Η φέτα Δωδώνη αποτελεί το μοναδικό «πρεσβευτή» του πιο γνωστού εγχώριου τυροκομικού προϊόντος σε πολλές λιανεμπορικές αλυσίδες ανά τον κόσμο
«Μήλον της Εριδος» για πολλές εγχώριες και ξένες γαλακτοβιομηχανίες αποτελεί η Δωδώνη, για την οποία ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία πώλησης του 67,7% του μετοχικού της κεφαλαίου από την ΑΤΕ, προκαλώντας αναβρασμό στον κλάδο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, όπου εδρεύει η εταιρεία.
Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της «Δωδώνη», το οποίο έχει ανοίξει την «όρεξη» των ανταγωνιστών είναι βεβαίως η φέτα, καθώς άνευ υπερβολής διαθέτει το πιο γνωστό εμπορικό σήμα (brand-name), τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ενδεικτικό της διείσδυσης της φέτας Δωδώνη σε απαιτητικές ξένες αγορές είναι το γεγονός πως αποτελεί τον μοναδικό «πρεσβευτή» του πιο γνωστού εγχώριου τυροκομικού προϊόντος σε πολλές λιανεμπορικές αλυσίδες, ανά τον κόσμο.
Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα μίας διαχρονικής συνέπειας στην παραγωγή ενός πολύ υψηλού ποιοτικά προϊόντος, που αξιοποιεί πρώτες ύλες από μία από τις πιο καθαρές περιβαλλοντικά περιοχές της Ευρώπης, την Ηπειρο. Επιπλέον η πρόοδος της Δωδώνη στο εξωτερικό είναι αποτέλεσμα και της επικέντρωσης της εταιρείας στην τυποποίηση του προϊόντος, όταν άλλες γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα μας δεν είχαν ιδέα του τι σημαίνει να μπορείς να πουλάς φέτα στις ΗΠΑ και στα πλούσια βορειοευρωπαϊκά κράτη. Οι επιδόσεις της εταιρείας μάλιστα ήρθαν χωρίς η «Δωδώνη» να έχει συχνά την ευχέρεια υλοποίησης μεγαλεπήβολων επενδύσεων, υψηλού κόστους, ενώ διοικητικά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κατά καιρούς αντιπαλότητας μεταξύ της μεγαλομετόχου ΑΤΕ και των μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, η φέτα της είναι ίσως το κορυφαίο αντίστοιχο προϊόν της αγοράς και μάλιστα χωρίς να συγκαταλέγεται στις πιο προσιτές για τον καταναλωτή προτάσεις, ενώ η εταιρεία δεν εισέρχεται και στη λογική των απανωτών και συνεχών προσφορών.
Οι υποψήφιοι «μνηστήρες»
Στο πλαίσιο αυτό, η υπό διαμόρφωση μεγαλύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία, το δίδυμο Δέλτα Τρόφιμα-ΜΕΒΓΑΛ, τρέφει ενδιαφέρον για τη «Δωδώνη» και αναμένεται να φανεί, εάν θα το παρουσιάσει και επίσημα. Η ΜΕΒΓΑΛ διαθέτει μία ισχυρή παρουσία στον τομέα των τυποποιημένων τυροκομικών, κατά πολύ μεγαλύτερη της Δέλτα Τρόφιμα και παράλληλα πραγματοποιεί και εξαγωγές φέτας σε απαιτητικές αγορές. Ετσι εκτιμάται ότι η «ΜΕΒΓΑΛ» έχει τη Δωδώνη στο «μικροσκόπιο», υπό την αίρεση βέβαια μίας απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και οι δύο εταιρείες κατέχουν αξιοσημείωτα μερίδια στα τυροκομικά. Ενδιαφέρον έχει και ο Θεσσαλικός όμιλος της «Ολυμπος - Τυράς - Ροδόπη», που τα τελευταία χρόνια έχει διογκώσει τα μερίδια αγοράς του σ' όλη τη χώρα με «αιχμή του δόρατος» κυρίως το φρέσκο γάλα και τα προϊόντα γιαούρτης, αλλά με παρουσία και σ΄όλο το υπόλοιπο προϊοντικό φάσμα της αγοράς γαλακτοκομικών. Στον αγώνα διεκδίκησης εκτιμάται πως θα δώσουν το «παρών» και μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι και ενδεχομένως ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Ήδη, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για συμμετοχή στο διαγωνισμό των Friesland και Arla Foods, εταιρείες κολοσσοί στο χώρο της παγκόσμιας γαλακτοβιομηχανίας, με σημαντική παρουσία και στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, μία απόφαση για εξαγορά της Δωδώνη σήμερα είναι ακόμη και για τους μεγάλους προαναφερόμενους ομίλους πολύ πιο σύνθετη και δύσκολη υπόθεση, σε σχέση με μία διετία πριν. Μείζον ζήτημα είναι η χρηματοδότηση μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, με δεδομένες τις υφιστάμενες τραπεζικές υποχρεώσεις των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, αλλά και την πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, ακόμη και στα τρόφιμα.
Τεράστιο επίσης πρόβλημα δημιουργεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το οποίο καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό για μακροπρόθεσμο διάστημα, πόσο μάλλον για μια εξαγορά του μεγέθους της Δωδώνης. Επιπλέον, όπως αναφέρει άνθρωπος της Δωδώνης σε μια πιθανότητα εξαγοράς ή οποιασδήποτε συνεργασίας πρέπει να συνεκτιμηθούν και μια σειρά από στοιχεία και όχι μόνο η προοπτική, τα προϊόντα και η θέση της εταιρείας που είναι προς πώληση.
«Παρών» από συνεταιριστές
«Σφήνα» σε οποιεσδήποτε σκέψεις ιδιωτικών ομίλων για εξαγορά της «Δωδώνη» θα επιχειρήσουν να μπουν οι συνεταιριστές-μέτοχοι της, από κοινού με τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς, οι οποίοι προμηθεύουν με πρώτη ύλη την εταιρεία. Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουν να αναδείξουν σε πολιτικό το ζήτημα της πώλησης από την ΑΤΕ Bank, κινητοποιώντας για το λόγο αυτό όλους τους φορείς της Ηπείρου, την αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς.
Ταυτόχρονα όμως, έχοντας προσλάβει και σύμβουλο, θα καταρτίσουν πρόταση συμμετοχής στο διαγωνισμό. Οπως επισημάνθηκε στην «ΗτΣ» από τον πρόεδρο μεγάλης εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, «η εξαγορά της Δωδώνη χωρίς να έχει διευθετηθεί το ζήτημα των σχέσεων με τη μειοψηφία και κυρίως με τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, είναι ένα ακανθώδες ζήτημα. Καμία ιδιωτική εταιρεία αυτή την περίοδο δεν μπορεί να δαπανά χρήματα για επενδύσεις, χωρίς αυτά να έχουν όσο γίνεται πιο άμεση απόδοση».
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί πως η γαλλική Danone έχει βγει από το κάδρο των διεκδικητών καθώς διά στόματος του επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της, κ. Χάρη Φεύγα ξεκαθάρισε στην «ΗτΣ» πως δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» καθώς θέλει να επικεντρωθεί στην αγορά του γιαουρτιού και όχι των τυροκομικών. Πάντως, όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους μέχρι την Παρασκευή 9 Μαρτίου και ώρα 17:00, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων προς Αγροτική Τράπεζα για να λάβουν μέρος στο δημόσιο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί για την πώλησή της.
Φέτα: Στα top των ελληνικών εξαγωγών
Στη λίστα με τα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας περιλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια η φέτα. Μάλιστα, το 2010 κατέλαβε την 9η θέση στο top των ελληνικών εξαγωγών με πωλήσεις ύψους 216,09 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,4% σε σχέση με το 2009 ενώ εξίσου δυναμική πορεία διαγράφει και φέτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου εξαγωγέων στο εννεάμηνο του 2011 οι εξαγωγές για τη φέτα και το κεφαλοτύρι (ανήκουν στην κατηγορία νωπά τυριά) ανήλθαν σε 184,7 εκατ. ευρώ με ανοδικές τάσεις.
ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1963
Η πιο αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία
Η «Δωδώνη» ιδρύθηκε το 1963 από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (μετέπειτα ATEbank) και τις έξι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) της Ηπείρου. Σήμερα η «Δωδώνη» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες τυριών με την ισχυρότερη και πλέον αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία στα προϊόντα φέτας στην Ελλάδα. Το 2010 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 103,9 εκατ. ευρώ και τα προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κέρδη της σε 7,8 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2011 απασχολούσε 135 εργαζομένους με σύμβαση αορίστου χρόνου και 257 εποχικούς εργαζομένους, συνολικά δηλαδή 392 άτομα, λιγότερα κατά 77 σε σχέση με το 2010. Εκτός από την ΑΤΕbank μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας είναι η ΕΑΣ Ιωαννίνων με 24,78%, η ΕΑΣ Πωγωνίου με 2,90%, η ΕΑΣ Πρεβέζης με 2,40%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,60% και η ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας με 0,55%.
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112821064