Τους 8 στόχους του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη βήμα της ΔΕΘ.
«Δημοκρατικό και πατριωτικό» προσκλητήριο για να μπει τέλος στις καταστροφικές συνέπειες του Μνημονίου απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, το βράδυ του Σαββάτου, από το βήμα της 77ης ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το κοινωνικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική παράταξη στη κυβέρνηση του Μνημονίου». Χαρακτήρισε «επικίνδυνη αυταπάτη» την επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος που επιδιώκει η τρικομμματική κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη για ακύρωση του Μνημονίου και αντικατάστασής του από ένα σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
«Να ενώσετε μαζί μας τις ευαισθησίες σας, τις προσδοκίες σας και τα οράματά σας. Γιατί τώρα είναι η ώρα: Να σταματήσουμε τη καταστροφή, να οργανώσουμε την ανατροπή» είπε χαρακτηριστικά. «Θα βγάλουμε την Ελλάδα από τη κρίση. Θα φέρουμε την αισιοδοξία, την ελπίδα και το χαμόγελο στο βασανισμένο λαό μας. Η νίκη – όσο δύσκολη κι αν προσπαθήσουν να την κάνουν – θα είναι δική μας» τόνισε.
«Ο Πρωθυπουργός ήρθε εδώ το περασμένο Σάββατο και δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη για την κραυγαλέα διάσταση ανάμεσα σε όσα πέρσι υποσχέθηκε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και όσα φέτος κάνει ως κυβέρνηση» σημείωσε.
Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός «πριν από μια εβδομάδα ήρθε σαν το κλέφτη και ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι θέλει να σας πει αλήθειες. «Με έμμεσο τρόπο δηλαδή, σας είπε ότι μέχρι πρότινος δεν έλεγε αλήθειες. Έλεγε ψέματα για να κερδίσει τη ψήφο σας» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι τα μέτρα των 11,5 δις. ευρώ δεν θα είναι τα τελευταία. «Ε, λοιπόν, αν μακροημερεύσουν στην εξουσία, ούτε αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα ούτε αυτό θα είναι το τελευταίο του ψέμα» ανέφερε.
"Φαντασιώνεται, σαν άλλος Δον Κιχώτης, μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας. Τους οποίους δήθεν κατατροπώνει με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον υποβαστάζουν, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη".
Αλλά ποιους ανεμόμυλους κατατροπώνει στην οργιώδη φαντασία του ο κ. Σαμαράς; To αόρατο «λόμπι της δραχμής». "Ένα λόμπι που πεισματικά αρνείται να κατονομάσει" υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Σε βάρος ποίων συμμαχούν με το «λόμπι της χρεοκοπίας», ο κ. Σαμαράς και οι δύο συνεργάτες του; Σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων» τόνισε. Όπως είπε, «κατάντησαν τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων δημοσιονομικό ισοδύναμο της ασυδοσίας της διαπλοκής».
Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, τη χαρακτήρισε αποκούμπι του συστήματος. «Τα σύγχρονα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί γέννημα θρέμμα, αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι «όσοι απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης για να αποπροσανατολίσουν και να ενοχοποιήσουν το λαό τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό». «Η πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο, στη βία και στη τρομοκρατία και γεννά εκτρώματα απειλητικά για τη δημοκρατία» σημείωσε.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τη πρότασή του κόμματος «για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της πατρίδας». «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η χώρα, η κοινωνία και ο λαός μας, βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια καταστροφή» υπογράμμισε.
Κατά την ομιλία του σημείωσε ότι «δε πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία», αλλά για δύσκολή και επίπονη, που θα οδηγεί σταδιακά στην αυτοδυναμία του».
Όπως είπε, «κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε:
• να ακυρώσουμε το Μνημόνιο και να επανδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση,
• για κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξισορρόπηση με εγχώριους πόρους,
• να σταθεροποιήσουμε την οικονομία της χώρας,
• να ακυρώσουμε αμέσως τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες.
• να κινητοποιήσουμε όλο το παραγωγικό δυναμικό του τόπου για την έξοδο από την κρίση, για την ανάκαμψη και για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας,
• να εμπεδώσουμε αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης,
• να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας.
• να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».
Οι 8 στόχοι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
1. Άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση,
2. Μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς,
3. Εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία,
4. Επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή γενοσήμων και βασικών φαρμάκων. Αντί να χρηματοδοτούμε έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών, θα χρηματοδοτήσουμε απευθείας την επιστημονική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
5. Μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας,
6. Υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
7. Ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών.
8. Περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας. Με τη σύναψη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει αμέσως τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% καθώς και εάν η συγκυβέρνηση κόψει το εποχικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, θα το επαναφέρει. Επίσης, όπως είπε, θα επαναφέρει και την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο. "Γιατί μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται το ότι: αντί να δανείζουν οι τράπεζες τους πολίτες, δανείζουν οι πολίτες τους τραπεζίτες" σημείωσε.
Ανακοίνωσε, παράλληλα, την ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανάβει πρωτοβουλία για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας των καταθέσεων.
«Στόχος μας είναι, επίσης, να διεκδικήσουμε μέσα από την αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Καθώς και τη διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης. Όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953. Πρόκειται για τη μόνη αξιόπιστη και βιώσιμη δυνατότητα, να βγει η χώρα από τον Καιάδα της ύφεσης» τόνισε. Χαρακτήρισε επικίνδυνη αυταπάτη την εναλλακτική επιλογή της επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του χρέους.
Ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πόλη γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της μέσα σε δυσμενείς συνθήκες. «Μετέωρα έμειναν, επί δεκαετίες, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για την αναβάθμισή της και τη μετατροπή της σε δυναμικό πρωταγωνιστή στις βαλκανικές, οικονομικές και πολιτιστικές, εξελίξεις» υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα για την Τουρκία μίλησε για την ανάγκη νέας αρχής και βελτίωσης των σχέσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η τουρκική πλευρά δεν κάνει βήματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Για το θέμα των Σκοπίων έκανε λόγο για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καλώντας τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές της βλέψεις.