Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μελετά και την επέκταση στη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων
Στην επέκταση των ήδη υπαρχόντων κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και στη δημιουργία νέων, προκειμένου να μπορούν να κρατούνται έως και δέκα χιλιάδες άτομα, στοχεύει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ήδη, τα έξι κέντρα που λειτουργούν έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας πέντε χιλιάδων ατόμων. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναταραχή τόσο στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, όσο και σε εκείνο της Κορίνθου, όπου επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν προχθές τη νύχτα κατά τη διάρκεια σύρραξης μεταξύ ομάδων κρατουμένων.
Οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών πάντως δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει την ανάπτυξη τουλάχιστον 25 χώρων πρώτης υποδοχής και κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στις εγκαταστάσεις παλαιών στρατοπέδων.
Σήμερα λειτουργούν έξι κέντρα κλειστής φιλοξενίας αλλοδαπών, στην Αμυγδαλέζα, στην Κομοτηνή, στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, στο Παρανέστι Δράμας, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και στην Κόρινθο.
Σε αυτά τα κέντρα κρατούνται σήμερα στην Αμυγδαλέζα 1.665 μετανάστες, στην Κομοτηνή 427, στην Ξάνθη 440, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας 2.034, στο Παρανέστι Δράμας 320 και στην Κόρινθο 1.022.
Στις άμεσες προοπτικές είναι η λειτουργία κέντρου στην Ήπειρο, ενώ η αύξηση των παράνομων μεταναστών που επιλέγουν να περάσουν στην Ελλάδα από τα νησιά έχει βάλει στην ατζέντα του σχεδιασμού τη λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής σε τουλάχιστον τέσσερα νησιά του Αιγαίου, συνολικής δυναμικότητας τουλάχιστον 1.000 ατόμων.
Οι μεταναστευτικές πιέσεις συνεχίζονται - έστω και μειωμένες -, καθώς το 2012 συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και λιμενικές Αρχές για παράνομη είσοδο και παραμονή 76.878 αλλοδαποί (τον προηγούμενο χρόνο ήταν 99.368). Τα μέτρα στον Έβρο, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, μείωσαν κατακόρυφα - ειδικότερα το τελευταίο πεντάμηνο του 2012 - την εισροή των παράνομων μεταναστών σε ποσοστό που υπολογίζεται στο 92%. Αυξήθηκαν όμως οι πιέσεις σε άλλες περιοχές, ενώ ενισχύθηκαν οι θαλάσσιες διαδρομές. Σημαντικό πάντως ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος παίζουν οι επιστροφές μη νομίμων μεταναστών στις χώρες τους, που το 2012 αυξήθηκαν κατά 30%.
Χώρος για οικονομικά αδικήματα Στρατόπεδο εντός του Νομού Αττικής, που θα μετατραπεί σε χώρο κράτησης κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα, αναζητεί η Πολιτεία. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, «αναζητείται χώρος και συγκεκριμένα στρατόπεδο στην Αττική, για κράτηση κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα. Και αυτό είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, δεν είναι κάτι που το λέμε για να το πούμε». Ο κ. Ρουπακιώτης μάλιστα πρόσθεσε πως στον ίδιο χώρο θα φιλοξενούνται και κρατούμενοι για ήσσονος σημασίας και ποινικής απαξίας αδικήματα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε μικρές ποινές φυλάκισης που δεν ξεπερνούν τα 2 χρόνια. Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι οι οικονομικοί εγκληματίες να μεταφερθούν σε διαφορετικό χώρο από αυτόν όπου κρατούνται δράστες άλλων βαρύτερων αξιόποινων πράξεων (όπως είναι τα εγκλήματα κατά της ζωής) και να επιτευχθεί ο διαχωρισμός των κρατουμένων.
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/