Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων από 28 έως και 30 Ιουνίου στο Περτούλι

 


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) διοργανώνει το 42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα από 28 έως και 30 Ιουνίου στο Περτούλι.

Το αντάμωμα είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια της Τούρκικης κατοχής στην Κύπρο.

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου διοργανώνεται στο πλαίσιό του το 11ο Φεστιβάλ Νεολαίας, με γλέντι νεολαίας να έχει προγραμματιστεί για τις 21.00.

Το Σάββατο στις 10.30 θα υπάρξει τουρνουά ποδοσφαίρου, στις 17.00 το 7ο Βιωματικό Καραβάνι και στις 21.30 Σαρακατσάνικο γλέντι.

Για την Κυριακή είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση στις 10.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Αγιασμός

-Είσοδος Χορευτικών Τμημάτων Συλλόγων

-Καλωσόρισμα Προέδρο ΠΟΣΣ Λέφα Γρηγορίου

-Χαιρετισμοί επισήμων

-Απονομή βραβείων

-Ομιλία Προέδρου Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας Αυγουστίνου Αυγουστή

-Δρώμενο για τα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου από τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας

-Παραδοσιακά παιχνίδια Σαρακατσαναίων

-Παραδοσιακοί χοροί

-Τρανός χορός με τη συμμετοχή του κόσμου

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη 27 Ιουνίου, ώρα 14:00

 


Σας καλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, η οποία θα διεξαχθεί δια-ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη (μικτή συνεδρίαση) στην αίθουσα συνεδριάσεων (Ν. Ζέρβα 2- 4ος όροφος, Ιωάννινα), την ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 και ώρα 14:00 για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

Σχετικά με τον αποκλεισμό των ΟΤΑ της Περιφέρειας Ηπείρου από την Πρόσκληση «Ενίσχυση Πυροπροστασίας Κατοικημένων Περιοχών σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού με Περιαστικά Δάση» στον Άξονα Προτεραιότητας 6 του χρηματοδοτικού προγράμματος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024

Ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών

Ενημέρωση για την προσυνεδριακή διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα (26 Σεπτεμβρίου 2024) στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) της ΚΕΔΕ.

Κώστας Πάλλας: Ερμηνευτική προσέγγιση

 


Η ικανότητα της ερμηνευτικής προσέγγισης των προσφερόμενων και εισπραττόμενων ερεθισμάτων είναι ίδιο γνώρισμα εκείνων που καλλιεργούν στο διηνεκές τις νοητικές λειτουργίες τους.

Η παραπληροφόρηση αν δεν κρύβει άλλου είδους επιδιώξεις είναι το αποτέλεσμα της ελλιπούς αξιοποίησης όλων των ειδών νοημοσύνης, της ποδηγέτησης και των σκόπιμα διευθετημένων καταστάσεων.

Το πνεύμα είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη συνθήκη που χαρακτηρίζει ανθρώπους που αναγνωρίζουν, στοχοθετούν και άνω θρώσκουν...

Καλημέρα με υψηλούς, τω όντι, στόχους και επιδιώξεις.

Κώστας Πάλλας

Συνεχίζεται το «τσουνάμι» ακρίβειας σε βασικά προϊόντα

 


Συνεχίζεται το «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα τρεις μήνες μετά την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να αναζητούν συνεχώς προσφορές και τιμές, τις οποίες να αντέχει το πορτοφόλι τους καθώς η ακρίβεια μαστίζει.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Open, τον περασμένο Νοέμβριο μία εξάδα αυγά κόστιζε 3,08 ευρώ, ενώ τώρα η τιμή της έχει ανέβει στα 3.87 ευρώ.

Άνοδο 0,41 ευρώ έχει σημειώσει η τιμή στο αλεύρι, αλλά και στα μακαρόνια. Ένα πακέτο τον Νοέμβριο του 2023 κόστιζε 0,79 ευρώ και τώρα η τιμή του είναι 0,91 ευρώ.

Η τιμή ενός χυμού, συσκευασίας ενός λίτρου, από 2,60 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2023, τώρα έχει εκτοξευτεί στα 3,18 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,58 ευρώ.

Η τιμή του λαδιού «ζαλίζει» αφού ένα μπουκάλι ενός λίτρου, ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει 10,90 ευρώ, ενώ η τιμή του λαδιού επώνυμης ετικέτας φτάνει μέχρι και τα 16 ευρώ, με την τιμή να έχει σημειώσει – μέσα σε έναν χρόνο – αύξηση 56,8%.

Ανοικτή η πλατφόρμα για αιτήσεις του επιδόματος παιδιού

 


Ανοικτή είναι για το κοινό η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού. Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να κάνουν αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr  ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr  με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι: η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση -από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο- καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

Γιάννινα: Σύλληψη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας γυναίκας

 


Συνελήφθη χθες (23-06-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων 65χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αναζητήσεων, ύστερα από καταγγελία σύμφωνα με την οποία προηγουμένως είχε προβεί σε ασελγή πράξη εναντίον ημεδαπής, με την οποία πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Κόνιτσα: Απονομή χρηματικών επάθλων στους αποφοίτους ακριτικών σχολείων

 


Ο Δήμος Κόνιτσας την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 φιλοξένησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, την εκδήλωση της απονομής  των ετήσιων χρηματικών επάθλων και βραβείων στους δικαιούχους απόφοιτους μαθητές των ακριτικών σχολείων του Νομού Ιωαννίνων που διοργανώνει το Ίδρυμα «Μόρφωσις Νεολαίας».

Το Ίδρυμα «Μόρφωσις Νεολαίας», που διαχειρίζεται η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, βραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους μαθητές εκπληρώνοντας τη βούληση του διαθέτη Στέφανου Βασιλάκου από την Κόντσικα των Γραμμενοχωρίων.

Η απονομή των βραβείων έγινε από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ.,  Αντιδημάρχους  και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Κόνιτσας και του Δήμου Πωγωνίου καθώς και από την βουλευτή του νομού Ιωαννίνων κ. Μερόπη Τζούφη και τον Σάββα Σιάτρα που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Επιβολή διοικητικού προστίμου στην Τ.Κ. Μυροδάφνης του Δήμου Δωδώνης

 


Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.933€, χθες 23 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ιωαννίνων, σε ημεδαπό, για πυρκαγιά εντός αγροτεμαχίου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Μυροδάφνης του Δήμου Δωδώνης, στα Ιωάννινα. 

Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά μόνο για εργοδότες προχωράει η κυβέρνηση

 


Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά μόνο για εργοδότες προχωράει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες. Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου του 2025 έχει προγραμματιστεί μείωση κατά μισή μονάδα για περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει ότι η πρώτη μείωση κατά μισή μονάδα θα αφορά αποκλειστικά το ποσοστό των εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης ανάλογα με το ύψος της αμοιβής του εργαζόμενου και όχι το ποσοστό που παρακρατείτε από τον απασχολούμενο. Η κυβέρνηση θα φέρει ως αντιστάθμισμα τη μείωση μόνο των εργοδοτικών εισφορών, καθώς η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού οδήγησε σε 4,4% αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66% του εκάστοτε μισθού, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας που θα κοπεί στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, οι εργοδοτικές εισφορές από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025, ενώ εάν και η επόμενη μείωση αφορά μόνο τους εργοδότες το 2027 ή και νωρίτερα θα φτάσουν το 21,19%.

3ο Ποδηλατικό Αντάμωμα Σμόλικα 29 και 30 Ιουνίου

 


Το ποδηλατικό αντάμωμα ΜΤΒ στους Πάδες ξαναέρχεται ανανεωμένο και πιο δυνατό!

Ελάτε να ποδηλατήσουμε στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μέσα στο ανοιξιάτικο τερέν της μαύρης πεύκης με θέα την οροσειρά της Τύμφης. Τα φρέσκα μονοπάτια του Σμόλικα σας περιμένουν για ένα γεμάτο ποδηλατικό διήμερο και όχι μόνο!

✅️Σάββατο 29/6: Ξεκινάμε από τους Πάδες στις 9:00 με προορισμό τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Η ανάβαση είναι 12χλμ σε χωματόδρομο με 1000μ υψομετρικά. Φτάνοντας στη Δρακόλιμνη (2150μ) θα έχουμε χρόνο για ξεκούραση. Η επιστροφή στο χωριό θα γίνει από νέα και παλιά μονοπάτια ανάμικτου τερέν, μήκους 9χλμ, που σίγουρα θα απολαύσουν ακόμα και οι πιο απαιτητικοί αναβάτες. Η διάρκεια της βόλτας θα είναι περίπου 4-5 ώρες.

✅️Κυριακή 30/6: Ξεκινάμε από τους Πάδες στις 9:00 με κατεύθυνση προς Παλαιοσέλλι και προορισμό το καταφύγιο του Σμόλικα, όπου θα γίνει στάση. Έπειτα θα σπρώξουμε τα ποδήλατά μας περίπου 500μ με κατεύθυνση το κρυφό μεγάλο λιβάδι του Σμόλικα, όπου μας περιμένει ένα νέο μονοπάτι για την κατάβαση μήκους 7χλμ. Η ανάβαση είναι περίπου 10χλμ με 950μ υψομετρικά. Η διάρκεια της βόλτας θα είναι περίπου 3-4 ώρες.

Με την υποστήριξη του Δήμου Κόνιτσας.

Βοηθάει η διατροφή στην αντιμετώπιση φλεγμονών;


 

Συχνά γίνεται αναφορά σε φλεγμονώδεις και αντιφλεγμονώδεις δίαιτες, όμως η σύγχυση και η παραπληροφόρηση γύρω από αυτούς τους όρους είναι μεγάλη. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι είναι η φλεγμονή και γιατί θα έπρεπε να ανησυχούμε για αυτή, ενώ υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με το ποια τρόφιμα επηρεάζουν μία φλεγμονή.

Για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε μας ενημερώνει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, BSC (HONS), MSC, NYSCDN Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General:

Φλεγμονή

Γενικά, φλεγμονή εμφανίζεται στο σώμα όταν αυτό αντιδρά σε κάτι μη φυσιολογικό. Η οξεία φλεγμονή, που συμβαίνει μετά από ένα τραυματισμό ή μία μόλυνση, είναι μια φυσιολογική, υγιής διαδικασία. Το ανοσοποιητικό σύστημα κινητοποιείται για να καταστρέψει τις ξένες εισβολές, να καθαρίσει τον κατεστραμμένο ιστό και να τον αναπλάσει. Η χρόνια ή η συστηματική φλεγμονή είναι μια καταστρεπτική διαδικασία. Συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται συνεχώς σε υψηλό κίνδυνο, σε “συναγερμό”, και καταλήγει στην καταστροφή του σώματος. Οι υποκινητές αυτής της διαδικασίας μπορεί να είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το μη διαχειρίσιμο άγχος και η έλλειψη ύπνου, σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Η χρόνια φλεγμονή συντελεί σε πολλές μακροχρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μειώνοντας τη φλεγμονή ίσως μειωθεί περισσότερο ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμη κι όταν η χοληστερόλη του αίματος δεν είναι στα βέλτιστα επίπεδα.
Η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη ή τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε αντι-φλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, καθώς επίσης και να ενισχύσει την υγεία του εντέρου και του εγκεφάλου, και να επιβραδύνει την γήρανση του δέρματος.