Ζήτημα παραβίασης της συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα θέτει η γειτονική χώρα
Για παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του διεθνούς πρωτοκόλλου «ACCOBAMS» κάνει λόγο ο Κρίτων Αρσένης
Από… συμπληγάδες καλούνται να περάσουν οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου, καθώς από τη μία δε φαίνεται να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα περιβαλλοντικά μέτρα, ενώ από την άλλη τίθεται και το ζήτημα της παραβίασης της συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα.
Οι γεωφυσικές έρευνες στις ελληνικές θάλασσες έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη Κυριακή, από το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της εταιρείας PGS «Nordic Explorer», ενώ χθες έδεσε στο παλιό λιμάνι της Πάτρας και ένα δεύτερο σκάφος της εταιρείας.
Πρόκειται για το «Romulus», το οποίο είναι σαφώς μικρότερο, καθώς είναι βοηθητικό σκάφος και θα συνδράμει στις έρευνες.
Παρά το γεγονός ότι, μετά από μια δεκαπενταετία αδράνειας από τις ελληνικές κυβερνήσεις, έχει ήδη ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια για την ανεύρεση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ήδη διατυπώνονται αντιδράσεις, διαφορετικής μορφής, αφού αφορούν από τη μία τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και από την άλλη το καθεστώς αναφορικά με τη χάραξη της ΑΟΖ.
Αντιδρά η Αλβανία
«Φιλέτο» από το Ιόνιο θέλει η γειτονική χώρα όπως έγινε γνωστό από αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, με τους αλβανούς αξιωματούχους σε παρασκηνιακές συνομιλίες που έχουν με έλληνες ομολόγους τους υποστηρίζουν ότι «οι έρευνες στο βόρειο Ιόνιο του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους γίνονται σε περιοχή με αμφισβητούμενο καθεστώς αναφορικά με τη χάραξη της ΑΟΖ».
Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, το σύμφωνο που καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας υπεγράφη μεν από τις δύο κυβερνήσεις (η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ στο Ιόνιο έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές από τον Απρίλιο του 2009), αλλά απορρίφθηκε από το ανώτατο αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο ως ετεροβαρές ως προς τα συμφέροντα της Αλβανίας (έπειτα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακύρωσε τη συμφωνία για τεχνικούς λόγους, αποφασίζοντας ότι η έγκριση της επιτροπής διαπραγμάτευσης ήταν αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας).
Σχετικό ρεπορτάζ παίχθηκε και στο αλβανικό κανάλι «Top Channel» στο οποίο μάλιστα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας ανέφερε ότι «ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Ελλάδα αυτά, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Αλβανία για αυτό το νέο σύμφωνο στην ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών».
Με λίγα λόγια η θέση της Αλβανίας είναι ότι εάν δεν βρείτε πετρέλαιο μπορούμε να υπογράψουμε και την παλαιά συμφωνία, εάν όμως βρείτε τότε θέλουμε και εμείς μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες του βόρειου Ιονίου αλλιώς δεν υπογράφουμε τίποτα.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόν Παναρίτι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στα Τίρανα, με τον ομόλογό του από το Κόσοβο Ενβέρ Χοτζάι, χρησιμοποιώντας την φράση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, για «έξαρση του σοβινισμού στην ευρύτερη περιοχή μας, με άτακτες ομάδες, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα των γειτονικών χωρών» ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όταν μιλάει για σοβινισμό στα Βαλκάνια θα πρέπει να έχει υπόψη και τη χώρα του. Εμείς, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να συνεργαστούμε μέσω διαλόγου για να φρενάρουμε τις σοβινιστικές τάσεις».
Κίνδυνος για τα δελφίνια
Εκτός από το θέμα των χωρικών υδάτων όμως, θέμα προκύπτει και με τις επιπτώσεις των ερευνών στο πληθυσμό των δελφινιών, για το οποίο ο Κρίτων Αρσένης κατέθεσε γραπτή ερώτηση με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας λόγο για παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του διεθνούς πρωτοκόλλου «ACCOBAMS».
Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, οι σεισμικές έρευνες με σόναρ θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για ένα τρίμηνο, τη στιγμή που τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν ληφθεί αποκλίνουν από οριζόμενα στην οδηγία 92/43 και στο πρωτόκολλο «ACCOBAMS».
Ένα από τα μέτρα αυτά είναι η παρουσία δύο συνολικά παρατηρητών κητωδών στο νορβηγικό πλοίο για όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ προβλέπεται η συνολική παρουσία επτά παρατηρητών.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, οι έρευνες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τα δελφίνια και τις φάλαινες της εκτός Αιγαίου Ελλάδας.
«Είναι πιθανό να έχουμε μαζικούς ξεβρασμούς. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη συμφωνία ‘ACCOBAMS’ να έχει επαρκή αριθμό παρατηρητών κητωδών στα πλοία που θα κάνουν σεισμικές έρευνες. Όμως από ότι φαίνεται στο νορβηγικό πλοίο θα υπάρχει ένας οπτικός και ένας ακουστικός παρατηρητής, που για να κάνουν τη δουλειά τους θα πρέπει να μην κοιμηθούν καθόλου για τρεις μήνες. Επειδή αυτό δε γίνεται, αναμένεται να μην υπάρχουν παρατηρητές κητωδών σε υπηρεσία κατά μεγάλα διαστήματα κάθε ημέρα, κατά τα οποία οι έρευνες θα είναι ανεξέλεγκτες ως προς τις επιπτώσεις τους στα κητώδη. Αντί για δύο, οι παρατηρητές θα πρέπει να γίνουν το λιγότερο 7, ώστε κάθε στιγμή να βρίσκονται σε βάρδια 2 οπτικοί και 1 ακουστικός» σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα την αύξηση των παρατηρητών, δημιουργώντας παράλληλα τουλάχιστον 5 ακόμη θέσεις εργασίας.
ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr