Και στην Ήπειρο βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία ζητώντας…
«ΟΞΥΓΟΝΟ» ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!
Μισό βήμα πριν τον… γκρεμό βρίσκονται πια πολλοί Δήμοι και στην Ήπειρο, εξαιτίας της αδυναμίας τους να καταβάλουν μισθούς, αλλά και να λειτουργήσουν αρκετές από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες τους, αφού τα οφειλόμενα χρήματα από το Κράτος έρχονται με το… σταγονόμετρο.
Η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από ποτέ άλλοτε, μιας και μεγάλοι Δήμοι, όπως των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας κ.α. αντιμετωπίζουν οξύτατες δυσκολίες, ακόμη και απλά για να συντηρηθούν, πόσο μάλλον για να κάνουν νέα έργα και παρεμβάσεις, που έχουν ανάγκη οι δημότες.
Απειλούν τη λειτουργία
Στο Δήμο Ιωαννιτών (όπως έγινε γνωστό χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης του δημάρχου Φιλ. Φίλιου με οικονομικούς φορείς της πόλης), οι συνεχείς περικοπές σε θεσμοθετημένους πόρους οδηγούν σε τεράστιες δυσκολίες και απειλούν πλέον την λειτουργία του Δήμου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μάντη, οι περικοπές στους ΚΑΠ φτάνουν, σε σχέση με το 2011, στο 50%, ενώ από τη ΣΑΤΑ δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Από την άλλη, τα έσοδα παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η ανταπόκριση των οφειλετών του Δήμου στην ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πολύ μικρή. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός των έργων του Δήμου που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ φτάνει στα 151 εκατομμύρια ευρώ.
Στάση πληρωμών
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι ο μοναδικός από τους έξι σε όλη την Ελλάδα που απειλούνται με άμεση στάση πληρωμών, ο οποίος μετά κόπων και βασάνων (εξαιτίας χρημάτων από απαλλοτριώσεις) κατάφερε να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου! Οι μισθοί για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν στις 13 Οκτωβρίου, όμως έκτοτε κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει, με το ενδεχόμενο του λουκέτου να είναι ορατό.
Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος Δήμος στην Ήπειρο που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Όπως έχει γίνει γνωστό (από την ιστοσελίδα www.aftodioikisi.gr ), προς στάση πληρωμών οδεύουν πολλοί Δήμοι της Ηπείρου, όπως Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Ζίτσας, Σουλίου, Φιλιατών, Βόρειων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Πάργας, Ζηρού και βέβαια της Ηγουμενίτσας.
Υπενθυμίζεται, ότι μόλις προ έξι ημερών ο Δήμος Αχαρνών ανέστειλε επ' αόριστον τη λειτουργία του, λόγω αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας και κάλυψης των πάγιων εξόδων του.
Βέβαια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι δεν αφορούν μόνο τη μισθοδοσία, αλλά και τις δομές που λειτουργούν, κυρίως τις κοινωνικές, όπως ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία κ.α., η βιωσιμότητά των οποίων απειλείται, παρά τις όποιες προσπάθειες των δημάρχων, για να βρουν χρήματα να τις συντηρήσουν.
Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου τηρεί στάση αναμονής για την καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αλλά και της δεύτερης δόσης από τα 35 εκατ. ευρώ των Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ).
Βοηθούν μεν, αλλά…
Με τα παραπάνω προβλήματα να αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για τους Δήμους (το μεγαλύτερο μέρος του φυτιλιού έχει ήδη καεί και πλησιάζει η έκρηξη!), οι δήμαρχοι ζητούν εδώ και τώρα «οξυγόνο» για να αναπνεύσουν οικονομικά.
Μπορεί η Κυβέρνηση να κατέβαλε κάποια από τα οφειλόμενα χρήματα –όσα μπορούσε, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών-, όμως άπαντες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την καταβολή της δόσης των 31 δισεκ. ευρώ. Και αυτό, γιατί όπως έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λάβει μέρος των παραπάνω κονδυλίων.
Αυτή η δέσμευσή, σε συνδυασμό με τις τελευταίες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των Δήμων, δίνουν μια μικρή «ανάσα» στους ΟΤΑ. Όπως όμως εξήγησε χθες στον «Π.Λ.» έμπειρο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, «η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται σε αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά στην ομαλή χρηματοδότηση των ΟΤΑ, για να καταστούν βιώσιμοι. Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσουμε και τυπικά…».
Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασίσει να εφαρμόσει ρύθμιση για περίοδο χάριτος δυο ετών στα δάνεια των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και για μείωση του επιτοκίου κατά 0,5% κατά την περίοδο χάριτος. Επίσης, έχει ήδη αποφασιστεί επιμήκυνση στα δάνεια κατά 8 έως 10 χρόνια.
Συνάντηση για το ΕΣΠΑ…
Στο μεταξύ χθες, και παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα, το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων Γιώργο Γιαννούση.
Όπως έγινε γνωστό, συμφωνήθηκε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι ήδη ενταγμένα ή μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα, προκειμένου να επιταχυνθούν τα έργα και να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων.
Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς η προετοιμασία των Δήμων για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2014-2020) δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ κατά την επόμενη περίοδο θα δοθεί έμφαση σε τομείς, όπως έρευνα-τεχνολογία, πληροφορική, επιχειρηματικότητα και περιβάλλον. Τέλος, οι δυο πλευρές αποφάσισαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.
***
Μπορεί λοιπόν, συναντήσεις σαν και τις παραπάνω να είναι όντως σημαντικές, αλλά με δεδομένη την κατάσταση στους ΟΤΑ, η Πολιτεία οφείλει πρώτα να δώσει βάρος στην επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως συνεχώς τονίζουν δήμαρχοι της περιοχής μας, εάν καταρρεύσει το οικοδόμημα της Αυτοδιοίκησης, τότε η χώρα θα βρίσκεται προ διάλυσης. Θα καταρρεύσουν δομές, υπηρεσίες κ.α., που τώρα δίνουν «ζωή» στο Κράτος. Αυτό, οφείλει χωρίς άλλες καθυστερήσεις να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τον προβληματικό «Καλλικράτη», ο οποίος ήδη πνέει τα λοίσθια…
ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr