Στην ανατολική πλευρά των Τζουμέρκων, στις παρυφές των Αθαμανικών Ορέων. Δάση κέδρων, ελάτων. Εκπάγλου ομορφιάς φύση |
«Το κράτος λειτουργεί με καθοδηγητικό γνώμονα τις πιέσεις που ασκούνται από παράγοντες και πολιτικούς του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, χωρίς κίνδυνο, να προχειρολογεί, να δρα εις βάρος της αξιοκρατίας, της ισονομίας και του δικαίου και να αναδεικνύει τον ημετερισμό και την ευνοιοκρατία».
- Πώς ξεκινά η ιστορία;
«Στις 28/9/2012 υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου στο ΥΠΕΚΑ η πρόταση με τίτλο "Αθαμάνιο - Ενεργειακή Οικονομία, Πυρήνας Αειφορίας, Πόλος Αξιοβίωτης Καθημερινότητας", μια πρόταση που διακρινόταν για την τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων και συμπλήρωνε τις προϋποθέσεις επιλογής βάσει των κριτηρίων της προκήρυξης του ΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε το Αθαμάνιο Άρτας να αξιολογηθεί και συμπεριληφθεί στα Πράσινα Χωριά».
- Αυθαίρετες αλλαγές;
«Οι ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ, αφού έλαβαν γνώση όλων των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων των προτάσεων που είχαν κατατεθεί, προφανώς με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας άλλαξαν αυθαίρετα και παράνομα τον τρόπο αξιολόγησης, με συνέπεια την ουσιαστική αλλοίωση της προκήρυξης, αν όχι την αδιαφανή μεθόδευση για να εξυπηρετηθούν "ημέτεροι"».
- Άλλαξαν τα κριτήρια αξιολόγησης της διακήρυξης;
«Από πληροφορίες που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου οι ασχολούμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ ανέτρεψαν τη βαρύτητα και αναλογικότητα των κριτηρίων που προέβλεπε η προκήρυξη και προέβησαν σε ανάδειξη ως μοναδικού κριτηρίου για την ταξινόμηση των προτάσεων το οικονομικό, παραβλέποντας ότι το οικονομικό αντικείμενο κάθε πρότασης είναι συνδεδεμένο με την τεχνική αρτιότητα και την εκπλήρωση όλων των προβλεπόμενων στα υπόλοιπα κριτήρια ολοκληρωμένων παρεμβάσεων».
- Ποιοι εμπλέκονται;
«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει αντικειμενική ευθύνη γιατί οι πράξεις και οι ενέργειες των υπ' αυτήν άμεσα εμπλεκόμενων φορέων συμπυκνώνονται στο πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας και η ευθύνη αυτή επεκτείνεται σε όλη την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να τηρεί σιγήν ιχθύος, όταν έγγραφη διαμαρτυρία από θεσμοθετημένους φορείς έχει φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού».
- «Πράσινο» Αθαμάνιο;
«Είναι ένα από τα ελάχιστα ζωντανά χωριά των γραφικών Τζουμέρκων και της Ηπείρου γενικότερα, έχει οκτακόσιους μόνιμους κατοίκους με υποδομές στην εκπαίδευση, είναι πνιγμένο στα έλατα και μπορεί να αποτελέσει πόλο τουριστικής ανάπτυξης με ήπιες μορφές τουρισμού, χωρίς να αλλοιωθεί το φυσικό του περιβάλλον, που είναι και το συγκριτικό του πλεονέκτημα, και έτσι να μείνει ο κόσμος στον τόπο του».
- Ποιοι φορείς καταγγέλλουν τα «μαγειρέματα»;
«Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, όλοι οι δήμοι της Άρτας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών Αθηνών, η Αδελφότητα Αθαμανιωτών και Κάτω Αθαμανιωτών, η Ένωση Συλλόγων πρώην Δήμου Αθαμανίας, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων πρωτοστατούν στις καταγγελίες, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Θα κλιμακωθούν οι αγώνες μας, μέχρι να αποκατασταθεί η νομιμότητα».
- Τι δράσεις θα αναλάβετε;
«Ζητούμε τα αυτονόητα, την τήρηση της νομιμότητας, την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και την εκπαραθύρωση του παραγοντισμού. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιβάλουμε τις θέσεις μας - και οι κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των αποδήμων που βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα, αλλά και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ενωμένοι, θα δικαιωθούμε».
Γιώργος Κιούσης
ΠΗΓΗ: www.enet.gr