Κερδισμένα τα ρετιρέ, χαμένοι οι νεοπροσληφθέντες από την εισαγωγή του θεσμού της προσωπικής διαφοράς.
Το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ήταν το αντικείμενο της σημερινής τρίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμιση, κ. Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού, κ. Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, εισάγεται ο θεσμός της «προσωπικής διαφοράς», προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις, οι οποίες θα προκύψουν από την κατάργηση των επιδομάτων.
«Χαμένοι» του νέου καθεστώτος θα είναι οι νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, οι οποίοι θα λαμβάνουν στο εξής μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, θέσης, καθώς και το κίνητρο απόδοσης.
Επίσης, θα χάσουν και όσοι δεν λάμβαναν μέχρι σήμερα τα «φουσκωμένα» επιδόματα.
Οι παλαιότεροι υπάλληλοι θα εμπίπτουν στην εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς μέσω της σταδιακής αναπλήρωσης σε ένα ορίζοντα χρόνου 7 ετών των απωλειών σε εισόδημα από την περικοπή των επιδομάτων με αυξήσεις του βασικού μισθού.Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο είναι μία βασική διαρθρωτική αλλαγή που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μίας ορθολογικής και δίκαιης κατάστασης, βασισμένης στην αξιοκρατία, τη διαρκή αξιολόγηση, την κινητικότητα και την κινητοποίηση των πολύ αξιόλογων δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στη δημόσια διοίκηση. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές προς όφελος του δημοσίου αλλά κυρίως των πολιτών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
«Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.
Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφερει η ανακοίνωση, η προσωπική διαφορά αφορά περίπου 10% των δημοσίων υπαλλήλων και θα προσδιοριστεί με δίκαιο τρόπο, και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας.
Δύο ταχυτήτων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο ο γ.γ του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης.
«Το μισθολόγιο έχει δυο όψεις, την πάγια όψη, αυτή η οποία ουσιαστικά αποτελεί το πάγιο σύστημα και τη μεταβατική όψη, αυτή η οποία αφορά τους ήδη υφιστάμενους υπαλλήλους» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η διάκριση αφορά μόνον το μισθολογικό καθεστώς και πρόσθεσε για τους νυν εργαζόμενους:
«Δεν μπορείς να έρθεις με το καλημέρα σας και να πεις σε κανέναν άνθρωπο ότι από αύριο οι αμοιβές σου από 2.500 ευρώ το μήνα θα είναι 1.500 ευρώ ή 1.300 ευρώ».