Άρτα 3- 4- 2012
Για διέξοδο από την κρίση
ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
H Συνέντευξη τύπου της Τρίτης 3-4-12 στις 12.30 στην ΆρταΗ διαφύλαξη του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου, ιδιαίτερα του νοτιοδυτικού τμήματός της, αποτελεί θεμελιώδη όρο για να υπάρξει διέξοδος και μέλλον για την περιοχή. Χρειαζόμαστε ταυτόχρονες απαντήσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική όψη της κρίσης, και αυτό μπορεί να προχωρήσει μόνο με Πράσινη Στροφή στην οικονομία, όπως προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Αυτή ήταν η βασική θέση που ανέπτυξαν στους συνομιλητές τους, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και την κοινωνίας των πολιτών της Πρέβεζας της Άρτας και της Ηγουμενίτσας κατά την διήμερη περιοδεία τους στην περιοχή ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, συν-επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων μαζί με την Ιωάννα Κοντούλη, ο Γιώργος Κανέλλης, μέλος της Οργ. Επιτροπής και τα τοπικά στελέχη Κώστας Δημητρίου και Γιώργος Ράντογλου.
Έργα βαρειά που θέτουν σε κίνδυνο πολύτιμα στοιχεία όπως οι ακτές, οι λιμνοθάλασσες και τα δέλτα των ποταμών, δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα της αναζωογόνησης της υπαίθρου αλλά προσθέτουν προβλήματα και υπονομεύουν τις δυνατότητες για ανάπτυξη ανθεκτική στο χρόνο και σεβόμενη τα όρια της φύσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είναι παρόντες στις εκλογές με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα.
Η συνέντευξη τύπου
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Άρτα, τα στελέχη των Ο.Π υπογράμμισαν την ανάγκη συνολικής αμφισβήτησης και αναθεώρησης, με έμφαση στους περιβαλλοντικούς όρους, του αποστραγγιστικού – αρδευτικού έργου στην περιοχή Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης Πρεβέζης όπου προωθείται η κατασκευή ενός έργου έκτασης περίπου 7.000 στρεμμάτων σε περιοχή NATURA 2000. Το έργο περιλαμβάνει αποστραγγιστική σήραγγα 280 μ. και, όπως έχει σχεδιασθεί, απειλεί να «στεγνώσει» το δέλτα του ποταμού Αχέροντα.
Τόνισαν ακόμη ότι κατανοούν τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Πέρδικας – Σύβοτων για τη χωροθέτηση σταθμού συμπίεσης και απόληξης του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου σε περιοχή φυσικού κάλλους και τουριστικής δραστηριότητας. Το Ιόνιο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε απλό ενεργειακό κόμβο.
Ο Γιώργος Κανέλλης μιλώντας για τα προβλήματα του ευρύτερου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου τόνισε: «Η αντιμετώπιση (δεκαετιών) του Αμβρακικού ως αποδέκτη αποβλήτων υγρών και στερεών, και αντικειμένου βαριών και αυθαίρετων επεμβάσεων τον έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης τόσο ως μοναδικού οικοσυστήματος όσο και ως παράγοντα παραγωγής και ποιότητας ζωής.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας και ζητούμε σε βάθος μελέτη για τον Αμβρακικό ως οικοσύστημα. Ζητάμε επίσης σχέδιο και μέτρα για να μην δέχεται καθόλου ανεπεξέργαστα λύματα αστικά, βιομηχανικά, κτηνοτροφικά, έλεγχο της υπεραλίευσης, αποφυγή έργων, όπως το υπό αδειοδότηση νέο δυσανάλογου μεγέθους αλιευτικό καταφύγιο που περιορίζει κι άλλο την διέξοδό του προς την θάλασσα, τον έλεγχο των ορίων αντοχών του σε δραστηριότητες όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, των κινδύνων από την κίνηση πλοίων μεταφοράς πετρελαιοειδών, την άναρχη οικιστική ανάπτυξη γύρω απ΄ αυτόν. Νέα φράγματα στον Άραχθο και επεμβάσεις στην κοίτη του Λούρου απειλούν τόσο τα ίδια ως ποταμούς όσο και τον Αμβρακικό».
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στη γενικότερη κρίσιμη κατάσταση της χώρας, τόνισε: «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τα τοπικά ζητήματα με τις συνολικότερες πράσινες απαντήσεις διεξόδου από την κρίση. Ακούμε συνέχεια το δίλημμα «Μνημόνιο ή Χρεοκοπία», τελικά όμως έχουμε και τα δύο, συνδυασμένα μάλιστα με τη διαιώνιση και του κοντόφθαλμου πελατειακού κράτους. Η λεηλασία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος δεν οδηγεί στην Ευρώπη του 21ου αιώνα που μας υπόσχονται, αλλά στη Λατινική Αμερική περασμένων δεκαετιών, όταν κυριαρχούσε εκεί το ΔΝΤ. Σε καιρούς λιτότητας, άλλωστε, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των συλλογικών αγαθών μας κάνει δυό φορές φτωχότερους. Δίπλα λοιπόν στο δικό μας Όχι στο Μνημόνιο και την επικίνδυνη Δανειακή Σύμβαση που επί της ουσίας αποτελεί Οδικό Χάρτη εξόδου από το ευρώ, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε και αντιπροτάσεις, για λύσεις βιώσιμες, δημοκρατικές και ευρωπαϊκές. Είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε επιτέλους στη διέξοδο από την κρίση με προτεραιότητες όπως η παραγωγική αναζωογόνηση της υπαίθρου, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη και η αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών».
Τα στελέχη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ υπογράμμισαν τέλος ότι η πολιτική οικολογία αποτελεί όχι μόνο γνήσιο εκφραστή της ιδέας της αειφορίας αλλά και έναν πολιτικό χώρο δημιουργικών προτάσεων και λύσεων και όχι στείρας διαμαρτυρίας με χαρακτηριστικά τη διαφάνεια, την ευρεία συμμετοχή των μελών στην παραγωγή πολιτικής, τον απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και τον ασυμβίβαστο αγώνα για τα δημόσια αγαθά.
Η περιοδεία και οι επαφές
Το κλιμάκιο των στελεχών των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε την Δευτέρα 2-4 τον δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρ. Μπαϊλη, συνάντησε μέλη της Περιβαλλοντικής Εταιρίας Πρέβεζας και επισκέφθηκε την περιοχή Αμμουδιάς στις εκβολές του Αχέροντα όπου προωθείται το έργο αποστράγγισης χιλιάδων στρεμμάτων για το οποίο έχει ήδη γίνει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή των Ο.Π. Νίκο Χρυσόγελο. Την Τρίτη επισκέφθηκε τον αντιδήμαρχο Άρτας κ. Βλάρα και το δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσινο, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα τοπικά θέματα και συζήτησε μαζί τους θέματα αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα, με διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τις προοπτικές οικολογικής και οικονομικής διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Συνάντησε ακόμη εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών της Πέρδικας οι οποίοι και εξέθεσαν τις ανησυχίες τους για την τουριστική περιοχή τους σε σχέση με τη χωροθέτηση σ΄αυτήν του έργου του αγωγού φυσικού αερίου και της αντίστοιχης μονάδας συμπίεσης.
Πληροφορίες : Γ. Κανέλλης 6972 902750