ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9-10-2012
Η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν είναι απλώς μια παραγωγική διαδικασία, όπως απορρέει από την «προαποφασισμένη» διαδικασία ξεπουλήματος της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και παράδοσής της, από την Αγροτική Τράπεζα στο πολυεθνικό κεφάλαιο, αντανακλά αξίες αλληλεγγύης, στόχους τοπικής, αγροτο-οικονομικής βιωσιμότητας και δημιουργία υγιών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών.
Καταγγέλλουμε την αδιαφανή μεθόδευση της ΑΤΕ, ως φορέας στήριξης αγροτικών συνεταιρισμών και ως πιστωτικό ίδρυμα, που εναγκαλισμένο στο πολιτικό σύστημα εκχωρεί πια και τα «χρυσαφικά» της Ηπειρωτικής γης, υποθηκεύοντας το μέλλον της τοπικής οικονομίας και έναν τεράστιο πλουτοπαραγωγικό πόρο έναντι μερικών εκατομμυρίων.
Χωρίς καμμία εξαντλητική ανάλυση, επαρκή τεκμηρίωση και συνεκτικό σχέδιο οι κάθε λογής «Παντελάκηδες» υπηρέτες της «δημιουργικής λογιστικής» ενισχύουν το μνημονιακό καθεστώς υποτέλειας. Η διαδικασία πώλησης στον νέο ιδιοκτήτη Strategic Initiatives ρωσικών, γαλλικών και αγγλικών συμφερόντων αποτελεί την επιβεβαίωση ενός προαναγγελθέντος θανάτου απέναντι σε μια ακριτική δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Η ΔΩΔΩΝΗ ο οικονομικός κολοσσός της ΑΤΕ αποτελεί πλέον παρελθόν. Ωστόσο ο τραγέλαφος των εκτιμητών και του κράτους των «φωτογραφικών» ρυθμίσεων θα συνοδεύει ως «άλας» ωρίμανσης τα μελλοντικά προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας.
Η ΔΩΔΩΝΗ πουλήθηκε στον «αβανταδόρο» Simos Foods, διανομέα της, που αντιπροσωπεύει μόλις το 10% και ο οποίος της οφείλει τα μισά χρήματα της εξαγοράς.
Η προίκα στους αναδόχους επενδυτές με δραστηριότητες σε επιχειρηματικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας που εκτός από γεωργία και επεξεργασία τροφίμων «καλοβλέπουν» στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις εξορύξεις, δημιουργούν προβληματισμό για το «πράσινο» προφίλ της εταιρίας.
Καταγγέλλουμε τον πρωθυπουργό, τον «τρικομματικό θίασο, την ηγεσία της ΑΤΕ και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, που έξω από κάθε δεοντολογική και θεσμική λειτουργία, χωρίς την δέουσα αξίωση συνεκμετάλλευσης με τον ντόπιο παραγωγικό «στρατηγικό εταίρο» τους ΕΑΣ Ηπείρου σφραγίστηκε η οικονομική τους καταδίκη.
Η ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί την πρώτη επαλήθευση της πολιτικής υποτέλειας στα σχέδια της Τρόικας, που με την έλευση της Μέρκελ της προσφέρονται ως «πιάτο» εξυγίανσης της Ελληνικής Οικονομίας, ως μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις του εγχώριου προτεκτοράτου.
Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος μια Ανώνυμη Εταιρία, με άγνωστη μετοχική σύνθεση, μεταχειρίζεται τον εθνικό πλούτο και εξυπηρετεί ως «Μνημονιακό Ταμείο», δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να μην ανησυχεί, για την ομηρία στην οποία έχει περιέλθει, πόσο μάλλον η τύχη των γεωργοκτηνοτρόφων ή η χρήση του επιχειρήματος διάσωσης θέσεων εργασίας (βλέπε εταιρία «Όλυμπος»).
Η Πειραιώς σήμερα ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα «απεμπόλησης» αγροτικών συνεταιρισμών ταυτίζεται πλήρως με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές που αφαιρούν ευθέως τα δικαιώματα των φυσικών εκμεταλλευτών, αποκτώντας τεράστια περιουσία. Η χειραγώγηση από κομματικούς Δ/ντες Συμβούλους που «μεσουρανούσαν» στον παρελθόν με πολιτικές πελατειακές αναφορές έχει περάσει σε άλλο επίπεδο… Η «υποθηκευμένη» μητέρα γη, Δω-Δώ-νη (Δω = τρέφω), απελευθερώνεται του ακατάσχετου και ανεκχώρητου, ανοίγοντας την «κερκόπορτα» στην «διατροφική μετάλλαξη», στις πολιτικές της ΚΑΠ και τις ορέξεις της Monsanto.
H οικολογική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και των περιφερειών πρέπει να παίζουν κυρίαρχο ρόλο, στις ειδικές ανάγκες, που επιβάλλουν οι τοπικές και εδαφικές ιδιαιτερότητες.
Ο σκανδαλώδης διαγωνισμός πρέπει να ανατραπεί και να μην ισχύσει ως ηχηρό μήνυμα σφαιτερισμού της κοινωνικής ειρήνης και της λειτουργίας των θεσμών διαφάνειας.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ