Για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο οι «Έλληνες φορολογούμενοι».
Tην ακύρωση της υπουργικής απόφασης για το χαράτσι της ΔΕΗ διεκδικούν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Σωματείου «Ελληνες Φορολογούμενοι», μία ανώνυμη επενδυτική εταιρεία και ένας ιδιώτης μέτοχος της εταιρείας αυτής.
Στην πολυσέλιδη προσφυγή τους - είναι η πρώτη που κατατίθεται για την υπόθεση αυτή - υποστηρίζουν ότι η επίμαχη απόφαση είναι αντισυνταγματική , ενώ παραβιάζει ευθέως και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου . Λόγω μάλιστα της σοβαρότητας της υπόθεσης ζητούν από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου να την προσδιορίσει,όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, με διαδικασίες εξπρές στην Ολομέλεια του ΣτΕ,ώστε να κριθεί κατ΄εξαίρεση με βάση τις διατάξεις για το θεσμό της πρότυπης δίκης.
Στην προσφυγή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι :
*Η είσπραξη των φόρων ,όσο και η βεβαίωση παραβάσεων και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες λόγω της άρνησης πληρωμής των φόρων ,αποτελούν στοιχεία δημόσια εξουσίας ,η άσκηση της οποίας από ιδιώτες νοθεύει και τη γενική αρχή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
*Παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας ,διότι επιβάλλεται αδιακρίτως ο ίδιος φόρος σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μόνα κριτήρια την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου ,χωρίς να συνυπολογίζεται το πραγματικό ετήσιο εισόδημα του καθενός ιδιοκτήτη του ακινήτου.
*Η επιβολή του νέου ειδικού τέλους αποτελεί δεύτερη φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων.
*Υποβαθμίζει τον φορολογούμενο ιδιοκτήτη, ακόμη και τον άνεργο σε αντικείμενο επίτευξης έκτακτων δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση ελλειμμάτων.
*Η διακοπή ηλεκτροδότησης σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλλουν το φόρο τους οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους.
Τέλος, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι : « η αποτροπή της χρεωκοπίας της χώρας ενδεχομένως να αποτελεί εύλογο σκοπό επιβολής φορολογικών επιβαρύνσεων ,δεν επιτρέπει όμως, το Σύνταγμα μας, ως μέσο εξαναγκασμού στην καταβολή των επιβαρύνσεων αυτών , την επιβολή μέτρων που καταλήγουν στην προσβολή της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».