«Αγκάθι» η αύξηση στις αντικειμενικές
Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου όπως απαιτεί η Τρόικα. Χθες πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά σύσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και της απλοποίησης του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού φορολογικού συστήματος.
Ένα από τα μέτρα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων είναι η απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων. Η πρόταση που εξετάζεται είναι να καταργηθούν οι υφιστάμενοι φόροι στα ακίνητα και να αντικατασταθούν από έναν φόρο που δεν θα εμπλέκεται η ΔΕΗ στη διαδικασία είσπραξης. Από την ενοποίηση των φόρων θα εξαιρεθούν οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη.
Κατά συνέπεια η συγχώνευση των φόρων θα αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Ακόμη συζητήθηκε η πρόταση για αυτοτελή φορολογία με συντελεστή 20% στα μισθώματα ακινήτων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες τους καθώς επίσης και η εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις. Η τελευταία πρόταση φαίνεται προς το παρόν να μην κερδίζει έδαφος αφού η Τρόικα ζητά να μην υπάρξουν μέτρα που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση εσόδων.
Από την άλλη, προτάθηκε να αυξηθεί το ελάχιστο κόστος κατασκευής, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για το τι θα συμβεί με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις αυξήσεις που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο.
Το βασικότερο «αγκάθι» είναι ότι η Τρόικα πιέζει για αυξήσεις των τιμών ζώνης της εφορίας στα επίπεδα των πραγματικών τιμών τη στιγμή που το κράτος δεν γνωρίζει ποιες είναι αυτές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια βάση δεδομένων που να εμφανίζει με ακρίβεια τις πραγματικές τιμές που γίνονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Αρα για ποια αύξηση να μιλήσουμε όταν μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η κρίση να έχει οδηγήσει τις αγοραίες τιμές κάτω από τις αντικειμενικές;
Αξίζει, τέλος, να τονιστεί ότι οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στο διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση συμφώνησαν να συντάξουν ένα κείμενο συμπερασμάτων το οποίο θα αποτελεί ένας είδος συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση να ακολουθήσει τις βασικές αρχές που θα αποφασιστούν για το νέο φορολογικό σύστημα. Στο κείμενο αυτό θα περιλαμβάνονται βασικά μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή έως τα τέλη Ιουνίου 2012. Πάντως, ο διακομματικός διάλογος για τις αλλαγές στη φορολογία θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Μαρτίου.
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/