Ενδεικτικό της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στο χώρο της εκπαίδευσης από την επικείμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις νέες πειθαρχικές διατάξεις ήταν η αθρόα προσέλευση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία στην επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος στα Γιάννενα.
Οι εξαιρετικά αυστηρές πειθαρχικές διατάξεις που προβλέπουν αυτοδίκαιη αργία για κάθε εκπαιδευτικό εις βάρος του οποίου γίνεται αναφορά από οποιονδήποτε πολίτη αποτελούν σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς εργαλείο κατάργησης της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στο σχολείο.
Το ίδιο μάλιστα υποστήριξαν και διακεκριμένοι ομιλητές μεταξύ των οποίων ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Καθηγητής Νομικής Κωνσταντίνος Ρέμελης και η δικηγόρος – εργατολόγος Μαρία Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Κομνηνός Μαντάς έκανε λόγο για πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αλλά και για αμφισβήτηση του τεκμηρίου της αθωότητας για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση.
«Οι δάσκαλοι στην ιστορία της χώρας έχουν δώσει αγώνες για ένα σχολείο ανοιχτό, λαϊκό, δημοκρατικό και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν σε μια λογική μάλιστα που για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση αμφισβητείται το τεκμήριο της αθωότητας. Θα αντισταθούμε. Η υπόθεση του σχολείου και της παιδείας δεν είναι μόνο υπόθεση των δασκάλων, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Αν ένα κράτος σοβαρά θέλει να επενδύσει, πρέπει να επενδύσει στην παιδεία και το μέλλον αυτού του τόπου, αλλιώς δεν θα έχει καμία προοπτική», σημείωσε.
Εκτός από το νέο πειθαρχικό, η αξιολόγηση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας είναι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους εκπαιδευτικούς. Εξάλλου τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο της σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων που διενεργεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία σε ολόκληρη τη χώρα για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών.
Η ΔΟΕ τάσσεται υπέρ της «έντιμης» αξιολόγησης, όπως την χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Κόκκινος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνδυάσει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και των υποδομών σήμερα στα σχολεία.
«Αν ένας γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει τα εργαλεία και τα υλικά που χρειάζεται για να σώσει τον ασθενή, σημαίνει ότι είναι κακός γιατρός; Αυτό συμβαίνει και με τους εκπαιδευτικούς», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η απάντηση στις μνημονιακές πολιτικές είναι η επένδυση στην παιδεία.
Σε ενιαίο μέτωπο πάλης κάλεσε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θεοδώρα Δριμάλα, απορρίπτοντας τη λογική της αξιολόγησης με όρους της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.
«Επιχειρούν να προσαρμόσουν το εκπαιδευτικό σύστημα στις νέες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, παράγοντας φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό βορά στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους», σημείωσε.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Καραμπίνας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας στο έργο των εκπαιδευτικών και υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση προβλημάτων, όπως στο θέμα της μεταφοράς μαθητών.
ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr