Η υποχρηματοδότηση διογκώνει τα προβλήματα…
Σωστό επανασχεδιασμό και όχι απολύσεις χρειάζεται το Δημόσιο
Σε ασφυκτική κατάσταση βρίσκονται πλέον όλοι σχεδόν οι Δήμοι στην Ήπειρο και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι κάποιοι είναι αντιμέτωποι ακόμη και με το λουκέτο! Σαν να μην έφθαναν τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της ελλιπέστατης χρηματοδότησης, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και το μέτρο της διαθεσιμότητας, που θα αποψιλώσει πολλές από τις υπηρεσίες τους. Στο απυρόβλητο όμως δεν μένει και η Περιφέρεια Ηπείρου, που βιώνει από… πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κρατικής υποχρηματοδότησης.
Έτσι, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με δεδομένη την έλλειψη υπαλλήλων, το… μάρμαρο αναμένεται να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες. Ήδη σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, η καθημερινότητα έχει γίνει Γολγοθάς. Πολλά μεγάλα και σημαντικά έργα που είχαν ξεκινήσει πριν την κρίση, έμειναν από… χρήματα και πλέον «ρημάζουν», ενώ άλλα μικρότερα γίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία.
Οι αποκλίσεις…
Τα πράγματα αναμένονται να γίνουν ακόμη δυσκολότερα από σήμερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα μπει στη Βουλή πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα προβλέπει κόψιμο της χρηματοδότησης, σε όσους Δήμους αποκλίνουν από τα οικονομικά τους μεγέθη.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους ΟΤΑ; Εάν υπάρχει απόκλιση σε βάθος τριμήνου ή εξαμήνου ή και έτους ακόμη, τότε θα προβλέπεται ανάλογος περιορισμός των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες, ή της επιχορήγησης, ή της απόδοσης πόρων!
Οι εργαζόμενοι…
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των εργαζομένων στους Δήμους της Ηπείρου, όπως είναι προφανές, άπαντες δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις διαρκείας, εάν δεν αλλάξει άρδην η κατάσταση στο «καυτό» θέμα της διαθεσιμότητας.
Ήδη στην Ήπειρο, υπό κατάληψη τελούν τα Δημαρχεία Ηγουμενίτσας, Άρτας και Πρέβεζας, καθώς και οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών και το τμήμα προσωπικού, με στόχο να μην σταλούν στο Υπουργείο οι «επίμαχες» λίστες με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ καλεί τους δημάρχους να αποφασίσουν από σήμερα αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών των Δήμων, ενώ έχει οργανώσει για αύριο Τρίτη 4ωρες στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ για την απογευματινή.
Υπό κατάληψη τελεί και η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με τους υπαλλήλους να αντιδρούν έντονα στο μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο, όπως σημειώνουν, ανοίγει το δρόμο για απολύσεις. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η κατάληψη λήγει σήμερα, όμως είναι άγνωστο εάν τελικά συνεχιστεί, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου λήγει αύριο.
Οι αριθμοί…
Πάντως, εάν κάποιος παρατηρήσει τις δεξαμενές άντλησης των υπαλλήλων που θα βγουν στη διαθεσιμότητα, αντιλαμβάνεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μεγάλος χαμένος. Περίπου 1.500 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Δ.Ε.) Δήμων (κατά κύριο λόγο) και Περιφερειών πρόκειται να οδηγηθούν μέσα στο 2012 σε διαθεσιμότητα, ενώ στο Δημόσιο περίπου 1.100 με 1.300. Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι περίπου 900 πειθαρχικά ελεγκτέοι υπάλληλοι, τότε έως το τέλος του έτους συνολικά σχεδόν 3.500 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Η άλλη πλευρά…
Βέβαια, με αφορμή τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο, υπάρχει και η άλλη πλευρά, που αφορά στην ανάγκη να γίνουν κινήσεις, όχι με βάση τους αριθμούς και το κατά πόσο θα μειωθεί η δημόσια δαπάνη, αλλά με γνώμονα τις ανάγκες του Κράτους.
Σαφώς και κανείς δεν είναι υπέρ των απολύσεων, όμως η Πολιτεία, εάν θέλει να εξυγιάνει τον δημόσιο τομέα και δη τον Αυτοδιοικητικό, δεν θα πρέπει να κάνει καμία πρόσληψη, μετατάσσοντας παράλληλα τους υπαλλήλους εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.
Γιατί, δεν μπορεί, για παράδειγμα, σε υπηρεσίες Δήμων να… αναστενάζουν τα γραφεία και τα εργοτάξια να είναι υποστελεχωμένα! Αυτά τα φαινόμενα έχουν σαν αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι πολίτες, αφού πολλές βασικές δουλειές, όπως η καθαριότητα, δεν γίνονται όπως θα έπρεπε.
Δεν είχαν καταγραφεί!..
Χαρακτηριστικά για την ανάγκη σωστού επανασχεδιασμού του δημόσιου τομέα, ήταν τα όσα είπε χθες στον ΣΚΑΙ ο ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπήτρος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι 5.000 οργανισμοί του Δημοσίου δεν είχαν καν καταγραφεί!
Ακόμη σημείωσε, ότι ένας ιδιωτικός υπάλληλος (όσοι τελοσπάντων έχουν απομείνει, αφού η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα αγγίζει σχεδόν τα 1,5 εκ. άτομα!), αποδίδει σε φόρους 17.000 ευρώ παραπάνω το χρόνο, απ’ ότι ένας δημόσιος!
***
Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, το Κράτος θα πρέπει να μην απολύσει κανέναν εργαζόμενο, αλλά να τους αξιοποιήσει σωστά και βεβαίως να τους αξιολογήσει, όχι μόνο με βάση τα πτυχία τους (άλλωστε οικογένειες έχουν να θρέψουν και οι απόφοιτοι Λυκείου και αυτοί των Πανεπιστημίων), αλλά με βάση τις ανάγκες που καλύπτουν.
Ήρθε η ώρα το δημόσιο, αλλά πολύ περισσότερο οι πολυέξοδοι Δήμοι να δουλέψουν (επιτέλους…) με βάση έναν νέο σχεδιασμό, που θα δίνει έμφαση στην ίδια τη δουλειά και στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες.
ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr