ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, και ώρα 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πάρκο Λιθαρίτσια) διάλεξη για το ευρύ κοινό από τον κ. Oliver Rackham, Επίτιμο Καθηγητή Ιστορικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Εταίρο της Βρετανικής Ακαδημίας, με θέμα «Trees, Forests and People in Ancient and Modern Greece» (Δέντρα, Δάση και Άνθρωποι στην Αρχαία και Σύγχρονη Ελλάδα).
Την εκδήλωση διοργανώνουν η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών. Ο διεθνούς φήμης, κ. Oliver Rackham, έγκριτος επιστήμονας και βαθύς γνώστης, μεταξύ άλλων, του φυσικού περιβάλλοντος της Νότιας Ευρώπης και της διαχρονικής σχέσης του με τις ανθρώπινες κοινωνίες και τον πολιτισμό, διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και συμμετοχή σε διεπιστημονικά, συχνά αρχαιολογικού περιεχομένου, προγράμματα σε περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην Κρήτη και πρόσφατα στην Ήπειρο.
Στα Γιάννενα θα βρεθεί ως συνεργάτης του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΗΣ με αντικείμενο «Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ. ΤΑ ΙΕΡΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ HΠΕΙΡΟΥ» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Από το πλούσιο συγγραφικό έργο του, ιδιαίτερης μνείας χρήζει το βιβλίο του Τhe Making of the Cretan Landscape (Manchester University Press 1997), το οποίο έγραψε με την αρχαιολόγο Jennifer Moody. Το βιβλίο αυτό, με τίτλο «Η Δημιουργία του Κρητικού Τοπίου», κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Ο καθηγητής Rackham έχει επιδείξει και ενεργή φροντίδα σε θέματα διάσωσης και διατήρησης μοναδικών οικοσυστημάτων και ιστορικών τόπων της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Στην Κρήτη, πρωτοστάτησε στη διεθνή πρωτοβουλία ακύρωσης των σχεδίων ανορθολογικής εκμετάλλευσης της χερσονήσου Κάβο Σίδερο, στο βορειοανατολικό τμήμα της νήσου.
Η διάλεξη θα δοθεί στην Αγγλική γλώσσα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089