Βρυξέλλες, 15.07.2012
O N. Χρυσόγελος συμμετείχε ως προσκεκλημένος
σε συνάντηση που οργάνωσαν οι αυστριακοί ευρωβουλευτές με τα αυστριακά ΜΜΕ
καθώς και στην προβολή της ταινίας στο Ευρωκοινοβούλιο
Πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα
της ταινίας: www.griechenlandblueht.comΔείτε εδώ το βίντεο από την παρουσίαση: http://youtu.be/kKYs0gCc6cY
Τα στερεότυπα στα ΜΜΕ για την Ελλάδα της κρίσης οδήγησε δυο αυστριακούς σκηνοθέτες, τον Fabian Eder και την Katharina Stemberger, να οργανώσουν τον Απρίλη του 2012 ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό για να επισκεφθούν περιοχές της Ελλάδας και να μιλήσουν με απλούς ανθρώπους για την κρίση και την έξοδο από αυτή. Δημιούργησαν σε χρόνο ρεκόρ την ευαίσθητη ταινία «Η Ελλάδα ανθίζει» . Η ταινία προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη 11 Ιουλίου με πρωτοβουλία των αυστριακών ευρωβουλευτών Jörg Leichtfried (Σοσιαλιστές), Othmar Karas (χριστιανο-δημοκράτες), Ulrike Lunacek (Πράσινοι) και συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, του προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Hannes SWOBODA, των Ελλήνων ευρωβουλευτών Ν. Χρυσόγελου (Πράσινοι), Μ. Κοππά, Ά. Ποδηματά, Κρ. Αρσένη, Δ. Δρούζα, Σ. Ράπτη (Σοσιαλιστές), Μ. Γιαννάκου (Λαϊκό Κόμμα) και πλήθους κόσμου. Παρόντες ήταν και οι σκηνοθέτες Fabian Eder και Katharina Stemberger.
Το πρωί της ίδιας μέρας είχε οργανωθεί, με πρωτοβουλία των αυστριακών ευρωβουλευτών, συνάντηση με τους σκηνοθέτες και αυστριακά ΜΜΕ, στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος και ο Νίκος Χρυσόγελος.
Στις παρεμβάσεις του στις δυο εκδηλώσεις ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο σκηνοθέτες όχι μόνο για το πολύ ποιοτικό και γεμάτο συναισθήματα έργο τους, αλλά και γιατί με πολύ εύγλωττο και παραστατικό τρόπο έδωσαν φωνή στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους της ελληνικής περιφέρειας, νησιωτικής και ηπειρωτικής. Βοηθάει έτσι να κατανοήσουν οι ευρωπαίοι πολίτες το πώς οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται και βιώνουν την κρίση, τι ελπίζουν και τι φοβούνται. Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αλλά και η τρόϊκα δεν επιδίωξαν έναν ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα και για τις πολιτικές που θα έπρεπε να ακολουθηθούν για διέξοδο από την κρίση. Μια τέτοια συζήτηση με τους φορείς αλλά και τους πολίτες θα βοηθούσε να συγκροτηθεί μια κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συμμετοχή της κοινωνίας στην υλοποίηση μιας τέτοιας ισορροπημένης πολιτικής. Η ταινία καταφέρνει να φέρει ξανά στο προσκήνιο τους πολίτες. Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη πρέπει να ακούσουν τους πολίτες αλλά και να βοηθήσουν να προσαρμοστούν όλοι οι όροι του μνημονίου αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές αξίες και στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να ξανακερδίσει η Ευρώπη την καρδιά και το μυαλό των ευρωπαίων πολιτών. Η Ευρώπη δεν πρέπει να απαρνηθεί τις αξίες της και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
"Η ταινία παρουσιάζει μια ξεκάθαρη εικόνα αυτών που η κρίση μαστίζει εδώ και πολλά χρόνια και ξεγυμνώνει πολλά κλισέ και διάφορες ιδεοληψίες σχετικά με τους Έλληνες" δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας ο επικεφαλής των αυστριακών σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Jörg Leichtfried.
Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Othmar Karas, αυστριακός χριστιανοδημοκράτης, εξήρε την ταινία λέγοντας πως "είναι μια σημαντική υπενθύμιση ώστε να μη ξεχνάμε τους ανθρώπους πίσω από τη κρίση. Στην Ευρώπη μιλάμε πολύ ο ένας για τον άλλο και αντί να επαναλαμβάνουμε και να ενδυναμώνουμε τις προκαταλήψεις, πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο να διαβεί το δύσκολο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα αισθάνονται σήμερα την κρίση πολύ βαθιά και είναι θύματα των λαθών πολλών γενεών πολιτικών από όλες τις πολιτικές παρατάξεις."
Η πράσινη αυστριακή ευρωβουλευτής Ulrike Lunacek, μιλώντας και εξ ονόματος της Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την παρουσίαση της ταινίας, δήλωσε: "Την ταινία αυτή αξίζει να τη δει κανείς για πολλούς λόγους: βασικά όμως κάνει στη πράξη αυτό που η Κομισιόν και η Τρόικα έχουν αμελήσει. Ακούει τους έλληνες και συζητάει μαζί τους, όπως στην αρχαία Ελλάδα, όταν μαζευόντουσαν και συζητούσαν στην αρχαία αγορά. Η ταινία αυτή είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία κι ένας χρήσιμος τρόπος για τους έλληνες να ακουστεί η γνώμη τους. Μαθαίνουμε πως έχουν πληγεί από την κρίση και ακούμε και τι λύσεις προτείνουν. Αυτό είναι θεμελιώδες, καθώς όλα τα σχέδια διάσωσης έχουν ως σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουν σε μια χώρα μακριά από τη χρεοκοπία."