Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 απαλλαγή από το Μνημόνιο»


«Απόλυτη προτεραιότητα για το 2011, είναι και η ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, με μηχανογράφηση, διπλογραφικό σύστημα σε όλα τα νοσοκομεία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν όλα αυτά τα οποία κάνουμε, είχαν γίνει προ ολίγων ετών, δεν θα συζητάγαμε σήμερα, ούτε για Μνημόνιο, ούτε για επιτήρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός
«Δηλώνω και πιο αισιόδοξος από ποτέ για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013, απαλλαγή απ’ το Μνημόνιο. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας πια» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
«Όπως διαψεύσαμε τις εγχώριες και διεθνείς Κασσάνδρες της καταστροφής, έτσι θα τις διαψεύσουμε μέχρι να μας αφήσουν ήσυχους - μέχρι να καταλάβουν πως αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο λαός, δεν λυγάει και δεν υποκύπτει» συμπλήρωσε.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της κυβέρνησης θεώρησε αναγκαίο να αναιρέσει «πέντε μύθους», οι οποίοι αδυνατίζουν, όπως τόνισε, την προσπάθεια ανάταξης του κύρους της χώρας και βυθίζουν την ελληνική κοινωνία στη μιζέρια και την μοιρολατρία.
Ο πρώτος μύθος, θέλει την κρίση διεθνή, καπιταλιστική, άσχετη με την ελληνική πραγματικότητα. «Ισχύουν και τα δύο» αντέταξε ο Πρωθυπουργός. «Η κρίση βρήκε την Ελλάδα σε κατάσταση κατάρρευσης, επειδή δεν κάναμε αυτά που έπρεπε εδώ και χρόνια».
Ο δεύτερος μύθος, θεωρεί μοιραία την χρεοκοπία. «Δεν υπάρχει πιο διαβρωτική, πιο επικίνδυνη και άδικη συζήτηση, από αυτήν που συντηρούν ορισμένοι: Βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, περάσαμε μια κόλαση το 2010, αλλά σταθήκαμε όρθιοι. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του χρέους με σύνεση, συστηματικά, οργανωμένα και με προσεκτικές διαπραγματεύσεις, όπως για την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αυτό όμως, θα έχει ευεργετική συνέπεια, μόνον αν παραμείνουμε συνεπείς στις προσπάθειές μας» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. «Κι αν δεν στήναμε εκ του μηδενός τον μηχανισμό στήριξης, σήμερα θα είχαμε καταρρεύσει όλοι μας, με ευθύνη μιας κυβέρνησης που φυγομάχησε».
Σύμφωνα με τον τρίτο μύθο, «κάποιοι θέλουν συνειδητά το κακό μας: Δεν αμφισβητώ πως υπάρχουν αυτοί που ποντάρουν στην καταστροφή μας, ότι υπάρχουν οι οίκοι αξιολόγησης που δεν λογοδοτούν πουθενά και γέμισαν με τοξικά ομόλογα τον κόσμο όλο. Όμως η πραγματική διάσταση της διεθνούς κρίσης, είναι άλλη: Ή προχωράμε στην εμβάθυνση της Ένωσης, ή σταθερά στην υποβάθμιση της συνοχής μας, γινόμενοι μάρτυρες ενός εύκολου εθνικισμού».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ του ευρωομολόγου. «Τώρα πρέπει να κάνουμε τις συμμαχίες για να προωθήσουμε μιαν άλλη Ευρώπη». Αν όμως αυτό δεν πετύχει, «θα αναγκαστούμε να κινηθούμε με τις δικές μας δυνάμεις - να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες με την Κίνα, την Ρωσία, την Ιαπωνία, να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στα δικά μας πλεονεκτήματα χωρίς δάνειες δυνάμεις. Αλλά ακριβώς αυτό κάνουμε και σήμερα. Κι αυτό προϋποθέτει να παραμείνει αξιόπιστη η φωνή μας, ενώ πολλοί θα ήθελαν να γίνουμε εμείς το εύκολο, εξιλαστήριο θύμα, για την κρίση του ευρώ».
Σε κάθε περίπτωση και πάλι, «η συνέπεια με την οποία ακολουθούμε το πρόγραμμά μας είναι ασπίδα πολιτική και δόρυ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Κατά τον τέταρτο μύθο, «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η τρόικα: Αν όμως η Ελλάδα είχε κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, δεν θα χρειαζόταν η στήριξη αυτή. Και είναι αυτοί μετά από μας, που θέλουν την επιτυχία μας, καθώς μια επιτυχία δική μας θα είναι και δική τους».
«Το ΔΝΤ μας έφταιξε; Εμείς δεν είχαμε ευθύνη για την διαφθορά του ΕΣΥ; Για την απίστευτη γραφειοκρατία, για τις πελατειακές σχέσεις, τον συγκεντρωτισμό, την έλλειψη περιφερειακής ανάπτυξης, το ότι φτιάξαμε γεωργία εξαρτημένη από επιδοτήσεις χωρίς να είναι ανταγωνιστική, ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι απαράδεκτα χαμηλά στην διεθνή κατάταξη, ότι τα νησιά μας δεν έχουν αποχετεύσεις, χώρους απορριμμάτων, χώρους αναψυχής, ότι βάζαμε κουμπάρους σε επιτελικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης; Ότι έγιναν χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις για τράπεζες, ισχυρούς και πλουσίους;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.
Ο πέμπτος μύθος θέλει την κυβέρνηση να μην προχωρά σε αλλαγές, αλλά να λαμβάνει μονάχα μέτρα σε βάρος των ασθενέστερων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου επισκόπησε το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι σήμερα, διαπιστώνοντας πως «ποτέ στο παρελθόν, κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και ποτέ δεν κλήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε τόσο δύσκολες και ασφυκτικές συνθήκες».
Για το 2011, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι «ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», με ηλεκτρονικά ΚΕΠ, κάρτα πολίτη, ενιαίο μισθολόγιο, κάρτα καταγραφής αποδείξεων. Δεύτερη προτεραιότητα η ανάπτυξη με αλλαγή παραγωγικού μοντέλου: Συμφωνίες μείωσης τιμών, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ηλεκτρονικές προμήθειες για να κτυπηθεί η σπατάλη και η διαφθορά, απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. πράσινες επενδύσεις 1,3 δις ευρώ με 60.000 παρεμβάσεις το 2011 και 90.000 το 2012, που θα δώσουν δουλειά στην οικοδομή».
«Απόλυτη προτεραιότητα για το 2011, είναι και η ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, με μηχανογράφηση, διπλογραφικό σύστημα σε όλα τα νοσοκομεία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν όλα αυτά τα οποία κάνουμε, είχαν γίνει προ ολίγων ετών, δεν θα συζητάγαμε σήμερα, ούτε για Μνημόνιο, ούτε για επιτήρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της Ν.Δ.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «θα κάνουμε κάθε τι ώστε να μην χτυπήσει αυτή η κρίση τους φτωχότερους. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, την κοινωνία πολιτών, ακόμα και με την Εκκλησία, προς αυτήν την κατεύθυνση».