Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζεται εάν σκοπεύετε να θεμελιώσετε φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Από το 2011, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση είναι τα 58 χρόνια και απαιτούνται 36 χρόνια ασφάλισης. Επίσης ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 με μέσο συντελεστή 1,2%.
Αυξάνονται και στο δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και επέρχεται εξομοίωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στρατιωτικών.
Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Ως τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου και ως το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.
Τα νέα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση
Επί της ουσίας, από το 2011 αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στο πλαίσιο διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί ως το 2015, οπότε το όριο ηλικίας θα φθάσει τα 65 χρόνια με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στα 60 με 40 έτη ασφάλισης. οι αλλαγές, μεταξύ άλλων, αγγίζουν όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ασφαλίστηκαν μετά το 1983, τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όσους έχουν 37ετία και πολλές ακόμα ομάδες ασφαλισμένων. Ωστόσο, από τις νέες ρυθμίσεις δεν επηρεάζονται όσοι έχουν ήδη προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Για την συνταξιοδότηση με 25ετία το όριο ηλικίας είναι τα 61 χρόνια για πλήρη σύνταξη και τα 56 για μειωμένη. Για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο, όριο ηλικίας είναι τα 52 χρόνια με 25 έτη ασφάλισης.
Μητέρες ανήλικων παιδιών
Ξεκινά η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με στόχο μέχρι το 2013 η «έξοδος» να γίνεται στο 65ο έτος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά συνταξιοδοτούνται με βάση το όριο που ισχύει κατά τη χρονιά θεμελίωσης δικαιώματος. Για παράδειγμα, μητέρα που έχει ανήλικο παιδί συμπληρώνει φέτος 5.500 ημέρες ασφάλισης. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε με πλήρη σύνταξη στο 57ο έτος ή στο 52ο με μειωμένη (δηλαδή με βάση τα φετινά όρια ηλικίας).
Το «κόλπο» με τα πλασματικά χρόνια
Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο από την αγορά εργασίας αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης.
Από την 01/01/2011 τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από τα 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 7 έτη. Από τη νέα χρονιά και μέχρι το 2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Ακόμη αρχίζουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση. Συγκεκριμένα καθιερώθηκαν νέοι συντελεστές, με αποτέλεσμα να κερδίζουν κυρίως όσοι καλύπτονται από Ταμείο μισθωτών. Για παράδειγμα, εργαζόμενος έχει 5 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και 30 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Με το παλαιό καθεστώς θα έπαιρνε σύνταξη 1.156 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα πάρει 1.241 ευρώ.
Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο; Όχι πια… στο ΙΚΑ!
Από 1η Ιανουαρίου, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ ενώ ο κλάδος Υγείας του Οργανισμού διαχωρίζεται από τον κλάδο των συντάξεων όπως και οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές.