Έρχονται ριζικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", ο νέος υφυπουργός Οικονομικών έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, έχοντας καταγράψει τις ακόλουθες δέκα αρχές:
1. Διαφάνεια: Καμία αμφιβολία ως προς τους κανόνες ούτε υποψία για τον τρόπο εφαρμογής τους.
2. Ουδετερότητα: Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα της νομικής μορφής της επιχείρησης.
3. Ευρύτητα φορολογικής βάσης: Επιβολή φόρων σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη φορολογική βάση με ελάχιστες και κοινωνικά επιβαλλόμενες περιπτώσεις απαλλαγών και ρυθμίσεων ώστε τα δημόσια έσοδα να είναι υψηλά και οι συντελεστές όσο το δυνατόν πιο χαμηλοί.
4. Απλότητα: Καθιέρωση απλών κανόνων και λειτουργικών διαδικασιών και κωδικοποίηση των νομοθεσιών σε κείμενα μικρής έκτασης.
5. Σταθερότητα: Σταθεροί φορολογικοί κανόνες, οι οποίοι δεν πρέπει να αλλάζουν συχνά, παρά μόνο εφόσον το επιτάσσει η ανάγκη για προσαρμογή στις εξελισσόμενες συναλλαγές.
6. Λειτουργικότητα: Τέλος στη γραφειοκρατία και τυπολατρεία, μείωση του κόστους λειτουργίας και ταυτόχρονη αύξηση της αποτελεσματικότητας.
7. Αναπτυξιακή διάσταση: Αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας με θετικό πνεύμα και όχι με διάθεση τιμωρίας. Άρση των εμποδίων στις συναλλαγές και της υπερφορολόγησης των πολιτών.
8. Ισορροπία φόρων: Επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων ειδών φόρων για λόγους δικαιοσύνης.
9. Ισότητα: Ίδια φορολογική μεταχείριση σε πολίτες που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ώστε να επιτυγχάνει δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους.
10. Νομιμότητα: Φόροι νόμιμα επιβαλλόμενοι, χωρίς να αντιτίθενται στις αρχές του Συντάγματος.