Στο εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης για τη λύσσα μετέχουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις της περιοχών που βρίσκονται δίπλα σε σύνορα και συγκεκριμένα οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες Ηπείρου και Μακεδονίας-Θράκης.
Ο γενικός γραμματέας της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Χαράλαμπος Μπρέχας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν πλέον οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι σύλλογοι να ενημερώσουν τα μέλη τους κατά τόπους, έτσι ώστε εάν αυτοί διαπιστώσουν κάποιο ύποπτο κρούσμα στη συνέχεια, να ενημερώσουν με τη σειρά τους τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπρέχας στις προβλέψεις του ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου, στο οποίο τονίζεται ξεκάθαρα πως οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους κατά τη διάρκεια της άσκησης θήρας το βιβλιάριο υγείας για κάθε κυνηγετικό σκυλί, που θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο και εφοδιασμένο με μικροτσίπ.
Οι έλεγχοι, σύμφωνα με την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία, θα είναι συνεχείς και εντατικοί από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή που θα εφοδιαστεί παράλληλα με ειδικά σκάνερ ελέγχου των μικροτσίπ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα πρόστιμα που προβλέπονται στη νομοθεσία είναι ιδιαίτερα υψηλά και φτάνουν τα 300 ευρώ, αλλά και την αφαίρεση της άδειας.
Για την κατηγορία των αδέσποτων ζώων, την υποχρέωση του εμβολιασμού αναλαμβάνουν οι δήμοι με τη συγκρότηση αντίστοιχων επιτροπών. «Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του κυνηγετικού κόσμου και σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, ένας μεγάλος αριθμός κυνηγετικών σκύλων έχει ήδη εμβολιαστεί για τη λύσσα και φέρει και τη σχετική ηλεκτρονική σήμανση, προκειμένου να βεβαιώνεται σε κάθε έλεγχο ότι έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Μπρέχας.
ΠΗΓΗ: http://www.agon.gr/