Καταργούνται οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ;
Εισηγήσεις για αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα πάρει το δρόμο για την βουλή μέσα στον Οκτώβριο, σε μία προσπάθεια να τονωθεί το «κίνημα» των αποδείξεων που εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει μετά την κατάργηση του «μπόνους».
Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σειρά προτάσεων, προκειμένου το μέτρο να γίνει δικαιότερο και να παρέχει ισχυρά κίνητρα στους πολίτες, με στόχο να ενισχυθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Η τελευταία πρόταση που μελετά σοβαρά το οικονομικό επιτελείο αφορά τη συλλογή αποδείξεων σούπερ μάρκετ, για τις οποίες εξετάζονται δύο εναλλακτικές:
- Να μην αναγνωρίζονται οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ, με παράλληλη δραστική μείωση του ποσοστού επί του εισοδήματος που απαιτείται να συλλεχτεί για να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο (από 25% που ισχύει σήμερα). Επιπλέον, να αυξάνεται η ισχύς των αποδείξεων για ορισμένα είδη δαπανών, στα οποία παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή (Όπως οι δαπάνες από εστιατόρια, ηλεκτρολόγους, γιατρούς κα, όπου η απόδειξη των 200 ευρώ θα λογίζεται, για παράδειγμα ως 400 ευρώ). Το παραπάνω μέτρο πιθανόν, αν δεν σχεδιαστεί σωστά, να δυσκολέψει χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν χαμηλά εισοδήματα, να βρουν τις απαραίτητες αποδείξεις για το αφορολόγητο όριο.
- Μείωση της ισχύος των αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ, πιθανότατα στο 50% (δηλαδή λογαριασμός 40 ευρώ θα υπολογίζεται από την εφορία ως 20 ευρώ), με παράλληλη αύξηση της αξίας των αποδείξεων για τις ίδιες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω
Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών από διάφορους φορείς, όπως το ΕΒΕΘ, με το σκεπτικό ότι είναι περιττό να συγκεντρώνονται ή έστω ότι είναι λάθος να έχουν την ίδια ισχύ αποδείξεις πχ από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία ούτως ή άλλως εκδίδουν αποδείξεις ακόμη και για πολύ μικρά ποσά, με άλλες κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών όπου η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη.