Ποιές εταιρείες είναι οι "μνηστήρες"
για τους υδρονογάνθρακες σε Πατραϊκο - Γιάννενα - Κατάκολο
Με μία σίγουρη συμμετοχή και δύο που
«παίζονται» μέχρι την τελευταία στιγμή, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 2 Ιουλίου ο
διεθνής διαγωνισμός για έρευνες πετρελαίου σε Ιωάννινα, Δυτικό Πατραϊκό και Κατάκολο.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες,
επιβεβαιωμένη είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Energean Oil and Gas
(Πρίνος) και για τις 3 περιοχές.Σύμφωνα με το δημοσίευμα του www.euro2day.gr τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα δεν αποκάλυπταν τις ακριβείς τους προθέσεις. Στελέχη της εταιρείας, δήλωναν ότι ο τομέας της έρευνας ενδιαφέρει οπωσδήποτε. Ωστόσο οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη καθώς η αξιολόγηση των δεδομένων συνεχίζεται.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή εταιρειών του εξωτερικού, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής υπήρχαν πληροφορίες για ενδιαφέρον της βρετανικής Premier, η οποία για την αξιολόγηση των περιοχών συνεργάζεται με Έλληνα ειδικό που κάνει διεθνή καριέρα (ΗΠΑ και αλλού), χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται 100%.
Έτσι, εφόσον υπάρξουν 3 προσφορές διαφορετικών εταιρειών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι στο ΥΠΕΚΑ. Θα πρέπει δηλαδή η συμμετοχή να αξιολογηθεί με δεδομένα τα προβλήματα στην προετοιμασία του διαγωνισμού open door, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, σε συνδυασμό με την γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι από Ελληνικής πλευράς, επιδίωξαν να εξασφαλίσουν συνεργασίες με φερέγγυες εταιρείες που θα έχουν εμπειρία στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων με τα χαρακτηριστικά αυτών που προσφέρονται στο πλαίσιο του διαγωνισμού (περιοχές που γειτνιάζουν με τουριστικές δραστηριότητες, έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο με δυσκολίες πρόσβασης κλπ).
Αβεβαιότητα
Άνθρωποι του χώρου, έλεγαν στο www.euro2day.gr, ότι μέχρι και την Πέμπτη υπήρχαν εταιρείες του εξωτερικού που εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής στο διαγωνισμό κυρίως μέσω μικτών σχημάτων. Οι ίδιοι τόνιζαν ότι για τη μη συμμετοχή κάποιων εταιρειών, αξιολογήθηκε ιδιαίτερα το ρευστό πολιτικό σκηνικό και η αβεβαιότητα που συνεχίζει να επικρατεί στην Ελλάδα.
Για την παράμετρο αυτή πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Εnergean Μαθιός Ρήγας έχει εντελώς διαφορετική άποψη.
Μιλώντας στο www.euro2day.gr, τονίζει ότι οι
διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, δραστηριοποιούνται κυρίως σε περιοχές με υψηλά
πολιτικά ρίσκα και αβεβαιότητες. « Όποιος επενδύει στα πετρέλαια, είναι
συνηθισμένος όχι μόνο σε παρόμοιες, αλλά σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Όπου
υπάρχουν πετρέλαια υπάρχουν και πολιτικές αβεβαιότητες Όσοι πραγματικά θέλουν
να επενδύσουν επενδύουν.Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι για την εταιρεία του «η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι εθνικό καθήκον», παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές εταιρείες.
Αναφορικά με τη συμμετοχή της εταιρείας στο διαγωνισμό, ο ίδιος αποκαλύπτει ότι αυτή θα αφορά και τις 3 περιοχές. Σε κάθε περιοχή θα συμμετάσχει με διαφορετικό συνεργάτη – ξένη εταιρεία. Η Energean θα είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας (operator), ενώ η επιλογή των συνεργατών έγινε με βάση την εμπειρία τους στα χαρακτηριστικά των περιοχών.
Ακόμη ο κ. Μαθιός δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτούς που θα απαρτίζουν την επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών, ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αμεροληψία των αποφάσεων. Όπως τονίζει, τα μέλη της «Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, με γνώση του αντικειμένου και χωρίς εξαρτήσεις, ιδίως όταν πρόκειται να αξιολογήσουν προσφορές για ευαίσθητες περιοχές όπως το Κατάκολο, όπου ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση εργασιών δίπλα σε τουριστικές περιοχές».
Ο διαγωνισμός
Η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προβλέπει την κατάθεση προσφορών για έρευνα σε τακτές προθεσμίες 2 φορές το χρόνο. Η προετοιμασία του διαγωνισμού προβλέπει την παραχώρηση έναντι αμοιβής διαθέσιμων στοιχείων (γεωλογικά δεδομένα, σεισμικές καταγραφές κλπ) σε ενδιαφερόμενες εταιρείες, και ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία τυχόν ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν προσφορές.
Open door αλλά Ελληνικά και «παρατράγουδα»
Στο γύρο αυτό, τα στοιχεία πουλήθηκαν προς 70.000 ευρώ το κάθε πακέτο και αγοράστηκαν από περίπου 17 εταιρείες. Σε καμία περίπτωση λένε άνθρωποι της αγοράς, δε σημαίνει ότι όλοι όσοι αγόρασαν τα στοιχεία θα καταθέσουν και προσφορές. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν ώστε να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για την περιοχή και να τα αξιολογήσουν στο μέλλον.
Στην περίπτωση του «Ελληνικού open door», καταγράφηκαν και παρατράγουδα, που έδειξαν από έλλειψη σοβαρότητας μέχρι και εντελώς ελλιπή προετοιμασία. Το γεγονός δηλαδή ότι η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωνε δημοσίως τα …βαρέλια πετρελαίου που περικλείει κάθε περιοχή, τα ποσά που θα…. εισπράξει το δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση από το πετρέλαιο που θα παραχθεί, εκτός από το ότι απέκλειε εταιρείες, προκάλεσε και προβληματισμούς για τη σοβαρότητα αυτού που προκηρύσσει το διαγωνισμό.
Επίσης το ότι δημοσιεύθηκε η προκήρυξη χωρίς να είναι έτοιμο το σχέδιο σύμβασης Δημοσίου – αναδόχου, το οποίο δόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, ή το ότι ενδιαφερόμενοι διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία που έλαβαν ήταν ελλιπή (δόθηκαν σεισμικά χωρίς τις συντεταγμένες) και χρειάστηκε να κάνουν έντονες παραστάσεις για να τα παραλάβουν ολοκληρωμένα, δεν δημιούργησαν τις καλύτερες συνθήκες για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Έτσι ακόμη και τώρα, υπάρχουν παράγοντες της αγοράς που θα προτιμούσαν να μην παραχωρηθούν οι περιοχές στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, αλλά του επόμενου εξαμήνου. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι θα δοθεί χρόνος για καλύτερη προετοιμασία που θα επέτρεπε τη συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερόμενων.