Με έξι κριτήρια η πόρτα εξόδου για 15.000 υπαλλήλους.
Με έξι κριτήρια θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του Δημοσίου η οποία κάνει πρεμιέρα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως ανακοινώθηκε χθες ήδη συγκροτήθηκε η σχετική Επιτροπή με αντικείμενο την αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του υπουργείου, των εποπτευόμενων φορέων του και των αναφερόμενων σε αυτό Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ η αξιολόγηση θα συνεχιστεί σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και Φορείς. Συγκεκριμένα επί τάπητος θα τεθούν:
*Η αποδοτικότητα σε συνάρτηση με το κόστος λειτουργίας (εάν δηλαδή η αποτελεσματικότητα μιας δομής δικαιολογεί το κόστος λειτουργίας της).
*Οι στόχοι και οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων.
*Η στελέχωση και το προσωπικό τους (θα ληφθεί υπόψη ο ελάχιστος και ο μέγιστος αριθμός προσωπικού τους τα τελευταία 3 χρόνια).
*Η χρηματοδότηση των δομών και οι πηγές της, καθώς και το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών.
*Οι ανάγκες και οι προσδοκίες των πολιτών - χρηστών των παρεχόμενων υπηρεσιών (θα μετρηθεί ο βαθμός ικανοποίησης πολιτών).
*Οι τυχόν συνεργασίες των οργανικών μονάδων (εάν δηλαδή έχουν συναρμοδιότητα με άλλες δομές της διοίκησης ή με τον ιδιωτικό τομέα).
Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δομών θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού της δημοσίας διοίκησης, που ως αποτέλεσμα θα έχει ακόμη και την απομάκρυνση των υπαλλήλων που δεν κριθούν θετικά.
Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, ενώ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η χώρα μας έχει δεσμευθεί για 15 χιλιάδες απολύσεις μέσα στο 2012.