Καταγγέλουμε την ολιγωρία και ανικανότητα των αρμόδιων υπη-ρεσιών αλιείας, επιτροπής προβλημάτων ποταμού Λούρου και της Περι-φέρειας στη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου και της φυσικής Ηπειρωτικής κληρονομιάς. Σειρά αυτή τη φορά έχει ο ποταμός Λούρος με κίνδυνο της οικολο-γικής του κατάρρευσης από τις χρόνιες ανεξέλεγκτες ιχθυοκαλλιέργειες στις περιοχές Βουλιάσα, Μουσιωτίτσα και Πλατανάκια. Μοιραία ακολου-θείται και εδώ η πορεία των μεγάλων υγρών οικοσυστημάτων (του Αμ-βρακικού, της Παμβώτιδας, του Καλαμά κ.ά.) η αναλγησία, η απραξία και τη «δηλητηρίασή» τους τελικώς.
Αυτή η ευαίσθητη περιοχή υφίσταται αποδεδειγμένα πολυετή υ-πέρμετρη χρήση της παραγωγής και την περιβαλλοντική «ασυλία» των ιθυνόντων.Αυτή η περιοχή είναι εξ’ ορισμού ακατάλληλη λόγω της υπερφόρ-τωσης με 22 μονάδες σε «παράταξη» σε απόσταση μόλις 3 χλμ. ροής πο-ταμού. Την ζοφερή κατάσταση ενισχύουν οι επιζήμιες εντός της κοίτης του ποταμού τσιμεντένιες κατασκευές υδροληψιών, δίχως διαχειριστικό σχέδιο, δίχως φίλτρα, με υπερβολική επιβάρυνση από την απουσία συ-στημάτων συλλογής αποβλήτων, δίχως ολοκληρωμένη πρόληψη και έ-λεγχο της ρύπανσης Οδηγ. 96/61/ΕΚ—ΕΕ L 257.
Ζητάμε από το Περιφερ. Συμβούλιο και την Κτηματ. Υπηρεσία του Δημοσίου να μην υιοθετήσουν την συνέχιση της «εισβολής» των μονάδων των υδατοκαλλιεργειών μέσα στην κοίτη αυτού του σημαντικού ελληνι-κού υδροφορέα με τρόπο αυθαίρετο και άναρχο.
Η τριακονταετής απρα-ξία ελέγχου έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον με την διάβρωση της αμμώδους κοίτης με άμεσο κίνδυνο την προβολή παρακείμενων πηγών.
Κε Περιφερειάρχα, ποιος ο λόγος μετατόπισης στον καθορισμό των νερών του ποταμού Λούρου από ανωτέρας τάξης για ύδρευση από τη θέ-ση «Ζ» επί Νομαρχίας Χαραλαμπίδη το 1991 στη θέση «Α» επί Νομαρχίας Ζαρμπαλά το 1998; Θα υπάρξει κάποια άλλη μελλοντική μετακίνηση σ’ αυτή την αδιαφανή διαδικασία;
Πόσο ασφαλείς πρέπει να αισθάνονται τα 11 χωριά που υδρεύονται από τη θέση «Ταμπακόμυλος» στη γέφυρα Μουσιωτίτσα;
Η δίκαιη κατανομή της αλιευτικής παραγωγής και η αναγκαιότητα του Χωροταξικού Σχεδιασμού από το ΥΠΕΚΑ σαν Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη των υδατο-καλλιεργειών είναι επιτακτική.
Δεν πρέπει όμως το συγκεκριμένο πλαίσιο απλώς να νομιμοποιεί την σημερινή κατάσταση χωρίς καμμιά ουσιαστική κατεύθυνση προς την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνιών από τις αρνητικές συ-νέπειες των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η συμμόρφωση των ιδιοκτητών είναι αναγκαία στην τήρηση των κανόνων σωστής λειτουργίας και να μην πραγματοποιείται επί τη βάσει «πελατειακών σχέσεων», διότι:
α) Η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και υπερσυγκέντρωση σε μια ιδιαίτερα πε-ριορισμένη κλίμακα παραβιάζει την φέρουσα ικανότητα και προκαλεί σύ-γκρουση με άλλους οικονομικούς τομείς όπως ο Τουρισμός και η γεωργική εκμετάλλευση
β) Δεν γνωρίζουμε αν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες καλής διαβίωσης των ψαριών και υγιεινής των μονάδων
γ) Προκαλείται ρύπανση και υποβάθμιση των οικοσυστημάτων από τα απόβλητα των ιχθυοκαλλιεργειών (περιττώματα, αντιβιοτικά, υπολείμ-ματα τροφής, χημικά καθαρισμού)
δ) Προκαλείται διατάραξη της διαδρομής των ελευθέρων ψαριών, κάποια από τα οποία προστατεύονται ως σπάνια και απειλούμενα
ε) Υπάρχει κίνδυνος διαφυγής γόνου και ψαριών και να εισέλθουν σε ιθα-γενείς πληθυσμούς και να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη ζημία λόγω της απώλειας της γενετικής ποικιλότητας, η εισαγωγή τους στο οικοσύστημα μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση νόσων.
Απαιτούμε να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι των αδειοδοτήσεων προ-κειμένου να ελεγχθούν η νομιμότητα των μονάδων και η τήρηση των πε-ριβαλλοντικών όρων, ούτως ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες δίκαια και να προστατευθεί το κεφάλαιο Ηπειρωτικό Περιβάλλον που αποτελεί, ως φαίνεται ξεχασμένη δημόσια περιουσία.
Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου