Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Νέες αυξήσεις τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ

 


Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ ανατιμήσεις καταγράφηκαν για τον μήνα Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με την έρευνα, τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2023, αυξήσεις παρατηρήθηκαν:

– Φρέσκα Ψάρια & Θαλασσινά: +8,6%

– Ορεκτικά, Αλίπαστα: +6,7%

– Μπισκότα, Σοκολάτες: +5,5%

– Είδη πρωινού & Ροφήματα: +4,1%

– Νερά, Αναψυκτικά, Χυμοί: +4,1%

– Φρέσκα Φρούτα & Λαχανικά: +3,4%

– Τρόφιμα Παντοπωλείου: +2,3%

– Γαλακτοκομικά: +1,6%

– Φρέσκα Κρέατα: +1,6%

– Έτοιμα Γεύματα: +1,4%

Η έρευνα ωστόσο καταγράφει και μείωση στην τιμή προϊόντων σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2023.

Αυτά είναι:

– Είδη καθαριότητες: –7,4%

– Βρεφικές & παιδικές τροφές: –5,3%

– Τροφές & είδη κατοικίδιων: –3,1%

– Καλλυντικά, Υγιεινή: –2,5%

– Αυγά, βούτυρα, ζωμοί: –2,2%

– Αλλαντικά: –1,6%

– Ζύμες: –1,5%

– Τυροκομικά: –0,9%

– Ξηροί καρποί & σνακ: –0,6%

Βία σε παιδιά και εφήβους: Αίτια και αντιμετώπιση

 


Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά βίας σε παιδιά και εφήβους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Η ανεργία και τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι έχουν αυξήσει τα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία τελικά εκδηλώνονται με βίαιες συμπεριφορές. Οι κρατικές παρεμβάσεις είναι ύψιστης σημασίας, εντούτοις ο πυρήνας της πρόληψης βρίσκεται στην οικογένεια.
«Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία αύξηση των περιστατικών βίας, με τη μέση ηλικία των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτά να μειώνεται. Παράλληλα, βλέπουμε πλέον συχνότερα παιδιά με εναντιωματική διαταραχή, δηλαδή παιδιά που αντιδρούν και εναντιώνονται σε οτιδήποτε, είτε με λεκτική, είτε με σωματική επιθετικότητα. Πρόκειται για δύο φαινόμενα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους», αναφέρει η κ. Φρίντα Κωνσταντοπούλου, Παιδοψυχίατρος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτης Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Η υπερπροσφορά
Η εναντίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, ωστόσο υπάρχουν διαταραχές που καθιστούν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση το οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο συχνά “γεννιέται” και μέσα στο οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.
«Το γεγονός ότι δεν τίθενται όρια και ότι παρέχουμε πλέον στα παιδιά τα πάντα προκαλούν την εναντίωση των παιδιών, τα οποία αρνούνται κάθε υποχρέωση, από πολύ μικρές ηλικίες, όπως π.χ. το ντύσιμο, το μπάνιο, το διάβασμα κ.ά.. Πρόκειται, λοιπόν, για μία αντίσταση στους κανόνες και τα “πρέπει”, η οποία στην εφηβεία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιες συνθήκες δεν έχουν κίνητρα και στη συνέχεια θα χειραγωγηθούν σε διάφορες μορφές βίας, είτε είναι οπαδική, είτε ρατσιστική, είτε πολιτική. Αναλόγως με το περιβάλλον στο οποίο θα τύχει να βρεθούν, θα εκδηλώσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους. Γιατί η βία εκδηλώνει ακραία αρνητικά συναισθήματα, όπως στεναχώρια, θυμό, απελπισία», εξηγεί η ειδικός.