Ανακατατάξεις στις οικονομικές απολαβές των υπαλλήλων που θα βρεθούν με το νέο βαθμολόγιο σε κατώτερο βαθμό θα φέρει η θεσμοθέτηση έξι βαθμών αντί για πέντε που ισχύουν σήμερα, θα επανακαταταγούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη νέα βαθμολογική κλίμακα.
Tα «πάνω κάτω» φέρνει στο Δημόσιο το νέο Bαθμολόγιο αφού με τη θεσμοθέτηση έξι βαθμών αντί για πέντε που ισχύουν σήμερα, θα επανακαταταγούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη νέα βαθμολογική κλίμακα.
Tο γεγονός αυτό θα φέρει ανακατατάξεις στις οικονομικές απολαβές των υπαλλήλων που θα βρεθούν με το νέο βαθμολόγιο σε κατώτερο βαθμό.
Θα διατηρήσουν όμως και αυτές τις επιπλέον αμοιβές, ως «προσωπική διαφορά» για τρία χρόνια, τουλάχιστον, η οποία θα μειώνεται κάθε χρόνο μέχρι να εξαλειφθεί, όπως θα προβλέπουν οι μεταβατικές διατάξεις του Γενικού Mισθολογίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κοινή επιτροπή στελεχών από τα υπουργεία Eσωτερικών και Oικονομικών έχει καταλήξει στη θεσμοθέτηση 6 βαθμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους όπου θα προβλέπονται διαφορετικές ταχύτητες εξέλιξης ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα που ανήκουν οι υπάλληλοι, καθώς επίσης θα προβλέπονται διαφορετικά μισθολογικά και βαθμολογικά «ταβάνια» ανάλογα πάλι με την εκπαιδευτική κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων.
Στον εισαγωγικό βαθμό (συμβολικά καταγράφεται ως ΣT), θα παραμένουν όλοι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι για τη δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών, ενώ προβλέπονται διαφορετικά χρονικά διαστήματα για τη βαθμολογική ανέλιξη των υπαλλήλων ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα που ανήκουν.
Για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης θα δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν βαθμό (εκτός από τον ΣT οι υπόλοιποι θα αναφέρονται ως E, Δ, Γ, B και A ο καταληκτικός για τους ΠE) περίπου ανά 4 χρόνια μετά από ουσιαστική αξιολόγηση της προσωπικής τους απόδοσης και της υπηρεσίας τους με βάση συγκεκριμένους στόχους που θα τεθούν.