Στο «έλεος» των εμπόρων ναρκωτικών, των ληστών και των στυγερών δολοφόνων οι λιγοστοί ακρίτες του Πωγωνίου.
ΚΤΙΣΜΑΤΑ |
Οργή, αγανάκτηση και θλίψη για το άτυχο, ηλικιωμένο ζευγάρι που βρέθηκε άγρια δολοφονημένο μέσα στο σπίτι του, αλλά κυρίως φόβο και ανασφάλεια, αισθάνονται οι κάτοικοι στα χωριά του Πωγωνίου, μετά το τελευταίο διπλό φονικό στα ακριτικά Κτίσματα και μιλούν για ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.
Όσο και να προσπαθεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να καθησυχάσει και να πείσει την τοπική κοινωνία, ότι υπάρχει αστυνόμευση στα σύνορα, τα απανωτά συμβάντα τον τελευταίο καιρό, άλλα μαρτυρούν.
Οι ληστείες, η διακίνηση ναρκωτικών, οι απειλές και οι δύο δολοφονίες του περασμένου Σαββάτου συνθέτουν το «σκηνικό» που βιώνουν συχνά πυκνά οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών τους τελευταίους μήνες, αποτέλεσμα της εμφανής αποδυνάμωσης των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής.
Τα κρούσματα επιθέσεων είναι απανωτά, σε όλα τα χωριά του Πωγωνίου.
Μέχρι τώρα είχαμε ληστείες και διαρρήξεις, τώρα όμως και εγκλήματα.
Το θέμα της ασφάλειας μονοπωλεί τις συζητήσεις των λιγοστών εναπομείναντα κατοίκων.
Διατυπώνουν την αγωνία τους, λέγοντας πως νιώθουν ανυπεράσπιστοι, «γιατί όταν πέφτει η νύχτα δεν ξέρουν τι θα τους τύχει». Στα χωριά των συνόρων βρίσκονται τα περάσματα των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Η αστυνομία δίνει καθημερινά «μάχη» με οπλισμένους Αλβανούς κακοποιούς, που επιχειρούν να «περάσουν» σε ελληνικό έδαφος μεγάλες ποσότητες χασίς. Τον τελευταίο χρόνο, εξάλλου, τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων μέσα στους οικισμούς ανησυχούν τους ακρίτες. Απανωτές διαρρήξεις έχουν καταγραφεί, στο Ζάβροχο, το Μαυρόπουλο και το Τεριάκι. Στην Αγία Μαρίνα, ένας Αλβανός κακοποιός, είχε μετατρέψει για δύο ημέρες σε ορμητήριο την εκκλησία, για τις κλοπές που διέπραξε σε σπίτια της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, απέδωσε τα όσα συμβαίνουν στα χωριά του Δήμου, κυρίως στην ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.
«Χάθηκε το αίσθημα της ασφάλειας. Ο κόσμος δεν έχει κουράγιο. Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν τα στρατιωτικά φυλάκια και οι αστυνομικοί σταθμοί, που λειτουργούσαν στο Καλπάκι, το Κεφαλόβρυσο, τα Δολιανά, τα Κτίσματα, τον Παρακάλαμο και την Πωγωνιανή. Σήμερα, υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα στο Δελβινάκι, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας.
Οι συνοριοφύλακες, που διορίστηκαν με σκοπό να περιπολούν στα σύνορα, έχουν αποσπαστεί κάποιοι στα Γιάννενα για ανάγκες της Υπηρεσίας και οι άλλοι στον Έβρο. Η περιοχή δεν έχει την αστυνομική δύναμη που θα έπρεπε και χρειάζεται. Ένα μεγάλο θέμα είναι το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα της αστυνομίας είναι ασυντήρητα. Πολλές φορές, εμείς ως Δήμος, συνδράμαμε οικονομικά για να συντηρηθούν, ώστε να περιπολούν και να νιώθουμε μια σχετική ασφάλεια».
Το θέμα της εγκληματικότητας στην περιοχή έχει απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πωγωνίου, έχει υιοθετήσει και σχετικά ψηφίσματα.
«Πριν από έναν μήνα, είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, η οποία όμως αναβλήθηκε. Θα τού θέταμε και το ζήτημα της αστυνόμευσης. Μας διαβεβαίωσαν ότι, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον υπουργό. Ακόμη περιμένουμε» σημειώνει.
Οι κάτοικοι έχουν ένα επιπλέον λόγο να ανησυχούν, καθώς πριν από τέσσερις μήνες, με απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης, άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών για 2.000 κακοποιούς και το πρώτο πέρασμά τους προς την Ελλάδα είναι τα χωριά του Πωγωνίου.
Εμφανώς θορυβημένος από την κατάσταση είναι και ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Βασίλης Μάτσιας, ο οποίος ζει στα Κτίσματα, μεταξύ των άλλων τονίζει ότι «οι μόνοι που νιώθουν ασφαλείς στα χωριά, στην περιοχή μας, είναι οι κακοποιοί. Από προχθές το βράδυ, ζούμε εφιάλτη για τα μέτρα και τα δεδομένα της περιοχής. Είχαμε μπαράζ ληστειών και διαρρήξεων, τώρα είμαστε μπροστά σε τραγικά γεγονότα. Αυτό δεν είναι κατάντημα, είναι εθνικός εξευτελισμός. Το Κράτος δεν μπορεί να προστατεύει την ζωή του πολίτη».
Ο δήμαρχος Πωγωνίου μπροστά στην σοβαρότητα της κατάστασης συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις.