Υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη
έχουν οι παχύσαρκοι άνδρες. Όσοι μάλιστα ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής και
διατροφής έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Αυτό αποδεικνύεται και
από τα ποσοστά εμφάνισής του στους άνδρες από την Ανατολική Ασία, οι οποίοι
όταν μετακινούνται προς δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο,
συγκριτικά με αυτόν που θα διέτρεχαν εάν παρέμεναν στις χώρες καταγωγής τους.
Στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 10% των ετήσιων διαγνώσεων προχωρημένου
καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν οι άνδρες διατηρούσαν ένα
υγιές βάρος.
«Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένος
τρόπος αποφυγής του καρκίνου, παρά μόνο παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που
μειώνουν τις πιθανότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συσχετισμός
μεταξύ της παχυσαρκίας και της εμφάνισης επιθετικών μορφών καρκίνου του
προστάτη. Οπότε, η καταπολέμησή της αποτελεί σημαντικό παράγοντα προστασίας»,
συμβουλεύει ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δρ. Nίκος Μερτζιώτης, διδάκτωρ
του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν
είναι άλλος από την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, που γενικά χαρίζει
στον οργανισμό καλύτερη υγεία, ενισχύει δηλαδή τον οργανισμό και τον
προστατεύει από την εμφάνιση πολλών νόσων, μεταξύ αυτών και πολλών μορφών
καρκίνου. Επιλέγοντας, λοιπόν, την ένταξη όλων των ομάδων τροφίμων στη
διατροφή, μειώνοντας όμως σημαντικά τις ποσότητες των λιπαρών και των γλυκών ο
οργανισμός λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, έχει ενέργεια
για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις, ενώ παράλληλα τον θωρακίζει
και τον εμποδίζει να προσθέσει βάρος.
Κατά καιρούς, ωστόσο, βλέπουν το φως της
δημοσιότητας μελέτες που αφορούν συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία φέρονται να
έχουν προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου του προστάτη ή, αντιθέτως, να
αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνισή του. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται
αυτά που περιέχουν λυκοπένιο, το αποτελεσματικότερο καροτενοειδές για την
εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών, που το βρίσκουμε σε αφθονία
στις τομάτες και λιγότερο σε άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Αντιθέτως, στη
δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μελέτες έχουν δείξει ότι
υπάρχει συσχετισμός, αν και όχι τόσο ισχυρός, μεταξύ των επιπέδων της IGF -1,
ενός ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα και της υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης από
γαλακτοκομικά προϊόντα και κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Αυτό δεν σημαίνει
ότι πρέπει να εξαιρεθεί αυτή η κατηγορία τροφίμων από τη διατροφή. Οι ειδικοί
συστήνουν τη λήψη 700mg ασβεστίου ημερησίως, που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι
200ml γάλα, 30g τυρί και ένα μικρό γιαούρτι, προκειμένου να διατηρηθούν υγιή τα
οστά.
Συχνά, όμως, οι μελέτες δίνουν αντικρουόμενα
αποτελέσματα σχετικά με την επικινδυνότητα αλλά και την προστασία που
προσφέρουν συγκεκριμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της
Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, παρά τις μελέτες δεν έχει αποδειχθεί σχέση
μεταξύ πρόσληψης ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου και καρκίνου του
προστάτη, ενώ ενδεχομένως να υπάρχει από την κατανάλωση τηγανιτών τροφών.
Επίσης, μία μετα-ανάλυση δεν έδειξε συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου
κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου του προστάτη. Το ίδιο συμβαίνει
με το σελήνιο και τη βιταμίνη Ε τα οποία, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή
Ουρολογική Εταιρεία, δεν επηρεάζουν την επίπτωση του καρκίνου του προστάτη.
Όσον αφορά δε τη βιταμίνη D η ανεπάρκεια ή η έλλειψή της σχετίζεται με
αυξημένες πιθανότητες ανεπιθύμητης παθολογίας σε άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο
που υφίστανται ριζική προστατεκτομή.
Τέλος, η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ, αλλά και η απόλυτη αποχή από αυτό έχουν
συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη.