδήματος θεωρεί η Εφορία τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και ήδη το ΣΔΟΕ συντάσσει λίστα για έλεγχο με όσους πιάνονται να πληρώνουν σε δόσεις δανείων πάνω από το 40% του εισοδήματός τους.
Εφαρμόζοντας συνταγή Ράιχενμπαχ, που στην τελευταία έκθεσή του ζητά την online παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών από το υπουργείο Οικονομικών, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός προχωρά σε διασταύρωση στοιχείων από τις τράπεζες, αναζητώντας και εκείνους που έχουν δάνεια άνω των 250.000 ευρώ.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας οι Έλληνες φορολογούμενοι χρεώνουν στην κάρτα τους όχι μόνο τις καθημερινές δαπάνες διαβίωσης, αλλά ακόμα και τις πληρωμές των υπέρογκων φόρων που τους επιβάλλει το κράτος, προκειμένου να τους πληρώνουν σε άτοκες ή έντοκες δόσεις.
Για τον λόγο αυτό, στο δείγμα των προς έρευνα υπόπτων φοροδιαφυγής κινδυνεύει να βρεθεί η μισή Ελλάδα που κάνει «τράμπες» για να αντιμετωπίσει μήνα με τον μήνα τα καθημερινά έξοδα του νοικοκυριού.
Η Ειδική Ομάδα Δράσης, πάντως, του κ. Ράιχενμπαχ ζήτησε να ολοκληρωθεί η κατάρτιση ενός μητρώου που θα εμπεριέχει κάθε είδους πληροφορία για Έλληνες καταθέτες και δανειολήπτες.
H Task Force ζητά να προωθηθεί σχετικός νόμος ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο με τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ελλήνων και να έχει άμεση πρόσβαση ανά πάσα στιγμή το ΣΔΟΕ.
Στο ηλεκτρονικό μητρώο των υπόπτων για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και οι συναλλαγές, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων. Το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.
Όπως αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο στη νέα έκθεση της Task Force, «η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή άμεσα».
Νομοθετική παρέμβαση έχει ζητήσει και η ίδια η τρόικα: σε έκθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν σαφής πως πρέπει να διευκολυνθούν οι ελεγκτικές αρχές στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ζητώντας και εκείνη να καταρτιστούν σχετικά νομοσχέδια.