Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
Κε Δήμαρχε να είστε εκεί…
Είναι πλέον διάχυτη η νοοτροπία στην τοπική κοινωνία, ότι οι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες Α΄ και Β΄ Βαθμού, Δήμος και Περιφέρεια, θεωρούν το περιβάλλον εμπόδιο στην ανάπτυξη και στα ιδιωτικά κέρδη!
Πρόσφατα ο κος Περιφερειάρχης σχολίασε θετικά την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Ιωαννίνων, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο της Περιφέρειας σε ναυαρχίδα για τα λιμνιαία μας πράγματα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι έτεροι «θεσμικοί θεματοφύλακες» της Φυσικής και Πολιτισμικής μας παρακαταθήκης, από πλευράς Δημαρχίας ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και υπεύθυνος Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Δημήτριος Θεμελής αξίωσαν στην συνάντησή τους με την γενική γραμματεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κα Μάρω Ευαγγελίδου, να τσουβαλιάσει σ’ ένα «κοινό σακί» το Ρυθμιστικό της πόλης και Π.Δ. της Λίμνης!
Έτσι αντιλαμβάνονται το νομικό καθεστώς της Παμβώτιδας, κατά την δημοτική αρχή «…επειδή τα θέματα είναι συναφή, μπορεί να εκδοθεί ένα κοινό Π.Δ.…». Η αντίληψη αυτή έχει άρωμα από τους Τροϊκανούς Δανειστές μας, να βγάλουμε στο σφυρί κάθε πολύτιμη περιοχή της ελληνικής γης, σε αλλότρια και καταστροφικά συμφέροντα, με fast track διαδικασίες. Κάποιοι έχουν επιλέξει, χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, ως όφειλαν, (γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους) τις όποιες συζητήσεις προηγήθηκαν, λησμονώντας και τα διδάγματα της Ιστορίας, πως το τέλος των μεγάλων πολιτισμών που είδαν το φως της ανθρωπότητας, οφείλονταν κύρια στην «υπερεκμετάλλευση» των φυσικών πόρων και στην έλλειψη προστασίας του περιβάλλοντος.
Αυτή την κατακτημένη γνώση και φυσική νομοτέλεια αντιπαρέρχονται με προσεγγίσεις: «μέσης λύσης» και συμβιβασμών, φτηνών ιδεολογημάτων και ανέξοδων πελατειακών εξυπηρετήσεων. Οι «κατ’ οίκον» συναντήσεις ενίοτε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενίοτε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τροφοδοτούν την αδιαφάνεια και την αναξιοπιστία του εγχειρήματος και ισοδυναμούν με ποδηγέτηση και περιβαλλοντικό «ακρωτηριασμό» των κατακτήσεων υπέρ του οικοσυστήματος, που για μας τους Οικολόγους Πρασίνους, αποτελεί τον «Συνταγματικό χάρτη» του λεκανοπεδίου. Ο κος Φίλιος το γνωρίζει επαρκώς, από τις προεκλογικές μας αναλύσεις και τους θεσμούς αλληλεγγύης, που τότε αναπτύχθηκαν, και στην πορεία μοιραίως απωλέσθησαν…!!!
Ο χωροταξικός συμψηφισμός ενός «ζωντανού» οικοσυστήματος με τα ενδιαιτήματά του, όπως είναι η Παμβώτιδα και το Π.Δ. και η διατύπωσή του, με την παρεμβολή πολεοδομικών διατάξεων, συντελεστών δόμησης και ασκήσεων επί οικιστικού χάρτου, ενός Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι ασύμβατος, προκλητικός και εγκληματικός συνδυασμός!
Ωστόσο εκφράζει πάγιο αίτημα της πολιτικής «ελίτ» και είναι ενδεικτικό μιας παλαιοκομματικής αντίληψης, καιροσκοπισμού και του παρασιτικού της κατεστημένου. Ο υδροκεφαλισμός μιας μελλοντικής πόλης-εφιάλτη, όνειρο βαλκανικού μητροπολιτικού κέντρου (;), αναδύεται μέσα από τις «θολές» υπερτροφικές συνθήκες της Λίμνης, που οι διοικούντες για σειρά ετών δημιουργήσαν! Η αναχρονιστική περιουσιακή εκποίηση των εναπομείναντων φυσικών πόρων και δημόσιων αγαθών, καταργεί βάναυσα το όποιο ευρωπαϊκό κεκτημένο, για τον συλλογικό πολιτισμό όπως έχουν θεσμοθετηθεί με την υπ’ αρ. οικ. 50665/4043/12-09-2001 με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ανάπλασης Ανάδειξης και Προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας και της περιμετρικής αυτής περιοχής, με την εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Ιωαννίνων.
Ως Πόντιοι Πιλάτοι, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης με πρωτοφανές μείγμα κυνισμού και εγωκεντρισμού ποδοπατείτε κάθε ηθικό έρεισμα, την νομιμότητα και τις συλλογικές αξίες!
Οι «κόκκινες γραμμές» στα αναχώματα της Αμφιθέας, που εσχάτως χειροκροτήσατε «πνίγουν» ως «κόκκινες θηλιές» τις φυσικές αναπνοές της Λίμνης (πηγές οξυγόνου του Μιτσικελιού), εξαφανίζοντας κάθε όραμα ζωής, αειφορίας και βιωσιμότητας του οικοσυστήματος.
Ποτέ δε λάβατε υπ’ όψη τις τραγικές επιπτώσεις και διαπιστώσεις των επιστημόνων, για το ανοξικό και υποξικό καθεστώς της λίμνης, που αργοπεθαίνει… «…Η συνεχής συσσώρευση της υγρής λάσπης στον πυθμένα που σχετίζεται με το πιο μεγάλο μέρος της Παμβώτιδας, είναι η διαδικασία της αρχής του σβησίματος μιας ζωής. Είναι η πρώτη βαθμίδα αποξήρανσης της λίμνης…(Pearson-Λιμνολόγος)»
Κανείς κοι άρχοντες δεν νομιμοποιείται να νέμεται το ιδιαίτερο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό λιμνιαίο στολίδι του Ευρωπαϊκού νότου, είναι επιτακτική ανάγκη να περισώσουμε αυτούς τους ζωτικούς υγροτόπους.
Η καταλήστευση της Γης αντανακλά στην ποιότητα ζωής και υγείας και οδηγεί στην οικονομικό μαρασμό και τουριστική απαξία. Τούτο πρέπει ν’ αποτελέσει κοινό τόπο και να μην επιτραπούν άλλες «συρραφές» κοπτοραπτικής με προσθήκες (= καταπατήσεις) χερσαίων τμημάτων στο υγρό σώμα της λίμνης, για «δήθεν» εξωραϊσμό της, μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων εφευρέσεων, γιατί εκτός των άλλων, επιφέρουν και την αισθητική αλλοίωση του τοπίου.
Παρά την παρασκηνιακή κινητικότητα του προηγούμενου διαστήματος, ομολογουμένως για δήμο Ιωαννιτών διαφαίνεται ένα όψιμο ενδιαφέρον και εξωστρέφεια για την Παμβώτιδα, ανακάλυψε «λέει» την εντοπιότητά της… μετά την καταιγίδα των αδειοδοτήσεων των ξενοδοχείων, για τα οποία ωστόσο ποτέ δεν μάθαμε ποια η επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής, θετική ή αρνητική;
Οι πολίτες ζητούμε απάντηση στα δημοσιεύματα που κατέκλυσαν τον τοπικό τύπο για υπογραφή πολεοδομικής άδειας, για την «πολύθρυλη» Όπερα του Λασποτόπου της κας Τσακάλωφ, στην παραλίμνια περιοχή στη συμβολή των οδών Ακτής Μιαούλη και Βογιάννου. Ποιος εξέδωσε άδεια εκσκαφής και ανέγερσης κτιρίου σ’ ένα χώρο, όπου η Δ/νση Περιβ/κού Σχεδιασμού και το Τμήμα Διαχ/σης Φυσ. Περιβάλλοντος, δεν έχει ακόμη καθορίσει μετά την ειδική μελέτη οργάνωσης την υποζώνη Β.7.1 και απαγορεύει την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών;
Στα εγκαίνια της Όπερας θα παιχθεί το έργο «ένα ρέκβιεμ για την Παμβώτιδα»… να είστε όλοι εκεί.
18-9-2012
Μίλτος Μπούκας