Πλούσια κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου (shale gas, shale oil) ενδέχεται να υπάρχουν σε Θράκη και Ήπειρο υποστηρίζει μελέτη του ΙΓΜΕ, την οποία είχε παραγγείλει ο Γιάννης Μανιάτης κατά τη θητεία του στο ΥΠΕΚΑ.
Το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο παράγονται από τη σχάση του σχιστόλιθου και είναι ένα πολύ δημοφιλές ορυκτό καύσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, που κατηγορείται παρόλα αυτά ως περιβαλλοντικά επιβλαβές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το energypress, τα ευρήματα της έρευνας του ΙΓΜΕ, η οποία έχει παραδοθεί στο ΥΠΕΚΑ, είναι προκαταρκτικά που σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες έρευνες εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από την πολιτεία για την αξιοποίηση του πιθανού θησαυρού που βρίσκεται στο ελληνικό υπέδαφος.
Σημαντικά κοιτάσματα shale gas και shale oil έχουν εντοπιστεί και στην ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ουκρανία (υπεγράφη σύμβαση με τη Shell), Πολωνία, Ρουμανία (Exxon Mobil) και Βουλγαρία.
Μάλιστα, η έκθεση της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλα για τον ενεργειακό οδικό χάρτη βασικός παράγοντα για την ενεργειακή αυτονόμηση της ΕΕ, μαζί με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
Πέρα από τις περιβαλλοντικές ενστάσεις, στην ανάπτυξη του shale gas αντιτίθενται οι Ρώσοι, που δεν επιθυμούν επ΄ουδενί την εμφάνιση καυσίμων ανταγωνιστικών στο δικό τους φυσικό αέριο που τροφοδοτεί την Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: www.econews.gr