Το απαγορευτικό κόστος παραγωγής «διώχνει» πολλούς από το επάγγελμα
Σε δεινή θέση και οι πτηνοτρόφοι της περιοχής μας…
Μπορεί η περιοχή μας να έχει χαρακτηριστεί ως η κατ΄ εξοχήν κτηνοτροφική και πτηνοτροφική, όμως οι δυο αυτοί κλάδοι, τώρα … κρέμονται από μια κλωστή!
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι τεράστια, αφού το κόστος ειδικά στις ζωοτροφές έχει εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα σε απαγορευτικά ύψη, με τους παραγωγούς να ξοδεύουν πολλά περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν.
Το αποτέλεσμα είναι από τη μια τα ζώα τους να υποσιτίζονται –και πολλά να πεθαίνουν!- και από την άλλη όλο και περισσότεροι να σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις, ακόμη και φυγή από το επάγγελμα, αφού δεν μπορούν πλέον να ζήσουν.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι τιμές ζωοτροφών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο και μετά. Οι παραπάνω αδυναμίες βέβαια έχουν πολλές και σημαντικές επιπτώσεις και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, για τα οποία επίσης διακρίνεται η περιοχή μας.
Στοπ στα πρόβατα!..
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί κτηνοτρόφοι σε ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων σκέφτονται φέτος το χειμώνα να σταματήσουν εντελώς την προβατοτροφία και να στραφούν αποκλειστικά στην αιγοτροφία. Ο λόγος είναι προφανής: Τα πρόβατα σε τροφές έχουν σχεδόν τριπλάσιο κόστος, απ’ ότι τα γίδια…
Αυτή η «λύση», εάν βεβαίως υιοθετηθεί από πολλούς, ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται από αυτό.
Στην αγελαδοτροφία…
Πολύ αυξημένα είναι τα προβλήματα και στην αγελαδοτροφία της Ηπείρου. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χθες στον «Π.Λ.» αγελαδοτρόφος της περιοχής, για τα κόστη παραγωγής.
Όπως σημείωσε, τα έσοδα που αποφέρει η πώληση ενός μοσχαριού ελευθέρας βοσκής, όταν αυτό φθάσει τα 200 κιλά, δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ, αφού το αγοράζουν οι κρεατέμποροι το πολύ έως 4,20 ευρώ το κιλό (το πόσο πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές για να το αγοράσουμε είναι άλλο θέμα βέβαια!..).
Όμως, το κόστος για τη διατροφή του μοσχαριού, αλλά και της αγελάδας τον χρόνο της εγκυμοσύνης της είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, έως και διπλάσιο, από τα 800 ευρώ περίπου που θα εισπράξει ο κτηνοτρόφος. «Γίνεται αντιληπτό, ότι με τα κόστη των ζωοτροφών στα ύψη, δεν συμφέρει πλέον κανέναν να μείνει στο επάγγελμα» σημείωσε με νόημα ο αγελαδοτρόφος. «Ευτυχώς, μέχρι τώρα την κατάσταση σώζουν οι Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις» τόνισε.
Είναι γεγονός, ότι για όσους δεν μπορούν να μετακινήσουν τα ζώα τους το χειμώνα σε διάφορα χειμαδιά στην Ήπειρο (σε Σαγιάδα, Ασπροκκλήσι, περιοχές της Πρέβεζας κ.α., που υπάρχουν βοσκήσιμες εκτάσεις και γίνονται πιο γρήγορα, τα λεγόμενα χασίλια) η αγορά ζωοτροφών ουσιαστικά τους διώχνει από το επάγγελμα, αφού πολλοί είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται τριφύλλι, καλαμπόκι κ.α. από περιοχές όπως η Θεσσαλία, το Αγρίνιο κ.α..
Οι επιπτώσεις…
Όπως είναι φυσικό, επιπτώσεις έχουν και οι γαλακτοκομικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και κυρίως η «Δωδώνη». Αν αυτή τη στιγμή η Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία έχει περίπου 7000 κτηνοτρόφους που της δίνουν γάλα, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα και δεν ξέρουν, εάν θα αντέξει η τσέπη τους τον φετινό, δύσκολο, χειμώνα.
Και σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, η γραφειοκρατία κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των παραγωγών. Μόλις χθες, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε, προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ότι τα μητρώα εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων που διατηρούν καταργούνται και αντικαθίσταται με νέου τύπου!
Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να παραλάβουν τα νέα μητρώα από τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν και από τις οποίες θα ενημερωθούν για την συμπλήρωσή τους. Ακόμη, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων κτλ.
Οι πτηνοτρόφοι…
Την ίδια ώρα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και οι πτηνοτρόφοι της περιοχής μας, αφού το κόστος της παραγωγής, λόγω των υπέρογκων τιμών στις ζωοτροφές, ξεπερνά πλέον κάθε όριο.
Ο πτηνοτροφικός κλάδος περνά τις δυσκολότερες ημέρες του –κάποιοι τις χαρακτηρίζουν πιο κρίσιμες και από αυτές της περιόδου της γρίπης των πτηνών- και είναι χαρακτηριστικό πως, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι συνολικές ζημίες φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ!
Η εγχώρια παραγωγή υπολογίζεται ότι καλύπτει το 80% της συνολικής κατανάλωσης, όμως σύμφωνα και με την «Καθημερινή», με δεδομένα τα προβλήματα των περισσότερων εταιριών, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν λουκέτα στον κλάδο.
Εάν αυτό γίνει, τότε θα αυξηθούν κατακόρυφα οι εισαγωγές, αλλά το κυριότερο, θα εκτιναχθεί η ανεργία, καθώς στις 30 μεγάλες ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις απασχολούνται 1.200 μεμονωμένοι πτηνοτρόφοι και συνολικά ο κλάδος απασχολεί περί τους 5.000 εργαζομένους.
ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr