Τιμήθηκε χθες Κυριακή στο ακριτικό Δελβινάκι, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, η Επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου, που έληξε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στις 17 Μαΐου 1914. Το σημαντικό αυτό πρωτόκολλο παραμένει ενεργό ως σήμερα και προβλέπει αυτονομία στη Βορείου Ήπειρο.
Φέτος, 100 χρόνια μετά την πρώτη από τις τρεις απελευθερώσεις της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό και 99 χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα, η κατάσταση στο Βορειοηπειρωτικό παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.
Τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες και τους αγωνιστές της Αυτονομίας, έγινε τρισάγιο στο τάφο του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως κ. Βασιλείου, ακολούθησε ομιλία από το Μητροπολίτη κ. Ανδρέα και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, στην καθιερωμένη ομιλία του, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή του Βορειοηπειρωτικού, εξήγησε ότι παραμένει ενεργό εθνικό θέμα για το οποίο ο ίδιος θα συνεχίζει τον ειρηνικό του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και ανέλυσε τα τρέχοντα φλέγοντα ζητήματα.
Μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Το χειρότερο είναι ο διχασμός που έχει ξεσπάσεις στους κόλπους της Βορειοηπειρωτικής Ηγεσίας τους τελευταίου μήνες. Βέβαια, από τα πανάρχαια χρόνια οι Έλληνες δύσκολα τα “εύρισκαν” μεταξύ τους. Ο Τρωικός πόλεμος, οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αγώνας του 1821, για να παραλείψουμε κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις, έδειξαν πόση ζημιά προκαλεί στα εθνικά ζητήματα ο διχασμός»…
«Δεν αμφισβητούμε την φιλοπατρία κανενός. Είναι, όμως, ανάγκη να μονοιάσουν οι αδελφοί Βορειοηπειρώτες, γιατί οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι και οι ημέρες ιδιαίτερα ‘πονηρές’»!
«Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, βλέπω ότι η Ελλαδική Ηγεσία δεν έχει μια συγκεκριμένη και σαφή θέση για το εθνικό αυτό θέμα. Σπανίως ακούς τις λέξεις ‘Βόρειος Ήπειρος’. Κι αυτό όταν οι κυβερνώντες στην γείτονα συνεχώς προκαλούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κι όταν οι περιβόητοι Τσάμηδες εγείρουν θορυβωδώς παράλογες και εξωφρενικές αξιώσεις. Ο Μπερίσα απροκάλυπτα μιλάει για την ‘μεγάλη Αλβανία και μεις δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να προφέρουμε τις λέξεις “Βόρειος Ήπειρος”. Μοιάζουμε σαν τους… φτωχούς συγγενείς που φοβούνται μήπως κάποιοι τους μαλώσουν»….
Στην επετειακή εκδήλωση συμμετείχαν νέοι της ΣΦΕΒΑ, αλλά και εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτών.