Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Ιωάννινα: Ημερίδα για την Παγκόσμια ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού»

 

Ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Η ζωή Αλλιώς…» την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα «Δημήτριος Χατζής».

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

18:00: Προσέλευση

18:30: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

18:45: Παρουσίαση της Περιφερειακής Ένωσης Β/Δ Ελλάδος και των δράσεών της Έλενα Σταύρου, Γενική Γραμματέας της Π.Ε. Β/ΔΕ

19:05: «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών & Λευκό Μπαστούνι ως σύμβολο ανεξάρτητης και αυτόνομης διαβίωσης» Παναγιώτης Μαρκοστάμος, Οργανωτικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών

19:25: «Φοιτητές με οπτική αναπηρία στα Πανεπιστήμια. Μια σχέση όλο και πιο ορατή» Δημήτρης Παρασκευάκης, Ψυχολόγος της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

19:45: «Το δικαίωμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία όρασης και ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας» Γρηγόριος Καρράς, Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων

20:05: Ηχητικό Δρώμενο «Ηχοτοπίο των Ιωαννίνων» Δημήτρης Καραγεώργος, Συνθέτης

20:25: «Αστικό τοπίο: Η εμπειρία της περιήγησης» Έλενα Σιόντη, Αρχιτέκτονας ΜBland and Arch, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Ιωάννινα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου


 Απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτοκινήτων στο δεξιό ρεύμα ανόδου της οδού 28ης Οκτωβρίου και τη δέσμευση του αντίστοιχου πεζοδρομίου, από την συμβολή της οδού με την οδό Φ.Τζαβέλλα, έως και την Χαριλάου Τρικούπη, λόγω εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 14.10.2024 έως το πέρας των εργασιών.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Δήμος Ιωαννιτών και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων αναβαθμίζουν το Καμπέρειο θέατρο με χορηγία της Βουλής

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων κατάφεραν να εξασφαλίσουν το ποσό των 30.000 ευρώ ως χορηγία από την βουλή των Ελλήνων προκειμένου να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των καθισμάτων του Καμπέρειου θεάτρου.

Στην θετική αυτή εξέλιξη καθώς και στα μελλοντικά σχέδια για την αναβάθμιση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων αναφέρθηκαν σήμερα με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος του Θεάτρου, Γιώργος Καψάλης.

Ο κ. Μπέγκας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, η συμβολή του οποίου στην εξασφάλιση αυτής της χορηγίας για την ουσιαστική αναβάθμιση του θεάτρου ήταν καθοριστική.

Παράλληλα, ευχαρίστησε και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμο, για τη στενή και διαχρονική συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, σε κτίριο κληροδοτήματος της οποίας στεγάζεται το Καμπέρειο Θέατρο.

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Διακοπή όλων των εργασιών για τον δρόμο στο Γράμμο και συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο

 


Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με πολλή προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν στην διάνοιξη νέου δρόμου, με δύο μπουλντόζες μια του Στρατού από την πλευρά του Δήμου Νεστορίου και μια της Περιφέρειας Ηπείρου από την πλευρά της Αετομηλίτσας σε προστατευμένη περιοχή  Natura2000, ιστορικά ευαίσθητη και πάνω σε ορειβατικό μονοπάτι.

Οι εργασίες γίνονται χωρίς άδεια από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και δίχως μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι αντιδράσεις από φορείς πληθαίνουν και οι απαντήσεις για το έργο αυτό δεν είναι επαρκείς αφού δεν υπήρξε καμία διαβούλευση, δε ρωτήθηκε κανένας φορέας ούτε η  αυτοδιοίκηση και όπως πλέον φαίνεται δεν υπήρξε έγγραφο αίτημα ούτε κάποια προφανής αναγκαιότητα για την κατασκευή του.

Υπάρχει απόλυτη σύγχυση, δεδομένου πως και η επίκληση " εθνικών λόγων" φαίνεται να μην έχει καμία βάση από τη στιγμή που το Υπουργείο Άμυνας δεν λαμβάνει επίσημη θέση και σύμφωνα με δημοσίευμα " δεν ρωτήθηκε".

Δεδομένου πως τα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος δεν έχουν λάβει επίσημα θέση και εκκρεμούν απαντήσεις  σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ζητούμε από την Περιφερειακή Αρχή να διακοπούν άμεσα οι εργασίες στην περιοχή.

4η αγωνιστική το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στην Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε. Κληματιάς-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 12-10-24/16:30)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ

ΩΡΑ: 16:30

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής στην Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 12 Οκτώβριου 2024

ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΑΒΓΟΥ 2020-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (16:30)

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (16:30)

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (16:30)

Κυριακή  13 Οκτώβριου 2024

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε.ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ (16:30)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ (16:30)

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:30)

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (16:30)

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ (16:30)

5η αγωνιστική το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στην Α΄ ερασιτεχνική, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Α.Ο. Αμπελόκηποι 13-10-24/17:15)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ  13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ

ΩΡΑ: 17:15

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στην Α΄ ερασιτεχνική

Σάββατο 12 Οκτώβριου 2024

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (16:30)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (18:30)

Α.Σ.ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (19:30)

Κυριακή  13 Οκτώβριου 2024

Π.Α.Σ.ΜΕΤΣΟΒΟΥ - Α.Ο.ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (16:30)

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ - Π.Α.Ο.ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (16:30)      

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ - Α.Ο.ΚΟΣΜΗΡΑΣ (16:30)      

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (17:15)

Διαβήτης και γήρανση: Η τεχνολογία υποστηρίζει τους ηλικιωμένους

 


Η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος) αλλά και τύπου 2 αυξάνεται παγκοσμίως, με τα ποσοστά ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω να ξεπερνούν ήδη το 20-25% του πληθυσμού, και με το υψηλότερο ποσοστό (~24%) να παρατηρείται σε άτομα ηλικίας 75-79 ετών. Παράλληλα, ο αριθμός των ηλικιωμένων με διαβήτη τύπου 1 αλλά και τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη στη θεραπεία τους αυξάνεται προοδευτικά, επιτυγχάνοντας μείωση των επιπλοκών.

Επίπτωση του διαβήτη στους ηλικιωμένους 

Στη χώρα μας, πάνω από το 1/4 των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και σχεδόν τα 3/4 των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη ζουν τώρα μια ποιοτική και υγιή ζωή, ακόμη και στην όγδοη δεκαετία τους και δεδομένης της βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής, αποτελεί πρόκληση η παροχή ικανοποιητικής ιατρικής φροντίδας, ιδίως αν συνυπάρχουν μακροχρόνιες παθήσεις (π.χ. υπέρταση, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, κλπ.).

Υπογλυκαιμία στους ηλικιωμένους

«Οι ηλικιωμένοι με διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση υπογλυκαιμικών επεισοδίων που απαιτούν βοήθεια από τρίτους, λόγω πολυάριθμων προδιαθεσικών παραγόντων. Η μειωμένη γνωσιακή ικανότητα, τα συχνά προβλήματα με το μυοσκελετικό σύστημα και η μειωμένη λειτουργικότητα στην καθημερινότητά τους συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας, συνοδευόμενης από αυξημένες επιπτώσεις και πιθανή επιδείνωση αρκετών συν-νοσηροτήτων (καρδιαγγειακά-νεφρικά προβλήματα, άνοια, κινητικά προβλήματα, κλπ).

Η υπογλυκαιμία σε αυτή την ομάδα ανθρώπων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα (π.χ. αιφνίδιος θάνατος, έμφραγμα μυοκαρδίου κλπ.). Προκαλεί επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και άνοια, καθώς και επιδείνωση της καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας.)» επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Λέπουρας MD, Ειδικός Παθολόγος–Διαβητολόγος Διευθυντής Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General.