Κατάργηση του ασύλου.
Για πρώτη φορά μετά από το 1974 κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζουν από κοινού νόμο για την Παιδεία, καθώς η ΝΔ υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ- ΤΕΙ.
Ο δρόμος της συναίνεσης άνοιξε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου, παρουσία της υπουργού Παιδείας, κα Άννας Διαμαντοπούλου τηλεφώνησε στον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έθεσε επί της ουσίας δυο όρους στον πρωθυπουργό για να ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και μάλιστα δέσμευση της κυρίας Διαμαντοπούλου με δημόσια δήλωση.
Παράλληλα, ζήτησε στην εκλογή των πρυτάνεων να συμμετέχει η ακαδημαϊκή κοινότητα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «διορισμένοι πρυτάνεις υπήρξαν μόνο επί Μεταξά και Παπαδόπουλου».
Τους δυο όρους συν ακόμη έναν για τη συμβολική συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων έθεσε και ο εισηγητής της ΝΔ, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Η κα Διαμαντοπούλου έκανε δεκτές τους δυο όρους της ΝΔ, γεγονός που οδήγησε τον εισηγητή της ΝΔ να δηλώσει ότι η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς η συμμετοχή των φοιτητών μπορεί να εξεταστεί εκ νέου κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το νομοσχέδιο έγινε τελικά δεκτό επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ, και τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.