Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Περιφέρεια Ηπείρου: Αντιμετώπιση κατολισθητικού φαινομένου και αποκατάσταση σύνδεσης Κόνιτσας-Διστράτου

 


Την υλοποίηση έργου για την  «Άμεση αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων και αποκατάσταση σύνδεσης οδικού δικτύου Κόνιτσας – Διστράτου», προϋπολογισμού 365.800 €, προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από απόφαση που έλαβε σήμερα η Περιφερειακή Επιτροπή. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να δοθεί ο δρόμος σε προσωρινή κυκλοφορία για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι τέλος της εβδομάδας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η  παραδόθηκε η μελέτη του ΕΑΓΜΕ για την κατολίσθηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί σταθερό έδαφος σε υψηλότερο σημείο για την κατασκευή νέου οδικού τμήματος.

Η Π.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου:  «Συντήρηση – βελτίωση οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 200.000.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Πρεμιέρα την 1η Ιουλίου για την 6ήμερη εργασία

 


Η ώρα μηδέν για πολλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, και ειδικά στη βιομηχανία που έχουν τη γραμμή παραγωγής σε συνεχή λειτουργία, έφτασε, αφού από την 1η Ιουλίου θα μπορούν να εργάζονται μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα.

Με βάση τη νομολογία, η εργασία για 6 ημέρες την εβδομάδα προβλέφθηκε όχι ως γενική εφαρμογή, αλλά λόγω έκτακτων ή εποχικών αναγκών σε επιχειρήσεις συνεχούς και μη συνεχούς λειτουργίας.

Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την 1η Ιουλίου, τίθεται σε εφαρμογή και η ψηφιακή κάρτα εργασίας στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Σύμφωνα με τον νόμο, την 6ήμερη εργασία θα αποφασίζει ο εργοδότης δηλώνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μία επιπλέον μέρα της εβδομάδας. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε εργαζόμενους με 5ήμερη εργασία.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η αμοιβή για την 6η μέρα θα έχει προσαύξηση 40%, ενώ η εργασία δεν θα υπερβαίνει τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Σε περίπτωση που η 6η μέρα εργασίας συμπίπτει με ημέρα αργίας ή Κυριακή, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%. Επίσης, θα δικαιούται ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, η λήψη του μέτρου έρχεται με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και ως ανάγκη λόγω έλλειψης εργαζομένων για συγκεκριμένες θέσεις, που προκαλούν ασφυξία σε κάποιους παραγωγικούς τομείς οι οποίοι λειτουργούν εντατικά και χωρίς διακοπή όλο το 24ωρο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Περιφερειακής Επιτροπής (συνεδρίαση Τρίτη 18 Ιουνίου)

 


Προσωρινός ανάδοχος για το Διοικητήριο της Π.Ε. Πρέβεζας

Οι επίμονες και πολύχρονες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για την κατασκευή Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας  οδηγούνται σε αίσιο τέλος και αρχίζει πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του έργου,   το οποίο  αναδεικνύει παράλληλα και τον ευρύτερο χώρο του πρώην Στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του έργου, με προσωρινό ανάδοχο την ««Σ ΦΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.364.160,39.

Νέα έργα αγροτικών υποδομών σε Αχέροντα, Κερασώνα- Παναγιά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων της Ηπείρου. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τα αποτελέσματα δύο διαγωνισμών που αφορούν τους ΤΟΕΒ Αχέροντα και Κερασώνα – Παναγιά.

Συγκεκριμένα:

Ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του διαγωνισμού για τα «Έργα βελτίωσης αντλιοστασίου Α/Σ Α5 Τσουκνίδας», προϋπολογισμού € 738.000 του ΤΟΕΒ Αχέροντα, με ανάδοχο την   «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ δ.τ. 3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.»

Συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων

 


Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων, Πύραρχο, Κωνσταντίνο Κίτσιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στον Κατσικά, το Σάββατο 15 Ιουνίου 202.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την πολιτική προστασία, Μάκης Χρυσοστόμου, όσο και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πολιτικής προστασίας, Δημήτρης Αλεξίου, συζητήθηκαν οι ενέργειες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την αποτροπή παρομοίων συμβάντων, τα οποία παρατηρούνται σε κάθε αντιπυρική περίοδο, ιδιαίτερα στην περιοχή πλησίον της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Τροποποίηση της απόφασης για την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων

 


Σε μερική τροποποίηση της απόφασης για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στο Εθνικό οδικό Δίκτυο της Π.Ε. Πρέβεζας και στην παραλιακή οδό της Π.Ε. Θεσπρωτίας, προχώρησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνεκτιμώντας όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής τα συμπεράσματα από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου στη διάρκεια του προηγούμενου τριημέρου (Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής) ως και την αξιολόγηση  προτάσεων  που είχαν γίνει από επαγγελματικούς κλάδους.

Για την διευκόλυνση των μεταφορών, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, αποφασίστηκε σε συνεργασία με την Αστυνομία, να επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων τις πρωινές ώρες Σαββάτου και Κυριακής (από 2 π.μ. έως 10 π.μ.) κατά τις οποίες δεν παρατηρείται μεγάλη κίνηση, ώστε να διευκολύνεται η  διέλευση των φορτηγών, αλλά και των απορριμματοφόρων.

Ιωάννινα: 2 εκ. ευρώ για υποδομές και κοινόχρηστους χώρους στη Νέα Ζώη

 


Πρόταση με τίτλο «Αναβάθμιση οδικού δικτύου και βελτίωση συνθηκών διαβίωσης περιοχής Νέας Ζωής Ιωαννίνων» στη Δράση του Υπουργείο Εσωτερικών «Ανάπτυξη, αντικατάσταση ή/και επέκταση δικτύων υποδομής για τη Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης ειδικών κοινωνικών ομάδων (Ρομά)» ύψους 2 εκ. ευρώ πρόκειται να υποβάλει ο δήμος Ιωαννιτών, μετά από απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε σήμερα το πρωί στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και πρόεδρος της Επιτροπής, Θωμάς Γιωτίτσας, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας για τη χρηματοδότηση της πράξης μέχρι του ποσού των 1,75 εκ. ευρώ, με το δήμο να καλύπτει με ίδιους πόρους τις υπόλοιπες 250.000 ευρώ.

Τα προβλήματα

Η περιοχή που χωροθετείται η παρέμβαση βρίσκεται εντός της Νέας Ζωής, όπου είναι εγκατεστημένος πληθυσμός Ρομά.

Τα προβλήματα του οδικού δικτύου, αλλά και εν γένει της περιοχής επικεντρώνονται στα εξής:

– Αδιάνοικτοι και αδιαμόρφωτοι δρόμοι.

Γιάννενα: Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, για «κλοπή» και «απάτη με υπολογιστή»

 


Από τις άμεσες ενέργειες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη χθες (17-6-2024) το μεσημέρι στα Ιωάννινα και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για «κλοπή» και «απάτη με υπολογιστή».

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προχθές το πρωί σε περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε από σταθμευμένο όχημα, δύο τραπεζικές κάρτες, ιδιοκτησίας ημεδαπού.

Ακολούθως, οδηγώντας μοτοσυκλέτα ιδιοκτησίας του, μετέβη σε διάφορα ΑΤΜ τραπεζών και με τη χρήση των καρτών, πραγματοποίησε αναλήψεις, συνολικού ύψους 2.350 ευρώ.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στον παθόντα, ενώ η μοτοσυκλέτα του κατασχέθηκε ως μέσο διευκόλυνσης των παραπάνω πράξεων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης: «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» το διήμερο Παρασκευής 5 και Σαββάτου 6 Ιουλίου

 


“Ηπειρώτικο Πανηγύρι” το διήμερο Παρασκευής 5 και Σαββάτου 6 Ιουλίου 2024, στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού (έναντι Ι.Κ.Α.) Ηλιούπολης.

1) Την Παρασκευή 5 Ιουλίου, 21:00, με το συγκρότημα του Θοδωρή Γεωργόπουλου και τον Δημήτρη Τζουμερκιώτη.

2) Το Σάββατο 6 Ιουλίου, 21:00, η βραδιά κορυφώνεται με τον Νίκο Φιλιππίδη και τον Γιάννη Παπακώστα.

Ιωάννινα: Ταυτοποιήθηκε άνδρας για υπόθεση τηλεφωνικής απάτης

 


Έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία και με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης, που έλαβε χώρα την 7-04-2024 στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, άγνωστος συνεργός του κατηγορούμενου τηλεφώνησε σε ηλικιωμένη και με το πρόσχημα ότι είναι γιατρός νοσοκομείου, την έπεισε να παραδώσει χρηματικό ποσό 22.000 ευρώ, για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας της κόρης της, ύστερα από ατύχημα που δήθεν είχε υποστεί εντός της οικίας της.

Το παραπάνω χρηματικό ποσό παρέλαβε από το σπίτι της ηλικιωμένης ο κατηγορούμενος, ως απεσταλμένος του υποτιθέμενου γιατρού.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του αλλοδαπού υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 18 Ιουνίου

 


Την Τρίτη  18 Ιουνίου 2024,   ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00   

Αντηλιακά: Πότε δεν είναι αποτελεσματικά;


Λιγότερο αποτελεσματικό γίνεται ένα αντηλιακό που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο ήλιος και η ζέστη αποδομούν τα ενεργά συστατικά του γρηγορότερα. Έτσι το πιθανότερο είναι να μην εκπληρώνει τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιείται. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να διατηρεί τη σύνθεσή του και να παρέχει επαρκή προστασία στο δέρμα για περισσότερο χρόνο.

«Φέτος το καλοκαίρι προβλέπεται η θερμοκρασία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η ανάγκη για χρήση αντηλιακών καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ. Για τη μέγιστη απόδοσή τους, όμως, είναι απαραίτητο να προφυλάσσονται από τον άμεσο ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η συνήθεια αποθήκευσής τους στο πορτμπαγκάζ, ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστούν, υποβαθμίζει τα συστατικά και τις χημικές ουσίες που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και όταν παραμένουν κάτω από τον ήλιο στην παραλία επί ώρες. Αν και δεν “χαλάνε” σε μια μέρα, η επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική δεν τα διατηρεί στην καλή κατάσταση που έχουν κατά την αγορά τους», τονίζει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.